Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος» αρχίζει εντατικές δοκιμές εν πλω: Αρκούν οι «μικρές φρεγάτες» για την άνοιξη στο ΠΝ;

File Photo: Ελληνική πυραυλάκατος μπαίνει στο λιμάνι του Καστελόριζου μετά από περιπολία. Πηγή φωτογραφίας HELLAS JOURNAL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Σε χρόνο ρεκόρ η 7η πυραυλάκατος πέφτει στο νερό
-Τα μικρά ταχέα σκάφη που κάνουν τη διαφορά
-Αγώνας δρόμου για τις ΜΕΚΟ
-Το Παρίσι ζεσταίνει το μενού των Belh@ra
-Ο υπέρ-εξοπλισμός στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Μία «μικρή φρεγάτα» προστίθεται ακόμη στον ελληνικό πολεμικό στόλο ο οποίος με την πυραυλάκατο «Βλαχάκος» κλάσης Ρουσσέν ενισχύει σημαντικά τη διοίκηση ταχέων σκαφών.

Η ΤΠΚ «Βλαχάκος» έως την ημέρα της επίσημης ονοματοδοσίας και της πλήρους επιχειρησιακής ένταξης στη δύναμη του στόλου θα υποβληθεί σε πολλές δοκιμές εν πλω, ως η 7η και ελπίζουμε όχι τελευταία πυραυλάκατος του στόλου.

  • «Μικρές φρεγάτες» ή «αστακούς» (λόγω του ισχυρού οπλισμού που διαθέτουν για τον όγκο τους) έχουν χαρακτηρίσει τις πυραυλακάτους οι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού.

Όσοι υπηρετούν σε αυτές τονίζουν ότι με τις δυνατότητες που διαθέτουν ενισχύουν σημαντικά τη δύναμη του στόλου στο ανατολικό Αιγαίο και είναι ένας «άσσος» για το Επιτελείο.

Είναι τα πλοία που αγκιστρώνονται σε νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου και υπό πραγματικές συνθήκες εκεί θα περιμένουν την «λεία» τους…

  • Όπως και τα υποβρύχια τύπου 214 κλάσης «Παπανικολής» έτσι και οι πυραυλάκατοι πολλές φορές έχουν χαρακτηριστεί φαντάσματα του Αιγαίου, τα οποία είναι πολλαπλασιαστής ισχύος για το ΠΝ.

Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος» φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων όπως και η πυραυλάκατος «Καραθανάσης», η οποία εντάχθηκε μέσα στον Ιούλιο στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του πολεμικού ναυτικού.

Το παρόν στα ναυπηγεία Ελευσίνας το μεσημέρι της Τετάρτης θα δώσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

  • Οι μικρές και μεγάλες φρεγάτες

Το γεγονός πάντως πως έστω και με καθυστέρηση περίπου δυο ετών ο στόλος των πυραυλακάτων ενισχύεται σημαντικά δεν σημαίνει ότι με αυτές τις δυο «μικρές φρεγάτες», δεν απαιτείται η ενίσχυση με κανονικές φρεγάτες.

Πολλά συμβαίνουν στο θέμα της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ και όλα αξιολογούνται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ναυτικού.

Όμως, όπως κάθε νόμισμα έτσι κι αυτό έχει δυο όψεις, καθώς το ΠΝ θέλει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον ανταγωνιστικό διάλογο το ταχύτερο δυνατό διότι αυτά τα πλοία είναι πολύτιμα τη συγκεκριμένη περίοδο.

  • Παράλληλα το θέμα της προμήθειας νέων φρεγατών από την Γαλλία είναι ανοιχτό, με το Παρίσι αυτή τη φορά να «ζεσταίνει το πιάτο» με νέα πρόταση προς την Αθήνα.

Οι Επιτελείς πάντως του ΠΝ βλέπουν ότι την ώρα που ακόμη στην Ελλάδα ψαχνόμαστε για την επόμενη γενιά μεγάλων μονάδων επιφανείας, η Τουρκία ενισχύει σημαντικά το ναυτικό της όπλο. Άλλωστε πολλά χρόνια τώρα επιχειρεί να πείσει τα νέα στελέχη στο ναυτικό αλλά και την κοινή γνώμη ότι διαθέτουν πολύ μεγάλη ναυτική παράδοση.

  • Και σχέδιο «εθνικής φρεγάτας» για την Άγκυρα

Αν τίποτα δεν αλλάξει στον Τουρκικό προγραμματισμό λόγω της δημοσιονομικής κρίσης το 2021 το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» θα βρίσκεται σε φάση επιχειρησιακών δοκιμών.

Το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214, σχεδόν ίδιο με τα ελληνικά υποβρύχια θα εντάσσεται κι αυτό στον Τουρκικό στόλο ενώ στο σύνολο τους θα φτάσουν τα έξι.

  • Όμως η Άγκυρα που θέτει μεγαλόπνοα σχέδια και αρκετά από αυτά τα έχει υλοποιήσει, έχει βάλει στόχο να κατασκευάσει δίκη της φρεγάτα.

Άλλωστε ήδη έχει εντάξει στον στόλο της νέες δικές της Κορβέτες που έχουν ενισχύσει σημαντικά την δύναμη της.

Αυτά τα γνωρίζουν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τα έχουν εξηγήσει σε όλους τους τόνους στην πολιτική ηγεσία, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν, το λιγότερο μια δωδεκαετία.

Η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ για τα ΜΗ-60 Romeo και για την υποστήριξη των S-70 είναι σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος. Το ίδιο και η επικείμενη έγκριση σε περίπου δυο μήνες των νέων τορπιλών για τα 214.

Οι μεγάλες μονάδες επιφανείας όμως είναι το αγκάθι που πονά και αγχώνει τους Επιτελείς του ΠΝ οι οποίοι έχουν αναλύσει ότι και στο άμεσο μέλλον, ο ναυτικός αγώνας θα κρίνει πολλά στην ευρύτερη περιοχή και ένας εκ των πρωταγωνιστών είναι και η Ελλάδα….

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Το Πολεμικό Ναυτικό πάντοτε στην «αυλή του σπιτιού», το Αιγαίο: Διπλό μήνυμα του Ά ΓΕΝ από την Κρήτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: