Η Μέρκελ ζήτησε να μιλήσει στον Ερντογάν: Οι Αμερικανοί στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες. Διακρίνονται επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, και ο Πορτογάλλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα. EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες έντονες διπλωματικές διεργασίες στις οποίες συμμετέχουν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του ΝΑΤΟ και η ίδια η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις ιστοσελίδας μας από διπλωματική πηγή, η κ. Μέρκελ ζήτησε χθες το βράδυ να μιλήσει με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η ιστοσελίδα μας δεν επιβεβαίωσε ακόμα αν πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος επιθυμεί να επαναφέρει τις διαδικασίες ως είχαν πριν από την υπογραφή της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι πηγές, που μίλησαν στην ιστοσελίδα μας υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιγράφουν την κατάσταση ως «δραματική» καθώς οι στόλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκονται «σε πορεία σύγκρουσης» στην περιοχή του Καστελόριζου. Το γεγονός αυτό κινητοποίησε και την αμερικανική πλευρά η οποία εξέφρασε δημόσια τη θέση της με δήλωση στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal και στο κανάλι OPEN.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει κοινοποίηση σε άλλα πλοία, για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνα για φυσικούς πόρους σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε εμφαντικά.

Ο εκπρόσωπος πιστεύει ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Όλη η δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου «βαδίζει» μαζί με τις θέσεις της Ελλάδας. Και είναι κάθετα εναντίον των προκλητικών θέσεων της Τουρκίας. Είναι ευχής έργο να αποφασίσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθήσει τη «γραμμή» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να απαιτήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει πάραυτα την απαράδεκτη επιθετικότητά του εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

  • ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (ρεπορτάζ Michele Kambas and Lefteris Papadimas), τα βασικά σημεία της «διαμάχης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιας διαμάχης που πηγάζει από μακρόχρονη εχθρότητα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, και με αφορμή τη νέα ένταση στην περιοχή, παραθέτουν οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου ως εξής:

– Η Ελλάδα λέει ότι τα πολυάριθμα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα και συνεπώς δικαίωμα ΑΟΖ, κάτι το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί, εξοργιζόμενη παράλληλα για τις έρευνες υδρογονανθράκων της Κύπρου.

-Η διαμάχη αυτή αναζωπυρώθηκε την 6η Αυγούστου όταν η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, καθώς η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της.

– Η Ελλάδα είχε επίσης εξοργιστεί όταν τον Νοέμβριο του 2019 η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. H συμφωνία αυτή ορίζει θαλάσσια ζώνη παραβλέποντας την Κρήτη ανοίγοντας το δρόμο για έρευνες υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία της με την Αίγυπτο στέλνει εκείνη μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης «στον κάλαθο των αχρήστων”.

– Στη συνέχεια αναφέρεται στην Συνθήκη Παρισίων (1947) η οποία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα και δεκάδες βραχονησίδες στην Ελλάδα ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πολλές από αυτές τις βραχονησίδες δεν αναφέρονται ρητώς στην Συνθήκη.

-Η Αθήνα έχει ορίσει τον εναέριο χώρο της στα 10 ναυτικά μίλια και τα χωρικά της ύδατα σε 6 ναυτικά μίλια ενώ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας δύναται να τα επεκτείνει στα 12 μίλια. Η Τουρκία καταψήφισε τη σχετική Σύμβαση  του ΟΗΕ αναγνωρίζοντας μόνο 6 μίλια εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα και τονίζοντας ότι τυχόν επέκτασή τους από την Ελλάδα στα 12 μίλια θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

  • Επίσης η ανταπόκριση αναφέρει ότι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας καλύπτουν το 45% του Αιγαίου και της Τουρκίας το 8%. Σε περίπτωση δε επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα καλύπτουν το 72% του Αιγαίου δίνοντας έτσι δυνητικά στην Ελλάδα τον έλεγχο ζωτικών θαλάσσιων διαδρόμων. Τα ύδατα αυτά επίσης έχουν δυνητικά  αποθέματα υδρογονανθράκων .

Σημειώνεται επίσης ότι την τελευταία δεκαετία η Κύπρος σύναψε συμβόλαια με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου με αποτέλεσμα την εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της. Τέλος, γίνεται αναφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 στο πλαίσιο της Συνθήκης Λωζάνης.

ΠΗΓΗ: Explainer: Turkish energy exploration vessel sails into deep discord

Ο Ερντογάν άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου, αλλά οι Αμερικανοί απαιτούν να την κλείσει πάραυτα: Θα το πράξει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: