Καλπάζει διεθνώς ο κορωναϊός: Στα 20,8 εκατ. τα κρούσματα, 747.258 έχασαν τη μάχη

Μια νοσοκόμα ετοιμάζει ένα εμβόλιο κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας ρουτίνας ανοσοποίησης στο κέντρο παιδικής υγειονομικής περίθαλψης στο Banda Aceh της Ινδονησίας, 13 Αυγούστου 2020. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας, τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης των παιδιών μειώθηκαν δραματικά από την έναρξη της πανδημίας κορωναϊού. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK




Στα 20.806.961 εκατομμύρια ανήλθαν τα κρούσματα του νέου κορωναϊού παγκοσμίως, με το σύνολο των θανάτων να φτάνει πλέον στους 747.258, με βάση την καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometers.

Την ίδια ώρα 13.706.685 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τον ιό, με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε 6.353.018 εκατ. εκ των οποίων το 99% είναι σε ήπια κατάσταση και το 1% σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Οι υποθέσεις που έχουν κλείσει ανέρχονται στις 14.453.943. Από αυτές το 95% έχουν αποθεραπευτεί/λάβει εξιτήριο, ενώ 5% έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πρώτες στον αριθμό των κρουσμάτων παραμένουν οι ΗΠΑ με 5.360.302 να έχουν νοσήσει και 169.131 να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ακολουθούν η Βραζιλία με 3.170.474 περιστατικά και 104.263 θανάτους, η Ινδία με 2.395.471 περιστατικά και 47.138 θανάτους, η Ρωσία με 902.701 περιστατικά και 15.260 θανάτους, η Νότια Αφρική με 568.919 περιστατικά και 11.010 θανάτους, το Περού με 498.555 περιστατικά και 21.713 θανάτους, το Μεξικό με 498.380 περιστατικά και 54.666 θανάτους, η Κολομβία με 422.519 περιστατικά και 13.837 θανάτους, η Χιλή με 378.168 περιστατικά και 10.205 θανάτους και η Ισπανία με 376.864 περιστατικά και 28.579 θανάτους.

Άλλα 129 κρούσματα, 26 θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού στην Αίγυπτο

Άλλα 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες στην Αίγυπτο από επιπλοκές του COVID-19, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται στα 5.085 άτομα.

Αναφορικά με τα κρούσματα, 129 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αύξησαν το συνολικό τους αριθμό στα 95.963 άτομα.

Τέλος, μέχρι σήμερα, 55.901 άτομα παρουσιάζονται πλέον αρνητικοί στον COVID-19.

Μείωση του επίσημου απολογισμού θυμάτων του κορωναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κατά 5.377 μειώθηκε ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμώντας πλέον 41.329.

Η μείωση οφείλεται στο ότι η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να προσμετρά ως θύματα του κορωνοϊού μόνο όσους πεθαίνουν εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση, κάτι που γίνεται από την αρχή της πανδημίας από τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Σκωτίας και Ουαλίας.

Μέχρι τώρα η υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE), στα στοιχεία της οποίας βασίζεται ο κυβερνητικός απολογισμός, συνυπολογίζει στους νεκρούς της πανδημίας οποιονδήποτε είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, ακόμα και αν κατέληγε από άλλα αίτια σε χρόνο μεταγενέστερο των τεσσάρων εβδομάδων από τη διάγνωση.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε διατάξει επανεξέταση των στοιχείων χαρακτηρίζοντάς τα «παραπλανητικά».

Σημειώνεται ότι με βάση την καταμέτρηση από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), που ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση, ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό είναι πάνω από 56.800.

Η διαφορά οφείλεται στο ότι το ONS υπολογίζει κάθε θάνατο που αποδίδεται στην COVID-19 στο πιστοποιητικό θανάτου, ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί θετικό διαγνωστικό τεστ. Αντίθετα, η PHE προσμετρά μόνο θανάτους επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού.

Νέα Ζηλανδία αγωνίζεται να αναχαιτίσει την επανεμφάνιση με 14 νέα κρούσματα και πλησιάζουν οι εκλογές

Η Νέα Ζηλανδία αγωνίζεται να εντοπίσει την προέλευση του νέου κύματος κορονοϊού που αντιμετωπίζει η χώρα έπειτα από περισσότερους από τρεις μήνες που είχε καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία της COVID-19.
Σήμερα οι αρχές κατέγραψαν 14 νέα κρούσματα SARS-CoV-2. Από αυτά τα 13 είναι κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα και σχετίζονται με τα τέσσερα κρούσματα σε μια οικογένεια στο Όκλαντ που είχαν εντοπιστεί την Τρίτη, ενώ το τελευταίο αφορά έναν άνθρωπο που αφίχθη από το εξωτερικό, ο οποίος δεν έχει βγει από την καραντίνα μετά την άφιξή του στη χώρα. Με αυτά ανέρχεται σε συνολικά 36 ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη Νέα Ζηλανδία.
Η επανεμφάνιση της COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία σημειώνεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στη χώρα, κάτι το οποίο αυξάνει τις πιέσεις προς την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να θέσει το νέο ξέσπασμα κορονοϊού υπό έλεγχο ενώ αυξάνονται οι επικρίσεις.
Η Άρντερν επέβαλε εκ νέου καραντίνα στο Όκλαντ και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην υπόλοιπη χώρα αμέσως μετά τον εντοπισμό αυτή την εβδομάδα τεσσάρων κρουσμάτων σε οικογένεια στην πόλη.
“Για άλλη μια φορά μας υπενθυμίζεται πόσο απρόβλεπτος είναι ο ιός αυτός και πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί”, δήλωσε η πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα. “Η αυστηρή αντιμετώπιση από νωρίς εξακολουθεί να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο δράσης”, πρόσθεσε.
Η Άρντερν σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια θετική ένδειξη: και τα 13 νέα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα που καταγράφηκαν σήμερα συνδέονται με την οικογένεια στο Όκλαντ που προσεβλήθη από τον νέο κορονοϊό, μέσω είτε της εργασίας είτε ευρύτερων οικογενειακών δεσμών και πρόσθεσε ότι όλοι οι προσβληθέντες από SARS-CoV-2 έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις καραντίνας.
Η πρωθυπουργός σημείωσε ωστόσο ότι “η εμπειρία δείχνει πως τα πράγματα πρώτα θα χειροτερέψουν και μετά θα καλυτερεύσουν” και ότι κι άλλα κρούσματα είναι πιθανόν να καταγραφούν τις ερχόμενες μέρες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουίνστον Πίτερς δήλωσε παράλληλα ότι υποψιάζεται πως αιτία του νέου ξεσπάσματος κορονοϊού αποτελεί παραβίαση της καραντίνας και ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει επιβεβαίωση αυτής της υποψίας.
“Πιστεύω ότι υπήρξε παραβίαση εντός του συστήματός μας καραντίνας και πιστεύω ότι όταν βγει αυτό στην επιφάνεια, πολύ σύντομα, σε λιγότερο ίσως από μια μέρα, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό συνέβη”, δήλωσε ο Πίτερς στο δίκτυο Australian Broadcasting Corporation.
Ο Πίτερς σημείωσε ότι ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος από έναν δημοσιογράφο της Νέας Ζηλανδίας.
Ο γενικός διευθυντής του συστήματος υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ σημείωσε παράλληλα ότι υγειονομικοί αξιωματούχοι “πλησιάζουν ώρα την ώρα” στον εντοπισμό του προσβληθέντος από τον οποίο ξεκίνησε το νέο ξέσπασμα.
Ο Μπλούμφιλντ είχε εγείρει νωρίτερα χθες, Τετάρτη, την πιθανότητα ο ιός να έφτασε στην Νέα Ζηλανδία μέσω κάποιου φορτίου, καθώς ένα μέλος της οικογένειας που μολύνθηκε στο Όκλαντ εργάζεται σε κατάστημα με κατεψυγμένα που παίρνει κατεψυγμένα προϊόντα από το εξωτερικό.
Τα δέκα από τα νέα κρούσματα είναι είτε προσωπικό του καταστήματος κατεψυγμένων είτε μέλη των οικογενειών τους. Αυτό το διαχειρίζεται η μονάδα της Νέας Ζηλανδίας της Americold Realty Trust που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Σήμερα ο Μπλούμφιλντ δήλωσε ότι θεωρείται “μικρή η πιθανότητα” ο νέος κορονοϊός να εισήχθη στη χώρα μέσω κάποιου φορτίου, αλλά σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι θέλουν επισήμως να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτό. Η Κίνα έχει ανακοινώσει τον εντοπισμό του ιού στο περίβλημα κατεψυγμένων τροφίμων που συσκευάστηκαν στην νότια Αμερική.
Ορισμένοι εξέχοντες ειδικοί στον τομέα της υγείας δήλωσαν ωστόσο ότι είναι πιο πιθανό ο ιός να εξαπλωνόταν σιωπηλά στο Όκλαντ για εβδομάδες, παρά τις προσπάθειες της Άρντερν να τον εξαλείψει με μια αυστηρή καραντίνα πέντε εβδομάδων που είχε επιβάλει αρχικά.
Η Άρντερν προμηνύεται να έχει μια εύκολη νίκη στις εκλογές, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά το Εθνικό Κόμμα ασκεί πιέσεις να αναβάλει την εκλογική διαδικασία έως τουλάχιστον τον Νοέμβριο, επιχειρηματολογώντας ότι η αδυναμία του να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία λειτουργεί προς όφελος της νυν πρωθυπουργού.
Η Άρντερν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει μια απόφαση όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αφού πρώτα ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, αν τα μέτρα καραντίνας θα παραταθούν.
Οι εκλογές στη χώρα θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί ως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ επικριτές επισημαίνουν τον οικονομικό αντίκτυπο ενός παρατεταμένου lockdown στη χώρα λόγω κορονοϊού.
Στο Όκλαντ όπου επιβλήθηκε lockdown, οι περίπου 1,7 εκατομμύριο κάτοικοι είχαν μόνον μερικές ώρες στη διάθεσή τους χθες, Τετάρτη, για να προετοιμαστούν να επιστρέψουν στο επίπεδο 3 των περιορισμών στις μετακινήσεις τους, βάσει του οποίου τους επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες.
Η αστυνομία έχει στήσει σημεία ελέγχου στα σύνορα της πόλης καθώς πλήθη ανθρώπων αποπειράθηκαν να την εγκαταλείψουν για να αποφύγουν την καραντίνα, μολονότι η Άρντερν προειδοποίησε ότι θα επιβληθεί να επιστρέψουν.
Την ίδια ώρα μεγάλες ουρές σχηματίζονταν σε κλινικές, με κάποιους να περιμένουν για ώρες να εξεταστούν για τον νέο κορονοϊό, ενώ κάποιοι άλλοι έσπευσαν στα σουπερμάρκετ για να κάνουν προμήθειες σε απαραίτητα αγαθά.
Οργή επίσης έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις ότι μέλη της οικογένειας που προσεβλήθη στο Όκλαντ επισκέφθηκαν διάφορες τουριστικές τοποθεσίες στην Ροτόρουα και έναν οίκο ευγηρίας στην περιοχή Ουαϊκάτο, που βρίσκονται νότια του Όκλαντ.
“Μπορούμε να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε”, σημείωσε η Άρντερν. “Την αντιμετωπίζουμε κατεπειγόντως, αλλά με ήρεμο και μεθοδικό τρόπο”, πρόσθεσε.
Με 1.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους, η έκθεση της Νέας Ζηλανδίας στον νέο κορονοϊό εξακολουθεί να είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτή άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Πάνω από 4.000 νέα κρούσματα στις Φιλιππίνες, 2.098 νέα περιστατικά στην Ινδονησία

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα 4.002 νέα κρούσματα κορονοϊού και 23 νέους θανάτους στη χώρα.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις Φιλιππίνες έφθασε τα 147.526, ο υψηλότερος στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανήλθαν σε 2.426.
Οι Φιλιππίνες σχεδιάζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές για το ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού τον Οκτώβριο, αφού η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, προκαλώντας ωστόσο ανησυχίες για τους φρενήρεις ρυθμούς στη διαδικασία ανάπτυξής του.
Την ίδια ώρα, η Ινδονησία ανακοίνωσε 2.098 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, με τον συνολικό τους αριθμό να φθάνει τα 132.816, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκαν 65 νέοι θάνατοι, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 5.968.

Ρωσία: Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 907.000

Η Ρωσία ανακοίνωσε 5.057 νέα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα, εξέλιξη που ανεβάζει τον αριθμό των περιστατικών στη χώρα σε 907.758 –ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στον κόσμο.
Η ρωσική ομάδα δράσης για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ότι 124 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, με τον επίσημο αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 15.384.

Το ποσοστό θνητότητας της COVID-19 μεταξύ των ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών στην Αργεντινή αυξήθηκε στο 10,5%, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας.
Το ποσοστό είναι θεαματικά υψηλότερο από τον μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο, που δεν ξεπερνά το 1,9%, τόνισε η Κάρλα Βιτσότι, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο δείκτης θνητότητας της COVID-19 αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία και το εάν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, εξήγησε η Βιτσότι.
Η Αργεντινή των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 5.213 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 268.561 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά τον νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε χθες βράδυ.

Ινδία: Ρεκόρ 67.000 κρουσμάτων μόλυνσης σε 24 ώρες, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 47.000

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση, με 66.999 νέες να επιβεβαιώνονται τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό πλησίασε έτσι τα 2,4 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία.
Η Ινδία καταγράφει πάνω από 50.000 μολύνσεις ημερησίως επί 15 συνεχόμενες ημέρες.
Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασε εξάλλου σήμερα τους 47.000, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Κίνα: 19 κρούσματα σε 24 ώρες, τα 11 «εισαγόμενα»

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 19 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμό μειωμένο από τα 25 της προηγουμένης, διευκρινίζοντας ότι τα 11 από αυτά ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Τα κρούσματα εντόπιας μετάδοσης επιβεβαιώθηκαν όλα στην επαρχία Σιντζιάνγκ, συμπλήρωσε.
Εντοπίστηκαν παράλληλα 20 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, ισάριθμοι με αυτούς της προηγουμένης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Ακόμη 56 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 724, οι 41 σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς — ο αριθμός τους παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.756 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 1.212 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 244.392, γνωστοποίησε ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 18 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει επισήμως τους 5.891 νεκρούς, ενημέρωσε ο Κότζα μέσω Twitter. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι 934 ανέρρωσαν, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που κρίθηκε ότι έχουν ιαθεί να ανέχεται σε 227.089.
Παρά την πανδημία του κορονοϊού, τα σχολεία στην Τουρκία θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά την 21η Σεπτεμβρίου, με σταδιακή επαναφορά των παραδόσεων με φυσική παρουσία, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες το υπουργείο Παιδείας της χώρας.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με Σύμφωνα με πληροφορίες από Worldometers-Reuters-AFP-Xinhua-Sputnik μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του ΚΥΠΕ / Νίκος Κάτσικας, Αθανάσιος Γκαβός, ΤΦ, ΣΜ

Λευκωσία, Κύπρος / Βρετανία, Λονδίνο / Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία / Μανίλα, Φιλιππίνες / Μόσχα, Ρωσία / Μπουένος Άιρες, Αργεντινή / Μπενγκαλούρου, Ινδία / Σαγκάη & Πεκίνο, Κίνα/ Άγκυρα, Τουρκία

Ο καθηγητής του Yale Χρηστάκης εκτιμά: Θα νοσήσει το 40% της υφηλίου από τον ιό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: