Κύπρος και Γαλλία ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς: Η Λευκωσία αγοράζει γαλλικό οπλισμό

File Photo: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουελ Μακρόν, στη Λευκωσία. Φωτογραφία Κυπριακή Προεδρία via Twitter




Ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press από την Κύπρο ενημερώνει για την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευτεί και να αναπτύξει οπλισμό από τη Γαλλία.

Στα σχέδια της Κύπρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε σήμερα το πρωί, περιλαμβάνεται και η από κοινού με τη Γαλλία εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού η οποία θα γίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για αμυντική συνεργασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία του 2017 η οποία ενεργοποιήθηκε αυτό το μήνα στοχεύει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στη θάλασσα αλλά και σε παράκτιες περιοχές με υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, καθώς και στη βελτίωση της διαχείρισης της κρίσης και στην καταπολέμηση της πειρατείας.

Η κυπριακή κυβέρνηση εξουσιοδότησε τη γαλλική εταιρεία Total και την ιταλική Eni να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις σε 7 από τα 13 οικόπεδα της κυπριακής AOZ.

Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Κύπρου, έχει στείλει πλεούμενα, τα οποία συνοδεύονται από πολεμικά πλοία, για να κάνει γεωτρήσεις σε ύδατα τα οποία αποτελούν μέρος της κυπριακής ΑΟΖ συμπεριλαμβανομένων κάποιων οικοπέδων στα οποία η Total και η Eni έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κύπρο να κάνουν γεωτρήσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος EMacron καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες και έκανε έκκληση για επιβολή αυστηρότερων προστίμων στην Τουρκία.

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος την Τετάρτη παρότρυνε την Ε.Ε. να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυξάνοντας το «στρατιωτικό της αποτύπωμα».

ΠΗΓΗ: CyprusFrance to boost defense ties under cooperation deal

Κύπρος και Γαλλία ενισχύουν την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο: Σε ισχύ η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: