Οι τεράστιες ευθύνες του Πεκίνου για την πανδημία, οι σκοπιμότητες Τραμπ και Πούτιν και η κατάντια του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με την αναπληρώτρια Γ.Γ. Αμίνα Μοχάμετ στα γραφεία του ΟΗΕ. UN Photo, Evan Schneider




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πριν από έξι χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε κηρύξει τον ιό Έμπολα ως απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, υπογραμμίζοντας σε σχετική απόφαση ότι πρόκειται για μια ασθένεια που δεν σέβεται τα σύνορα και ωθούσε όλα τα κράτη να χρησιμοποιήσουν τον ΟΗΕ ως συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπισή του.

Ο ιός είχε ξεκινήσει από την Αφρική.

Για τον κορωνοϊό δεν έγινε σχεδόν τίποτα, εδικά τους πρώτους μήνες. Όταν τον περασμένο Μάρτιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αντιδράσει αργοπορημένα,  κηρύσσοντας πανδημία, προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας εκείνο τον μήνα ήταν η Κίνα, η οποία δεν συγκάλεσε καμία συνεδρίαση του Σώματος για να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές της λαίλαπας του ιού που ξεκίνησε από το δικό της έδαφος.

Από τον ΟΗΕ δεν υπήρξε ουσιαστική πρωτοβουλία ούτε για να δράσει από κοινού η παγκόσμια κοινότητα ώστε να προληφθούν τα χειρότερα ούτε και για να αναγκαστεί το καθεστώς του Πεκίνου να επιτρέψει διαφανείς διαδικασίες για το πώς δημιουργήθηκε ο ιός, ποια ήταν η πραγματική εικόνα της μεταδοτικότητάς του, καθώς και οι επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό, με βάση τα έως τότε δεδομένα.

  • Η Κίνα όχι μόνο απέφυγε να συζητηθούν ενέργειες κοινής δράσης, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές αναφορές, έδινε την εντύπωση ότι η κατάσταση δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία, όπως όφειλε, ενώ εδικά οι ηγεσίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Βρετανίας δεν θέλησαν να προτάξουν τον κορωνοϊό ως πραγματική απειλή για τις χώρες τους και τον πλανήτη.

Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυριζόταν για αρκετό καιρό ότι ο ιός ήταν «απάτη», αλλά όταν άρχισαν να πεθαίνουν χιλιάδες Αμερικανοί αναγκάστηκε να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακολούθησε μια περίοδος συγκρουόμενων, αστήρικτων και υπεραισιόδοξων μηνυμάτων από τον Λευκό Οίκο που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Ακόμα και η επιτακτική ανάγκη χρήσης προστατευτικής μάσκας πολιτικοποιήθηκε και μόλις πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός ηγέτης κάλεσε τους πολίτες να την χρησιμοποιούν.

Αν και σε αρκετές περιοχές της χώρας υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες από μέρους των αρχών σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο, η έλλειψη εθνικής συγκροτημένης πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας επέφερε μια ανείπωτη τραγωδία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Χάθηκαν και χάνονται άδικα χιλιάδες ζωές και όνειρα.

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον είχε υιοθετήσει την ιδέα περί «ανοσίας της αγέλης», αλλά όταν κόλλησε τον ιό και εισάχθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, φτάνοντας κοντά στο θάνατο, άλλαξε πολιτική και επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που αποδεικνύει συνεχώς ότι επιδιώκει με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα να έχει ρόλο και έλεγχο παντού, θέλοντας να είναι πιο πλανητάρχης από τους πλανητάρχες, όσον αφορά την επέλαση του φονικού ιού ούτε καν έδειξε πως πρόκειται για μια σοβαρή απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και με συντονισμένη δράση από την παγκόσμια κοινότητα.

Η αποτυχία κατευνασμού του Ερντογάν, ο εξισλαμισμός της Αγίας Σοφίας, ο στραγγαλισμός των Τουρκοκυπρίων

Ο Ρώσος ηγέτης όλη αυτή την περίοδο ασχολείτο με την ετοιμασία του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του ρωσικού συντάγματος, με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία εφ’ όρου ζωής, όπως τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν.

Η σχεδόν ανύπαρκτη λοιπόν αρχική αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών μπροστά σ’ αυτή την παγκόσμια απειλή και στη συνέχεια οι αποδυναμωμένες και σκόρπιες παρεμβάσεις του κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες του Οργανισμού ως συντονιστικού οργάνου στην αντιμετώπιση και παγκόσμια διαχείριση κρίσεων.

  • Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, δεν είναι μόνο το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λόγω των συγκρουόμενων γεωπολιτικών συμφερόντων, που συντείνει καταλυτικά στη διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας. Είναι και η υποταγμένη Γενική Γραμματεία, η οποία τις περισσότερες φορές συμπεριφέρεται ανάλογα με τις επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων, αγνοώντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Ακόμα και για τον κορωνοϊό δεν υπήρξε καμία σημαντική πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή του σε διεθνές επίπεδο. Αντίθετα, η Γραμματεία του ΟΗΕ, μάλλον για να καλύψει τις ευθύνες του Πεκίνου, καθώς και εξαιτίας φαινομένων πολιτικοποίησης της πανδημίας, απέδειξε ότι στην ουσία είναι εξαρτημένη και δεν λειτουργεί αυτόνομα.

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δυο εξειδικευμένοι επιστήμονές του μεταβαίνουν στην Κίνα για να συνεργαστούν με Κινέζους συναδέλφους τους στην έρευνα που αφορά την πηγή προέλευσης του συγκεκριμένου κορωνοϊού.

Ενώ λοιπόν τα ισχυρά κράτη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν έκαναν τίποτα για να υπάρξει συλλογική και συντονισμένη δράση ώστε να περιοριστούν οι δραματικές συνέπειες της πανδημίας και να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, μόνο μερικά μικρά ή ανίσχυρα κράτη επεδίωξαν να γίνει κάτι, έστω για να δείξουν ότι ο ΟΗΕ έχει κάποιο ρόλο σ’ αυτή τη δοκιμασία της ανθρωπότητας.

Μετά την προεδρία της Κίνας στο ΣΑ, προήδρευσε η Δομινικανή Δημοκρατία τον Απρίλιο και εννέα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του 15μελούς Σώματος έλαβαν σχετική πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί έστω μια συζήτηση.

Μέχρι σήμερα, το ΣΑ δεν έλαβε καμία απόφαση για συντονισμένη δράση με σκοπό την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων της πανδημίας. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ένα συμβολικό ψήφισμα λόγω πιέσεων από μικρότερες χώρες.

Αυτή είναι η κατάντια του ΟΗΕ!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Εικόνα ντροπής, ασέβειας και ατιμίας: Έτσι να αντιμετωπιστεί από τον Ελληνισμό και την παγκόσμια κοινότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: