Κενό στρατηγικής από την κυβέρνηση για την Τουρκία, διαπιστώνει ο Αλέξης Χαρίτσης

File Photo: O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. @amna_news




Το “κενό στρατηγικής” της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά επισήμανε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ “ΣΚΑΪ 100,3 FM”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Αλίμονο αν δεν καθίσταται τώρα επιτακτική η ανάγκη εθνική στρατηγικής και επομένως η άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το θέμα της Τουρκίας. Βιώνουμε περίεργες, δύσκολες και ανησυχητικές μέρες, η Τουρκία πεισματικά αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και προβαίνει σε παράνομες ενέργειες για να διαμορφώσει πλαίσιο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και να σύρει τη χώρα μας σε διαπραγμάτευση με τους δικούς της όρους και υπό την απειλή της βίας. Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κατάσταση με ένα κενό στρατηγικής που οδηγεί σε πολύ αρνητικές εξελίξεις”.

Όπως είπε ο Αλ. Χαρίτσης, τίθενται δύο βασικά ζητήματα: “Το πρώτο είναι πώς φτάσαμε ως εδώ. Από εκεί που μιλούσε η κυβέρνηση της ΝΔ για μια Τουρκία δήθεν απομονωμένη, και καλούσε για μια πολιτική κατευνασμού, χωρίς να προβαίνει στις απαραίτητες διεθνείς συμμαχίες, οδηγηθήκαμε τελικά στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθώς η παρουσία του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η πόντιση των καλωδίων αυτό συνιστούν, παραβίαση”.

“Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ακόμη περιμένουμε από τον πρωθυπουργό αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και το πώς αξιοποιείται, τι συμφωνήθηκε τελικά για την επήρεια των νησιών μας”, συνέχισε ο ίδιος, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση και για το γεγονός πως “ακόμα δεν έχει απαιτήσει την επιβολή των κυρώσεων προς την Τουρκία – δυνατότητα που ενεργοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019”.

“Παρατηρούμε δυστυχώς την αδυναμία της κυβέρνησης να διεκδικήσει τα αυτονόητα και από τους συμμάχους μας. Οι παρεμβάσεις των διεθνών παραγόντων μας γεμίζουν με ανησυχία γιατί τηρούν μια λογική ‘ίσων αποστάσεων’. Δυστυχώς οι σύμμαχοί μας νίπτουν τας χείρας τους, ενώ πάει προς αναβολή και η σχετική Σύνοδος Κορυφής του Σεπτεμβρίου για την Τουρκία. Τί άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να υποστεί η Τουρκία τις συνέπειες των ενεργειών της; Το τουρκικό ΥΠΕΞ πανηγύριζε σήμερα το πρωί, και εμείς έχουμε μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων”, υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, χαρακτήρισε “αυτονόητο το ότι δεν θα επιτραπεί η παραμονή του τουρκικού ερευνητικού σε ελληνικά χωρικά ύδατα – ούτε να το συζητάμε δεν πρέπει”. “Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί αναλόγως όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018 όπου απετράπη η παραβίαση με την παρέμβαση του ‘Νικηφόρος Φωκάς’ ”, συνέχισε.

Τέλος, επικριτικός για τη στάση της κυβέρνησης και στο θέμα του κορωναϊού στάθηκε ο κ. Χαρίτσης: “Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις μετά από μήνες επανάπαυσης, υποτίμησης του κινδύνου αναζωπύρωσης και προσπάθειας να καλλιεργηθεί μια λογική ότι τα δύσκολα πέρασαν. Οι εισηγήσεις των ειδικών πήγαν πίσω και προκρίθηκαν σκοπιμότητες οικονομικές και πολιτικές. Με βιασύνη και προχειρότητα, που τώρα τις πληρώνουμε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στο άνοιγμα των σχολείων, των εκκλησιών, του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας!”.

“Δυστυχώς ακόμη και τώρα βιώνουμε τραγελαφικές καταστάσεις, όπως με τα διαφορετικά πρωτόκολλα και τους ελέγχους των επισκεπτών στα χερσαία σύνορα και τις αεροπορικές πτήσεις, και μια συνολική έλλειψη στρατηγικής για την οικονομία, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Στην αρχή θα είμαστε μόνοι μας, εκτιμά ο Συρίγος: Ο Ερντογάν έχει πάρει τις αποφάσεις του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: