Κοιμόμαστε… Ο Ερντογάν προσπαθεί να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική θάλασσα

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Η Τουρκία επεκτείνει την παρουσία της σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, χρησιμοποιώντας περισσότερο την ισχύ παρά τη διπλωματία, γράφει το περιοδικό Economist.

Ωστόσο, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δεν φαίνεται να έχει ένα συνολικό όραμα για την περιοχή. Αντίθετα, επιδιώκει τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας και αντιμετωπίζει αυτά που θεωρεί απειλές – μερικές φορές παραβιάζοντας τα σύνορα άλλων χωρών.

Εκπληρώνει λοιπόν μια υπόσχεση που είχε δώσει πριν από τέσσερα χρόνια να «πάει και να αντιμετωπίσει [τα προβλήματα] οπουδήποτε κι αν φωλιάζουν». Κάποιοι λένε ότι ο Erdogan προσπαθεί να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική θάλασσα.

Μπορεί η Τουρκία να διατηρήσει την ισχύ της; Οι ένοπλες δυνάμεις της μπορεί ήδη να είναι αποδυναμωμένες, έχοντας χάσει χιλιάδες αξιωματικούς σε δίκες και εκκαθαρίσεις την τελευταία δεκαετία. Και οι εκστρατείες της δεν είναι φθηνές. Οι επιχειρήσεις της στη Συρία και μόνο κοστίζουν έως και 3 δισ. δολάρια ετησίως, λέει ο Nihat Ali Ozcan του think-tank TEPAV. Αλλά ο Erdogan επικεντρώνεται στα οφέλη.

Το Κατάρ, για παράδειγμα, έχει αποδυθεί σε φρενίτιδα επενδύσεων στην Τουρκία. Νωρίτερα φέτος βοήθησε να βελτιωθεί η εξασθενημένη λίρα τριπλασιάζοντας τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (currency-swap) με την Τουρκία σε 15 δισ. Δολάρια. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στο κόστος της επιχείρησης στη Λιβύη, όπου η Τουρκία αναμένει να κερδίσει νέα συμβόλαια όταν ξαναρχίσει η ανοικοδόμηση στη εποχή της ειρήνης. Υπάρχει επίσης ένα εγχώριο πολιτικό όφελος για τον Erdogan.

Οι επιθέσεις του εναντίον των Κούρδων και η στάση στη Μεσόγειο ενθουσίασαν τους εθνικιστές που είναι σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο. Αυτοί, με τη σειρά τους, επηρεάζουν την αστυνομία και τον στρατό. Αλλά η εξέλιξη θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολη.

Η Αίγυπτος κινητοποίησε τις δυνάμεις της στα σύνορα της Λιβύης και δεσμεύεται να τα διασχίσει εάν η Τουρκία προχωρήσει περαιτέρω. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, ένθερμοι αντι-Ισλαμιστές, πιθανότατα θα υποστήριζαν την Αίγυπτο.

Η Ρωσία βρίσκεται επίσης στην αντίθετη πλευρά στη Λιβύη και στη Συρία, όπου πιστεύεται ότι σκότωσε δεκάδες Τούρκους στρατιώτες τον Φεβρουάριο. Ο Erdogan μπορεί σύντομα να νιώσει ότι έχει δαγκώσει περισσότερα από όσα μπορεί να μασήσει.

ΠΗΓΗ: Turkey is wielding influence all over the Arab world

Ξεκίνησε την τρέλα του “παντουρκισμού” ο Νταβούτογλου και τη συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: