Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στην πολιτική σκακιέρα και το σκηνικό ενόψει της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Προβάλλονται επίσης η μεγάλη φωτιά σε επαρχία Λεμεσού-Πάφου, η κατάσταση στον τουρισμό με τις μειωμένες αφίξεις, η συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας Κύπρου-Ρωσίας, η συμφωνία CETA και η απόρριψή της από την κυπριακή βουλή, η πανδημία σε Κύπρο και διεθνώς και η κατάσταση στο Λίβανο.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Θα ξεσπάσει τελικά η οργή Ερντογάν εναντίον Ακιντζί;» και γράφει πως αναμένεται η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου κατά του Ακιντζί και υπέρ του Τατάρ στις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις του τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη για το ενδεχόμενο εκλογής Μπάϊντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Η «Α» αλλού αναφέρεται στην καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλη έκταση στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Ο «Πολίτης» φιλοξενεί το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Η ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου και ο φόβος της Λευκωσίας» και γράφει ότι η κίνηση των Αθηνών ανοίγει σοβαρό δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαβουλεύσεις με Μόσχα για το θέμα της διπλής φορολογίας. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν δηλώνει πως εάν και όταν εξασφαλιστεί προστασία γεωγραφικής ένδειξης εντός της ΕΕ θα μπορεί το χαλούμι να είναι επιλέξιμο βάσει της CETA.

Kάτω από τον τίτλο «Παίζει το χαρτί της έντασης» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι ο Ερντογάν παρουσιάζεται αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα τεστάροντας αντανακλαστικά με αφορμή και την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Αλλού αναφέρεται στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε από την περιοχή Ορείτες και τη μεγάλη μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης. Φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του απερχόμενου Πρέσβη της Κίνας.

«Απαιτείται συμφωνία και με την Τουρκία» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που φιλοξενεί δηλώσεις διεθνολόγων για την ανάγκη συμφωνίας για ΑΟΖ Ελλάδας και με την Τουρκία και πως αυτό διευκολύνει την αντιμετώπιση των τουρκικών αμφισβητήσεων στην περιοχή. Αλλού γράφει για τις ογκώδεις διαδηλώσεις στο Λίβανο με το λαό να καλεί την ηγεσία σε παραίτηση. Επίσης η «Χ» προβάλλει τη μεγάλη φωτιά σε Ορείτες-Μούσερε-Δορά.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Η φωτιά προκλήθηκε από ‘ανόητους’» αναφέρεται στη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις επαρχίες Πάφου-Λεμεσού με πολλές εστίες. Αλλού γράφει ότι πολλοί επιλέγουν διακοπές φέτος στο σπίτι τους. Επίσης αναφέρεται στην καταχώρηση υπόθεσης κατά του δημάρχου Αραδίππου που μπήκε σε φούρνο χωρίς μάσκα.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Καλύτερο εμβόλιο η συμβίωση με τον ιό» και αναφέρει πως η κοινωνία πρέπει να εξοικειωθεί με την συνύπαρξη γρίπης και πανδημίας και προς τούτο είναι έτοιμα σενάρια και εργαλεία. Αλλού αναφέρεται στην κατάσταση στο Λίβανο και το κύμα αλληλεγγύης για να σταθεί ο λαός στα πόδια του και πάλι. Η «Κ» σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει τις τουρκικές κινήσεις για το Βαρώσι.

«Επανέρχεται δριμύτερος ο Ερντογάν» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Σημερινή» που αναφέρεται σε συνωστισμό πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Κύπρου και έναρξη γεωτρήσεων από την Άγκυρα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας. Η «Σ» αναφέρεται ακόμη στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις ανησυχίες για τα αυξανόμενα κρούσματα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: