Η λαμπαδηδρομία της τέχνης «τρέχει» από την Αθήνα στο Τόκιο με διαφορετικούς αγώνες

Έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Νομπουάκι Τακεκάβα με τίτλο ” Τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων για Γάτες (2019) που εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο, Αθήνα Κυριακή 30 Αυγούστου 2020. Η έκθεση είναι μία παρουσίαση της σύγχρονης Ιαπωνικής τέχνης στο αθηναϊκό κοινό. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Μια αλλιώτικη λαμπαδηδρομία «τρέχει» από την Αθήνα στο Τόκιο, παρόλο που οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιαπωνική πρωτεύουσα πήραν εισιτήριο για το μέλλον, λόγω φυσικά της πανδημίας του κορωναϊού.

Πρόκειεται για την έκθεση που παροουσιάζουν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας το ΒΧΜ και το Ιαπωνικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο (Japan Foundation) στην οποία «ξεδιπλώνεται» η σύγχρονη ιαπωνικής τέχνη με τίτλο «Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο- Κληρονομιά και αφομοίωση».

Στη νέα περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου συμμετέχουν πέντε σύγχρονοι Ιάπωνες καλλιτέχνες (Yu Araki, Kei Imazu, Nobuaki Takekawa, Paramodel Hayashi Yashuhiko, Naoki Honjo) και ένας αρχιτέκτονας (Kengo Kuma), οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης Ιαπωνικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Τα έργα τους, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών μέσων, όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, το βίντεο, οι εγκαταστάσεις και η αρχιτεκτονική, περιστρέφονται γύρω από δύο βασικούς θεματικούς άξονες που συνδέονται άρρηκτα με τις έννοιες της «Κληρονομιάς» και της «Αφομοίωσης»: το κορυφαίο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών αγώνων και τη φιλοξενούσα πόλη του Τόκιο.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την σύγχρονη ιαπωνική τέχνη μέσα από διαφορετικές δημιουργίες, που κύριο σημείο της μεταξύ τους διασύνδεσης είναι η επανάληψη στοιχείων του παρελθόντος. Οι πρωτοπόροι Ιάπωνες καλλιτέχνες, με λιτά εκφραστικά μέσα και σημειολογικές αναφορές σε αντικείμενα της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ανιχνεύουν την επίδραση του παρελθόντος στο παρόν και το μέλλον μέσα από τη συνεχόμενη μεταβολή των ανθρώπινων βιωμάτων που σχετίζονται με την «κληρονομιά» και την «αφομοίωσή» της στο εκάστοτε παρόν.

Το άνοιγμα της έκθεσης είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2020 ενόψει της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας του Τόκιο 2020, αλλά λόγω της παγκόσμιας πανδημίας έπρεπε αναγκαστικά να ανασταλεί. Μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των μουσείων στη χώρα μας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί την εν λόγω έκθεση μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τα θέματα με την ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Με πληροφορίες από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας

Μακάβρια ανάσυρση: 39 νεκρά δελφίνια στον Μαυρίκιο, στα νερά του Ινδικού Ωκεανού

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal