Η Μόρια από ψηλά: Η Σακελλαροπούλου στα ασυνόδευτα παιδιά του καταυλισμού

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέπτεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, κατά την περιοδεία της στο νησί της Λέσβου, Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε σήμερα τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, αλλά και τη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Καρά Τεπέ.

«Η Λέσβος και τα άλλα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο προσέφεραν τα μέγιστα στην πρώτη γραμμή της κρίσης και έχουν φθάσει πια σε οριακό σημείο. Είναι χρέος όλων μας, και από τη δική μου θέση σας διαβεβαιώνω ότι θα συμβάλω σε αυτό με όλες μου τις δυνάμεις, να σταθούμε δίπλα σας. Να διαφυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας μας, μαζί με τον ανθρωπισμό μας.», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Λίγο νωρίτερα, από την πρωτεύουσα της Λέσβου, την Μυτιλήνη, είχε πει, απευθυνόμενοι σε τοπικούς φορείς και αναφερόμενη στους Ευρωπαίους Εταίρους:

«Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, επωμίζεται το ρόλο του φύλακα όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη. Η διάχυτη εσωστρέφεια και η ξενοφοβία πλήττουν την ευρωπαϊκή συνείδηση και υπονομεύουν την κοινή στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο πρόβλημα. Είναι, όμως, ανεπίτρεπτο, νομικά και πολιτικά, και πάντως ηθικά, οι χώρες της πρώτης υποδοχής να αναλαμβάνουν τα βάρη όλων των υπολοίπων. Το υπό επεξεργασία Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι μια ευκαιρία ώστε να τεθεί το ζήτημα σε νέα βάση, με στενότερη συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων και δίκαιη κατανομή των ροών. Πρόκειται για μια ιστορική δοκιμασία των αξιών μας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν αντέχει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Σ. Μπαλάσκα
Μυτιλήνη, Ελλάδα

Δείτε όλες τις ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: