Η Γαλλία εισέρχεται δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο: Δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό του Ερντογάν

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON, POOL




Aνάλυση του διπλωματικού συντάκτη της εφημερίδας Wall Street Journal, Υaroslav Trofimov ασχολείται με τη στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο κατά της Τουρκίας.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι με την αποστολή γαλλικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο προς υποστήριξη της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Emanuel Macron αυξάνει τη γαλλική εμπλοκή στην περιοχή για την αντιμετώπιση μιας όλο και πιο δυναμικής Τουρκίας και εισάγει τη Γαλλία στη διαμάχη για τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια συγκυρία όπου οι ΗΠΑ απεμπλέκονται από την περιοχή.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών Ismail Hakki Pekin τόνισε ότι η Γαλλία επιθυμεί τον εξοβελισμό της Τουρκίας από την περιοχή επειδή εποφθαλμιά τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με ανώτερο Γάλλο αξιωματούχο η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στην Μεσόγειο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ολόκληρης της Ε.Ε. και όχι μόνον της Γαλλίας.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά:

«Ο Erdogan καλύπτει τα κενά, λαμβάνει θέσεις, δημιουργεί τετελεσμένες καταστάσεις που είναι επικίνδυνες για εμάς. Πρόκειται για ένα πρόβλημα στρατηγικής σταθερότητας στο άμεσο περιβάλλον της Ε.Ε. Ο καθένας μας έχει την ίδια ανάγκη που πρωτίστως είναι να μην υποκύψουμε στον εκβιασμό του Erdogan».

O Γάλλος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για την αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή αλλά για την αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου εκ μέρους της Τουρκίας. «Η Τουρκία χρησιμοποιεί μέσα που άλλοι δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να χρησιμοποιήσει. Κανείς άλλος δεν έχει τέτοια επιθετική στρατιωτική στάση» τόνισε.

H ανάλυση καταλήγει ωστόσο με τις προειδοποιήσεις του ειδικού συμβούλου του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών με έδρα το Παρίσι  François Heisbourg (που ήταν και σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Macron για θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας) ότι με τις πολλαπλές της εμπλοκές σε ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Λίβανο η Γαλλία κινδυνεύει από μια υπερέκθεση.

ΠΗΓΗ: France Sends Navy to Eastern Mediterranean Amid Turkey-Greece Standoff

Σε σχετική ανταπόκριση του δικτύου Bloomberg (Selcan Hacaoglu) από την Άγκυρα προτάσσεται η κριτική που άσκησε ο Τούρκος Πρόεδρος στη Γαλλία για την ανάμειξή της στην διαμάχη με την Ελλάδα, με τον δημοσιογράφο να σχολιάζει ότι με τον τρόπο αυτό βαθαίνει η ρήξη της Τουρκίας με την Ε.Ε.

«Κανένας δεν πρέπει να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη ως γίγαντα», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Recep Tayyip Erdogan, αναφερόμενος ξεκάθαρα στη Γαλλία, και πρόσθεσε «δεν θα πρέπει να δίνουν παράσταση».

Η ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί ενεργειακό κέντρο με μεγάλα ευρήματα για την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τα τελευταία χρόνια, και οι πιέσεις της Τουρκίας να εξασφαλίσει μερίδιο των αποθεμάτων έχει οξύνει τις εντάσεις, σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ε.Ε. ήδη εξετάζει να επιβάλει κυρώσεις στην τουρκική κυβέρνηση για μονομερείς ενέργειες στα ανοιχτά της Κύπρου και καταγράφεται δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Τουρκία διακινδυνεύει κυρώσεις συνεχίζοντας μια «επιθετική» πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, σημειώνεται ότι το Ισραήλ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα, σε μια διαμάχη που μπορεί να περιπλέξει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που συνδέει Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Turkey Wrangles With France Over East Mediterranean Energy Rift

Η κορύφωση της διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχει προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Σύνοδο των ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα, το θέμα θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρει η εφημερίδα SZ.

Έχουν διατυπωθεί προτάσεις τόσο για την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών, όσο και για αυστηροποίηση των κυρώσεων. Στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, ο Josep Borell είχε ζητήσει την διατύπωση προτάσεων για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Αυτές θα μπορούσαν να επιβληθούν, σε περίπτωση που η Τουρκία συνέχιζε τις παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες. Σε μια συμβολική κίνηση υποστήριξης της Ελλάδας, ο γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος ανήκει στους επικριτές της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου, ενίσχυσε τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος έχει πολλές φορές κατηγορήσει την Άγκυρα ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο κάνουν λόγο για σύγκρουση μεταξύ τουρκικού και ελληνικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο. Κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πλευρική σύγκρουση ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας. Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν πως, ελληνική φρεγάτα επακούμβησε ένα από τα πλοία συνοδείας του”Oruc Reis”.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ελληνική κρατική τηλεόραση, άσκηση με τη συμμετοχή ελληνικών και γαλλικών πολεμικών πλοίων έλαβε χώρα νοτίως της Κρήτης. Η Τουρκία, από την πλευρά της, απορρίπτει τις κατηγορίες και ισχυρίζεται πως οι έρευνες διεξάγονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

ΠΗΓΗ: EU:Erdgas-Konflikt mit der Türkei sorgt für Unruhe in der EU

Ζώνη κινδύνου το Καστελόριζο: Τα Rafale και τα γαλλικά πολεμικά ανησυχούν τον Ταγίπ, που βρυχάται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: