Η Financial Times κάνει φύλλο και φτερό το Ταμείο Ανάκαμψης και προκαλεί την Επιτροπή

(L-R) Belgium’s Prime Minister Sophie Wilmes, European Commission President Ursula von der Leyen and German Chancellor Angela Merkel at the start of an EU summit in Brussels, Belgium. FRANCOIS LENOIR / POOL




Η εξασφάλιση της συμφωνίας 27 κρατών μελών δεν ήταν εύκολη, και το αποτέλεσμα απέχει πολύ από την τελειότητα, αλλά οι πραγματικές προκλήσεις δεν έχουν ακόμη έρθει, γράφει στην εφημερίδα Financial Times, η Mariana Mazzucato.

Η Επιτροπή πρέπει τώρα να αντισταθεί στην πίεση να επιστρέψει στις συνήθειες δραστηριότητές της και να βρει τρόπους για να μεταμορφώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, καθιστώντας την πιο πράσινη, πιο περιεκτική και πιο ανθεκτική σε μελλοντικά σοκ.

Αν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι: η απάντηση στην οικονομική κρίση του 2008 άφησε τη ζώνη του ευρώ κατακερματισμένη και εμπόδισε την οικονομική ανάκαμψη. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι, αντί να επικεντρωθεί στη μείωση του ελλείμματος (όπως μετά την τελευταία κρίση), η προτεραιότητα, αυτή τη φορά, δίδεται στις στρατηγικές επενδύσεις στο κλίμα και στην ψηφιοποίηση.

Ωστόσο, οι αγορές δεν θα μπορέσουν να είναι έτοιμες για μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση από μόνες τους. Ένας τέτοιος μετασχηματισμός θα απαιτήσει από την Επιτροπή να καθορίσει την κατεύθυνση και να ευθυγραμμίσει την πολιτική της ΕΕ με εκείνη των κρατών μελών.

Αυτό δεν σημαίνει μικρο-διαχείριση  (micromanaging) αλλά σημαίνει ευθυγράμμιση των πολιτικών, ώστε να είναι συνεκτικές και να προωθούν την αλλαγή μετασχηματισμού. Η δαπάνη κοινών κεφαλαίων διαχείρισης συνεπάγεται πιο δεσμευτικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τα κράτη μέλη.

Αυτές οι συνομιλίες είναι πιο αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες σε σχέση με την επιβολή όρων, όπως η δημοσιονομική λιτότητα ή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τους μισθούς, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά μπορεί να είναι αυτοκαταστροφικές. 

Η χρηματοδότηση των εγχειρημάτων που ορίζει η Επιτροπή θα απαιτήσει ένα συνδυασμό χρηματοοικονομικών μέσων για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων κινδύνου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να είναι πιο τολμηρή και  να αξιολογήσει τις επενδύσεις προσανατολισμένες στις προκλήσεις βάσει μελλοντικών σεναρίων. Θα  ενεργήσει, επίσης, ως συν-διαχειριστής του προγράμματος InvestEU μαζί με κρατικές επενδυτικές τράπεζες και εθνικούς φορείς προώθησης.

Το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ έχει τεράστιες δυνατότητες αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τις καταστροφές  που προκλήθησαν από την πανδημία Covid-19.

Ο καθορισμός τολμηρών εγχειρημάτων στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης θα βοηθήσει σημαντικά την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν από μια επιχειρηματική προσέγγιση και προς μια μακροπρόθεσμη, πράσινη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη.

ΠΗΓΗ: The success of the EU recovery fund will depend on bold missions

Ο Ερντογάν θέλει εκδίκηση για τη Συνθήκη των Σεβρών: Ομιλούν ανοικτά για στρατιωτική σύγκρουση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: