Οι γειτονικές χώρες (της Τουρκίας) δημιουργούν νέες συμμαχίες: Η σημασία του East Med Gas Forum

FILE PHOTO: Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε άσκηση στο Αιγαίο. Φωτογραφία Υπουργείο Άμυνας




Τηλεοπτικό ρεπορτάζ (διάρκειας 6:29΄) στο δίκτυο Aljazeera, του Alex Gatopoulos (Project Force) εξηγεί συνοπτικά το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνεται ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή οφείλονται στη διεκδίκηση από τις δυνάμεις της περιοχής του ελέγχου τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν κοντά στις ακτές της Κύπρου από ιταλική εταιρεία το Φεβρουάριο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, οι γειτονικές χώρες δημιουργούν νέες συμμαχίες με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης κατά την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα ενεργειακά τους δικαιώματα για τον επόμενο αιώνα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αποτελεί, όμως, η Κύπρος (Κυπριακή Δημοκρατία και η υποστηριζόμενη από την Τουρκία κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος) και οι αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικούμενες μεταξύ τους περιοχές. Σημειώνεται πως οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τόσο ώστε και οι δύο πλευρές έχουν απειλήσει με στρατιωτική δράση προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους στη θαλάσσια περιοχή.

  • Ο δημοσιογράφος υπενθυμίζει πως η Τουρκία δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία ορίζει τον τρόπο καθορισμού των ΑΟΖ και πως έχει διατυπώσει μια δική της θεωρία για το πώς πρέπει να ορίζεται η ΑΟΖ ενός κράτους. Οι δύο διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού έχουν προκαλέσει ένα πόλεμο διεκδικήσεων.

Πέρυσι, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας και Παλαιστίνης συναντήθηκαν στο Κάιρο όπου συζήτησαν τη συνεργασία τους μέσω της δημιουργίας του East Med Gas Forum. Η Τουρκία δεν προσεκλήθη.  Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1900 χλμ. που θα μεταφέρει κυπριακό και ισραηλίτικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της αποτελεί μια μεγάλη υποψήφια αγορά αφού επιθυμεί να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Πρόκειται για ένα μεγάλο αλλά αμφισβητούμενο έργο αφού θα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός. Επισημαίνεται ότι ακόμα και αν το έργο δεν πραγματοποιηθεί, έχει μεγάλη συμβολική αξία γιατί δείχνει τη διάθεση συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ.

Η Τουρκία αισθάνεται πως έχει βρεθεί εκτός αυτής της συνεργασίας και πως είναι  διπλωματικά απομονωμένη. Από την πλευρά της, θέλει απεγνωσμένα να αποκτήσει δικά της ενεργειακά αποθέματα, δεδομένης της συνεχόμενης αύξησης του πληθυσμού της και του γεγονότος ότι εισάγει το 90% της ενέργειας που καταναλώνει. Αρνούμενη να δεχτεί την ΑΟΖ της Κύπρου, δεν αποδέχεται επίσης και τις διμερείς συμφωνίες της Κύπρου με την Ελλάδα, το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

  • Αντιθέτως, έχει προχωρήσει σε δικές της συμφωνίες. Τον περασμένο Νοέμβριο η Τουρκία και η αναγνωρισμένη από τα ΗΕ κυβέρνηση Σάρατζ  κατέληξαν στο τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο καθορίζει την τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ κοντά στην Κρήτη και στην Κάρπαθο.

Τη συμφωνία αυτή έχουν καταδικάσει η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα ως παράνομη και ως μια μεγάλη κίνηση αποσταθεροποίησης της περιοχής. Η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει εκνευρίσει τους γείτονές της, σχολιάζει ο δημοσιογράφος. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία έστειλε drones για να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των γειτόνων της στις αμφισβητούμενες περιοχές.

Το Μάιο, γαλλικό αεροπλανοφόρο προσέγγισε την Κύπρο όταν κατάλαβε ότι η Τουρκία είχε πλησιάσει περιοχή την οποία ερευνούν εταιρείες γαλλικών συμφερόντων. Σε σαφές τους μήνυμα προς την Τουρκία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Ιούλιο ότι θα εκπαιδεύσουν τον κυπριακό στρατό.

Η Τουρκία αντέδρασε λέγοντας πως τους επόμενους μήνες θα στείλει ερευνητικά πλοία στις αμφισβητούμενες περιοχές με την Ελλάδα να απαντά ότι αυτά τα πλοία «θα βυθιστούν». Η περιοχή, ωστόσο, μπορεί να ωφεληθεί αν βρεθεί μια συμφωνία ικανοποιητική για όλους, σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

Η Κύπρος έχει ήδη ζητήσει να πάει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, έτσι όπως είναι η κατάσταση, ένα και μοναδικό ατύχημα μπορεί να αναστατώσει την ειρήνη στην περιοχή προκαλώντας μια χιονοστιβάδα από γεγονότα που θα οδηγήσουν την περιοχή σε ένα καταστροφικό πόλεμο, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: What’s behind rising tensions in Eastern Mediterranean?

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έφτασε στην Κρήτη για να επιβλέπει την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: