Η Τουρκία βυθίζεται σε νέα οικονομική κρίση: Καθιστά ωρολογιακή βόμβα τη μεταναστευτική «Βαλκανική Διαδρομή»

File Photo: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν τον Νοέμβριο του 2019, στην Ουάσιγκτον. EPA, ERIK S. LESSER




Εκτενής ανάλυση του Mauro Bottarelli στην ιταλική ιστοσελίδα it.businessinsider.com ομιλεί για τον κίνδυνο να πέσει η Τουρκία στην απόλυτη οικονομική αστάθεια, κάτι που ίσως οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει ξανά το μεταναστευτικό ως “όπλο”.

Σημειώνει σχετικά:

«…Με την άφιξη του καλοκαιριού η Τουρκία έχει βυθιστεί στην κυκλωτική νομισματική της κρίση. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο επίλογος θα μπορούσε να είναι διαφορετικός από αυτόν του 2018. Σήμερα η χώρα όχι μόνο βρίσκεται σε πολύ χειρότερες οικονομικές συνθήκες από εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά, πάνω απ ‘όλα, ο Covid γονατίζει τον τουριστικό τομέα, έναν από τους ελάχιστους που μπορούσαν να εγγυηθούν φορολογικά έσοδα.

Εν ολίγοις, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η Τουρκία θα πέσει σε κατάσταση απόλυτης αστάθειας με επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου του αυξανόμενου ρόλου που διαδραματίζει η Άγκυρα στις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία αλλά και σε ευρωπαϊκό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και με την Ιταλία ήδη σε κατάσταση μετανάστευσης στα πρόθυρα της κατάστασης συναγερμού. Είναι γνωστό και επιβεβαίωμένο ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τον μεταναστευτικό εκβιασμό της βαλκανικής διαδρομής και το άνοιγμα των συνόρων με την Ελλάδα για να εξαργυρώσει μετρητά στο ATM των Βρυξελλών .

  • Με την εκ περιτροπής προεδρία στα χέρια της Γερμανίας, μιας χώρας ιδιαίτερα ευαίσθητης στον κίνδυνο ανεξέλεγκτων ροών που επιστρέφουν από την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Βόρεια Ευρώπη, η πιθανότητα ότι ένας τουρκικός εκβιασμός θα αποβεί επιτυχής και η ροή ενδέχεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο από τώρα.

Η αρχή της καταστροφής είχε ήδη αποκαλυφθεί στα τέλη Ιουλίου, όταν η ισοτιμία δολαρίου – λίρας έσπασε το ρεκόρ της στο 6,85, αγγίζοντας το 7.00. Η Τουρκία αρχίζει να έχει την πλάτη της στον τοίχο: η οικονομία της Άγκυρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθοδηγούμενη από την κρίση του Covid και από ενέργειες σχετικά με τα επιτόκια για να πούμε το λιγότερο αυτοκτονία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν την τελευταία περίοδο έβαλε όλες του τις δυνάμεις στην πολιτική του σταθεροποίηση προκειμένου και τη διαμόρφωση της εσωτερικής κοινής γνώμης : πρώτα η κίνηση νέου-χαλίφη της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια το κλαδί ελιάς προς την Ευρώπη , με την αναστολή της διερευνητικής γεώτρησης στην ελληνική θάλασσα, μετά την πίεση να το πράξει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Εν ολίγοις, πρώτα το μαστίγιο στους «εχθρούς» της χώρας και στη συνέχεια, αναπόφευκτα, το καρότο προς την ΕΕ, ενόψει μιας πιθανής αναζωπύρωσης της κρίσης που, έχει μεγάλη οικονομική βάση: ξένοι επενδυτές έχουν κατεβάσει τα τουρκικά ομόλογα στο ναδίρ τους τελευταίους δύο μήνες, προβλέποντας το αναπόφευκτο. Το χρηματιστήριο της Άγκυρας δεν φαίνεται να στέλνει καλύτερα μηνύματα, καθώς η Morgan Stanley έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αξιολογήσει τη δυνατότητα επαναταξινόμησης της MSCI Turkey στην Frontier Market (μαζί με την Κροατία, τη Σερβία, το Καζακστάν και Λιθουανία), εάν η κατάσταση εκροής κεφαλαίων επιδεινωθεί περαιτέρω…

Εν ολίγοις, ο Ρετζέπ Ερντογάν μπορεί σύντομα να καταφύγει σε ένα από τα γνωστά και επικίνδυνα θεατρικά χτυπηματα του, προκειμένου να καθησυχάσει τις πιθανές ταραχές σε έναν πληθυσμό που έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από τον Covid-19 και από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το μεταναστευτικό θα μπορούσε να γίνει το χαρτί του εκβιασμού, αυτό που θα μπορούσε να εγγυηθεί στην Τουρκία το άμεσο ενδιαφέρον της Ευρώπης.

  • Εάν η καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό αποδειχθεί κάτι διαφορετικό από ατύχημα, όπως φαίνεται με το πέρασμα των ωρών και την επιδείνωση του προϋπολογισμού (παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αρνούνται την ανάμιξή τους), τότε τα ξεσπάσματα έντασης στο μέτωπο της μετανάστευσης θα μπορούσαν να αυξηθούν εκθετικά, δεδομένου ότι ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στα σύνορά του, πολλοί από αυτούς από τον πόλεμο της Συρίας.

Μία ωρολογιακή βόμβα από απελπισμένους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να ξεφύγουν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί στη Μέση Ανατολή και ο χρονοδιακόπτης θα μπορούσε να ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση νωρίτερα από το αναμενόμενο.»

ΠΗΓΗ: La nuova crisi valutaria in Turchia rende la ‘rotta balcanica’ dell’immigrazione una bomba a orologeria

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν υπερβαίνουν την αντιπαράθεση με την Αθήνα: Τι θα γίνει με τον Σίσι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: