Η Τουρκία θα πρέπει να επιτρέψει διενέργεια εκταφών για αγνοούμενους, τονίζει ο Φωτίου

File Photo: Η Άγκυρα θα πρέπει να δώσει και στοιχεία για τη βίαιη μετακίνηση λειψάνων εν ψυχρώ εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας, είπε ο Φωτίου. Φωτογραφία, πηγή, ΚΥΠΕ




Η πτυχή των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική από όλες, καθώς πατεράδες, μητέρες, σύζυγοι και παιδιά ακόμη, φεύγουν από τη ζωή χωρίς να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους, δήλωσε την Κυριακή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους εισβολείς Παύλου Αρτάκα, στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον συνοικισμό της Ανθούπολης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να επιτρέψει τη διενέργεια εκταφών στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές των κατεχομένων χωρίς τους οποιουσδήποτε περιορισμούς και να επιτρέψει επίσης την ελεύθερη πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων».

Πρόσθεσε ότι «η Αγκυρα θα πρέπει να δώσει και στοιχεία για τη βίαιη μετακίνηση λειψάνων εν ψυχρώ εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, προκειμένου να αποκρυβεί, αν είναι δυνατό, η αλήθεια για τα μεγάλα εγκλήματα του Αττίλα».

Οπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, «η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να αποδώσουμε στους ήρωες μας είναι στη βάση των παρακαταθηκών που μας άφησαν να εργαστούμε με σωφροσύνη και υπευθυνότητα για τη δικαίωση της θυσίας τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «όραμα και στόχος μας πρέπει να είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στον τόπο μας».

Απευθυνόμενος στις θυγατέρες του ήρωα, Χρυστάλλα, Ελένη και Κωνσταντία, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «τα λόγια μπορούν να δώσουν, μόνο για λίγο, βάλσαμο στην πονεμένη σας ψυχή, διότι πίσω από τη σημερινή τελετή, προβάλουν χρόνια ανείπωτου πόνου και δυστυχίας, χρόνια που πέρασαν με πολλά ερωτηματικά και μεγάλο παράπονο».

Πρόσθεσε ότι «αποχαιρετούμε σήμερα τον Παύλο Αρτάκα και τιμούμε με ευγνωμοσύνη την μνήμη του, έχοντας χρέος προς όλους τους ήρωες και μάρτυρες των αγώνων μας, να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα, υπευθυνότητα και εθνική ομοψυχία γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε να δικαιώσουμε τη θυσία τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS
Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Κόκκινη κάρτα στην Άγκυρα: To Ιράκ αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Τουρκία λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: