Η τουρκική λίρα σημείωσε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου: Δυσπιστούν και ανησυχούν οι αγορές

FILE PHOTO: Τούρκος πολίτης μετρά τα χρήματά του σε ανταλλακτήριο. EPA, ERDEM SAHIN




Στο ιστορικό χαμηλό της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, που σημείωσε χθες, Πέμπτη, καθώς και στην ανησυχία των αγορών για τον πληθωρισμό και την ικανότητα της Άγκυρας να αναχαιτίσει την πτώση του νομίσματος αναφέρεται η εφημερίδα Le Figaro μέσω του AFP.

Σημειώνει ότι η νέα πτώση έρχεται τη στιγμή που οι αγορές ανησυχούν για τη μείωση των αποθεματικών ξένου νομίσματος της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία φαίνεται ότι έχει διαθέσει χωρίς να υπολογίζει τους τελευταίους μήνες, για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Σημειώνεται επίσης η ώθηση των κρατικών τραπεζών να πουλήσουν δολάρια για να βοηθήσουν τη λίρα, καθώς και ότι, πέραν της «τροφοδότησης» του πληθωρισμού, η αποδυνάμωση της λίρας αυξάνει το ήδη συντριπτικό βάρος του χρέους σε ξένα νομίσματα, που επιβαρύνει πολλές τουρκικές εταιρείες.

Όπως σημειώνεται, αυτές οι ανησυχίες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες, σχετικά με την ικανότητα της τουρκικής οικονομίας να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τον τουρισμό, έναν ζωτικό τομέα για την τουρκική οικονομία, τη στιγμή που η χώρα μόλις και εξερχόταν από την ύφεση, σε μια δεκαετία.

Κατά την εφημερίδα, η πτώση της λίρας δείχνει επίσης, την αυξανόμενη δυσπιστία  των τελευταίων χρόνων μεταξύ των αγορών και της Άγκυρας, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το 2016, το οποίο συνοδεύτηκε από μία σταθερή ανάληψη οικονομικών υποθέσεων από τον Recep Tayyip Erdogan.  

Έτσι, οι επαναλαμβανόμενες περικοπές στο βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας για ένα χρόνο, άφησαν έκπληκτους τους οικονομολόγους, οι οποίοι αντίθετα τον παροτρύνουν να αυξήσει τα επιτόκια για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος ανέρχεται στο 11,76% σε ετήσια βάση, με τον Πρόεδρο Erdogan να αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων, την οποία κάποτε αποκάλεσε «μητέρα και πατέρα όλων των κακών».

ΠΗΓΗ: La livre turque atteint un plus bas historique face au dollar

Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ ο Καναδάς μετά την “απαράδεκτη” απόφαση Τραμπ για νέους δασμούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: