Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Το διπλωματικό παρασκήνιο και η αναμενόμενη συζήτηση που θα έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης για τις τουρκικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, κυριαρχεί στον Τύπο.

Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης, μεταξύ άλλων, με την αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας σε εκδρομικούς χώρους το Δεκαπενταύγουστο, τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων στη νέα σχολική χρονιά και την επέτειο της Β’ φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σήμερα η μάχη Ελλάδας – Κύπρου για ισχυρές κυρώσεις στην Τουρκία» γράφει ότι σήμερα Ελλάδα και Κύπρος δίνουν τη μεγάλη μάχη στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την έγκριση ισχυρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, λόγω των πειρατικών εισβολών της στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται σε ενημερωτική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με την οποία η νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει με υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε άλλο θέμα «Α» γράφει για αστυνομικό διάταγμα που τερματίζει τη νυκτερινή διακίνηση μοτοσικλετών.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Φυλάξτε σούβλα και για τους αστυνομικούς!» και γράφει ότι έντονη θα είναι η παρουσία μελών της αστυνομίας στους εκδρομικούς χώρους αν και δεν ισχύουν ιδιαίτεροι περιορισμοί κατά τις οικογενειακές συναθροίσεις που θα γίνουν σε εκδρομικούς χώρους στα ορεινά το Δεκαπενταύγουστο. Σε άλλο θέμα ο «Π» αναφέρεται στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου θα συζητηθούν οι τουρκικές ενέργειες και γράφει ότι μετρά συμμάχους η Αθήνα. Αλλού γράφει ότι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται 522 εθνοφρουροί, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει θέσεις σε πανεπιστήμια του ΗΒ και ζητούν αναστολή λόγω διδάκτρων.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης» γράφει στο κύριο του θέμα ότι σκηνικά εκτόνωσης της κρίσης και επαναφοράς σε διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας προωθεί ξανά η Γερμανία και αναφέρεται σε τηλεφώνημα χθες της Μέρκελ σε Ερντογάν και Μητσοτάκη. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος στρατηγός Μπεντρετίν Νεμιρέλ, διοικητής της 39ης Μεραρχίας Πεζικού, κράτησε ημερολόγιο κατά την εισβολή και περιγράφει τη δεύτερη φάση της τον Αύγουστο 1974 με το συνθηματικό «Νίκη ή θεμέλιο». Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι όλα είναι έτοιμα και για τον EuroAfrica Interconnector και ότι ξεκινά με τις ευλογίες του Προέδρου της Αιγύπτου και με όλες τις άδειες.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα ενόψει ΣΕΥ» γράφει για διπλωματική επίθεση από την Ελλάδα και διπλωματική αντεπίθεση από την Τουρκία και ότι ο Ερντογάν μίλησε με Μέρκελ, ο Δένδιας βλέπει τον Πομπέο και το “Oruc Reis” παραμένει και πλέι στην περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει για την επέτειο σήμερα των 46 χρόνων από την μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολή του 1974 και ότι συνεχίζει η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου να είναι ερημωμένη, ακατοίκητη και ρημαγμένη. Αλλού η «Χ» γράφει ότι σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διεργασίες για επέκταση του αποχετευτικού σε Δήμο Ιδαλίου, Πέρα Χωριού Νήσου και Λύμπια.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Όλα τα βλέμματα στον ενεργειακό καυγά της Ανατολικής Μεσογείου» γράφει στο κύριο της θέμα για διπλωματικές διεργασίες ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία θα συζητηθούν οι αυξανόμενες εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι τα ιδιωτικά σχολεία στην Κύπρο έχουν ανακοινώσει ότι ετοιμάζονται να προσφύγουν εναντίον κάποιων εκ των βαθμών των εξετάσεων A level οι οποίοι ανακοινώθηκαν την Πέμπτη μαζί με χιλιάδες σχολεία σε ολόκληρη την Αγγλία για τον τρόπο υπολογισμού τους. Σε άλλο θέμα η “CM” δημοσιεύει φωτογραφία του ΚΥΠΕ που δείχνει ζευγάρι να ατενίζει τη θάλασσα στο Κάβο Γκρέκο και γράφει για τις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Πιόνια των Νατοϊκών Αναστασιάδης – Μητσοτάκης» γράφει ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης χρησιμοποιούν τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ως πιόνια στη σκακιέρα των γεωπολιτικών τους παιχνιδιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού δημοσιεύει μαρτυρία του Νουφρή Μιχαηλίδη για τον Β’ γύρο της τουρκικής εισβολής και την απώλεια της Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προδιαγεγραμμένη πορεία είναι οι μαζικές εκποιήσεις ακινήτων.

Η περιοδική έκδοση της εφημερίδας «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Καταλυτική παρέμβαση ΗΠΑ – ΕΕ» και γράφει για διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας για τις τουρκικές προκλήσεις και ότι καθοριστική συνάντηση θα έχουν σήμερα Ν. Δένδιας – Μ. Πομπέο και ότι πραγματοποιείται η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στην Αμμόχωστο και κάνει λόγο για «μια ανοιχτή πληγή για 46 χρόνια». Σε άλλο θέμα αναγγέλλει αφιέρωμα στις εσωτερικές του σελίδες για τους «Μαύρους Αύγουστους».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τα MEDIA

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: