Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η τεράστια έκρηξη στη Βηρυτό όπου ανατινάχθηκαν εκρηκτικά, τα οποία είχαν κατασχεθεί και φυλάγονταν για χρόνια στο λιμάνι, τα 25 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, η ανύπαρκτη βρετανική τουριστική αγορά για αυτό το καλοκαίρι και ο υποβιβασμός της Ελλάδας στην κατηγορία Β, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ξεχάστε τους Βρετανούς τουρίστες», αναφέρεται στο μήνυμα που στέλνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στη Βρετανία, που προσφέρουν ταξιδιωτικά πακέτα στην Κύπρο και στη θέση τους ότι είναι περίπλοκη η διαδικασία ταξιδιού στην Κύπρο, με τις φόρμες που πρέπει να συμπληρωθούν να είναι εφιάλτης. Αλλού γράφει ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σέρνει την Κυπριακή Δημοκρατία τουρκοκυπριακό ίδρυμα που διεκδικεί περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές και διεκδικεί αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χαοτικές σκηνές καταγράφηκαν στη Βηρυτό και ότι ταρακουνήθηκε και η Κύπρος από τις εκρήξεις.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Έκρηξη στη Βηρυτό, σείστηκε η γειτονιά μας» γράφει ότι αποθηκευμένα εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν στο λιμάνι τίναξαν στον αέρα την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ ο ήχος της έκρηξης και το ωστικό κύμα έφτασαν μέχρι την Κύπρο προκαλώντας ανησυχία. Αλλού γράφει ότι οι επόμενες ημέρες θα δώσουν σαφή εικόνα για την πραγματική κατάσταση σε σχέση με την μετάδοση του ιού καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται αυτές τις μέρες αφορούν μολύνσεις πριν από την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης σχετικά με την ατζέντα του διαλόγου μπαίνουν Αθήνα και Άγκυρα με τουρκικά δημοσιεύματα να αποδίδουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόθεση επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αλυσίδα πανικού στα ταξίδια» γράφει ότι ο υποβιβασμός της Ελλάδας στην κατηγορία Β και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων στη Λεμεσό που τώρα επεκτάθηκε σε όλη την Κύπρο προκάλεσαν ένα νέο κύμα πανικού, που αυτή τη φορά λόγω Αυγούστου επηρεάζει σε καθοριστικό βαθμό τα ταξίδια. Αλλού αναφέρεται στην εθνική τραγωδία στον Λίβανο με δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες όπου ανατινάχθηκαν εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί και φυλάγονταν για χρόνια στο λιμάνι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προσέφυγαν ξανά στην Δικαιοσύνη οι 18 ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εναντίον της νέας απόρριψης από τον τέως Αρχηγό της Αστυνομίας του αιτήματος τους για αποζημίωση για τον χρόνο εργασίας που άπτεται της από χρόνια μη θεσμοθετημένης πολιτικής του καθεστώτος «on call».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Συγκλονισμός από τον Λίβανο έως την Κύπρο» γράφει ότι δύο τεράστιες εκρήξεις από το λιμάνι της πόλης ταρακούνησαν την περιοχή, όλες τις γειτονικές χώρες μέχρι και την Κύπρο προκαλώντας έντονη ανησυχία. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου Αμπάς Ιμπραχίμ, η πολύνεκρη έκρηξη οφείλεται σε νιτρικό νάτριο που κατασχέθηκε από ένα πλοίο πριν από περίπου ένα χρόνο και αποθηκεύτηκε εκεί. Αλλού γράφει ότι 27.334 επιβάτες από χώρες της κατηγορίας Α και Β υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή εξέταση αλλά οι συστοιβάδες του ιού είναι εδώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη διαμαρτυρία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ και για την κινητοποίηση τους που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα έξω από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Τεράστια έκρηξη στην Βηρυτό» αναφέρεται στην τεράστια έκρηξη στην Βηρυτό από ανατίναξη εκρηκτικών που είχαν κατασχεθεί και φυλάγονταν για χρόνια στο λιμάνι και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέραν των 50 ατόμων, τον τραυματισμό 2,750 καθώς και την πρόκληση υλικών ζημιών. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου ότι η Αθήνα θα ενημερωθεί επίσημα για τον υποβιβασμό της Ελλάδας στην κατηγορία Β. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «βρετανική τουριστική αγορά άνοιξε μόνο θεωρητικά».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Πρώτο σε τηλεθέαση τη Δευτέρα το δελτίο ειδήσεων του Alpha: Στη δεύτερη θέση του ΣΚΑΪ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: