Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο “Σημείο Μηδέν” της Νέας Υόρκης: Κοντά την αποπεράτωση…

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερική Ελπιδοφόρος, με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο (Α) και τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο (Δ). Photo:© GOA, DIMITRIOS PANAGOS




Υπό τον τίτλο « Work Resumes on Church Destroyed on 9/11» πρακτορειακή ανταπόκριση (Αssociated Ρress) που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των New York Times και της Washington Post, αναφέρεται στην τελετή επανέναρξης των εργασιών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης.

Έπειτα από τρία χρόνια στασιμότητας λόγω οικονομικών προβλημάτων, ξεκινούν πάλι οι εργασίες για την οικοδόμηση του ναού προς αντικατάσταση εκείνου που καταστράφηκε κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αναφέρει εισαγωγικά η ανταπόκριση προσθέτοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά τον αγιασμό του χώρου δήλωσε «Ακούσαμε την Φωνή του Κυρίου και οικοδομούμε πάλι τον ναό μας».

Παρών στην τελετή ήταν και ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ο οποίος τόνισε ότι η συνέχεια της ανοικοδόμησης είναι μια ακόμη απόδειξη της επιμονής των Νεοϋορκέζων να αναγεννηθούν από τις στάχτες των τρομοκρατικών επιθέσεων και πρόσθεσε: «Αυτός ο ναός θα είναι περισσότερο μεγαλοπρεπής και ελκυστικός από εκείνον που υπήρχε εδώ πριν».

Αναφέρεται επίσης ότι τον νέο ναό σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Santiago Calatrava εμπνευσμένος από τον ναό της Αγίας Σοφίας Κων/λης που-όπως σημειώνεται-μετετράπη σε τέμενος τον περασμένο μήνα.

Επίσης αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Alex Karloutsos παράγοντες της Αρχιεπισκοπής εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες έως την 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων την 11η Σεπτεμβρίου 2021.

Επισημαίνεται ότι η Αρχιεπισκοπή παραδέχθηκε οικονομική κακοδιαχείριση κατά τη θητεία του τέως Αρχιεπισκόπου Δημητρίου τον οποίο διαδέχθηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον Ιούνιο 2019 δίνοντας προτεραιότητα στο θέμα της αποπεράτωσης του ναού. Το κόστος κατασκευής διογκώθηκε από τα 20 εκ δολ το 2013 στα 86 εκ δολ το 2020.

Ο πατέρας Karloutsos δήλωσε ότι όλα τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί συμπεριλαμβανομένων και των 10 εκ δολ της δωρεάς της οικογενείας του ιδιοκτήτη των Los Angeles Chargers, Dean Spanos.

Τέλος αναφέρεται ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου χρονολογείται από το 1916.

ΠΗΓΗ: Work Resumes on Church Destroyed on 9/11

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δηλώνει ευγνώμων για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου παρουσία Κουόμο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: