Οι δύο στόλοι βρισκονται απέναντι με “άγριες” διαθέσεις: Αναμονή για την πραγματική θέση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς (Κ) και τη σύμβουλο του Kellyanne Conway στο Λευκό Οίκο. EPA, Doug Mills / POOL




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Αυτές τις ώρες γίνεται πράγματι μία μεγάλη προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά δεν νομίζουμε ότι επιτεύχθηκε κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Αντίθετα φαίνεται ότι έχουμε κλιμάκωση, έστω και αν κυκλοφορεί ότι το Oruc Reis έχει φύγει και ήδη έχει εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο στόλοι είναι απέναντι. Οι διαθέσεις περιγράφονται ως “άγριες”. Ο φόβος για κατά λάθος επεισόδιο τρομάζει το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Και η αλήθεια είναι ότι το πρωί της Τετάρτης είχαμε ένα σοβαρό επεισόδιο, αν και έμεινε κρυφό.

Η αμερικανική κυβέρνηση, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο εξήγησε σε όλους τους τόνους στην Άγκυρα ότι απορρίπτει κάθε πολεμική ενέργεια μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ και συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αμερική κινητοποίησε τα διπλωματικά και στρατιωτικά κανάλια.

  • Οι Αμερικανοί είπαν στην Άγκυρα ότι ανησυχούν βαθύτατα για τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησαν να αποφευχθεί πάση θυσία η σύγκρουση, επειδή τίθενται σε κίνδυνο τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Ζήτησαν ακόμα από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο βοηθός υφυπουργός Μάθιου Πάλμερ ενημέρωσε σχετικά και τις ομογενειακές οργανώσεις.

Φοβάμαι ότι δεν εισακούονται διότι δεν βλέπουμε ακόμα καμία κίνηση αποκλιμάκωσης. Αντίθετα, αρκετές πληροφορίες που λαμβάνουμε αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό πραγματοποιεί έρευνες, όσο και αν προσπαθεί η Αθήνα να υποβαθμίσει τη δραστηριότητά του.

Διπλωματική πηγή εξέφρασε το φόβο ότι οι Τούρκοι υλοποιούν το εξής σχέδιο: θα συνεχίσουν μέχρι τις 23 Αυγούστου να προκαλούν από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο, αλλά στο μεταξύ θα έχουν συλλέξει όσα στοιχεία χρειάζονται.

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου  Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμη για την αποκλιμάκωση. Συζητήθηκε από χθες η πιθανότητα να ταξιδεύσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε μία από τις πρωτεύουσες που θα επισκεφθεί ο Αμερικανός ομόλογός του. Έτσι επέλεξαν τη Βιέννη. Έπαιξε σημαντικό ρόλο όπως πάντα, ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, οποίος επαναλαμβάνει στους συνομιλητές τους ότι όλα τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηίδα. Και το Καστελόριζο. Αυτή είναι η επίσημη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την οποία εκφράζει ορθά ο Αμερικανός πρέσβης.

Επαφές με την Ουάσιγκτον έκανε και ο Πρωθυπουργός. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε, μετά τη συνάντηση Δένδια-Πομπέο, και μία συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ στο σύντομο μέλλον.

Τι ζητά η Αθήνα από την Ουάσιγκτον; Να συνετίσει την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η Αμερική μπορεί να «βάλει στη θέση του» τον Ταγίπ Ερντογάν. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική υπερδύναμη είναι ότι δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά θα αποτρέψουμε με όλα τα μέσα κάθε προσβολή της κυριαρχίας της Ελλάδας.

  • Από τη συνάντηση θα εξαρτηθούν πολλά. Η Ελλάδα δέχεται το διάλογο, αλλά όχι υπό εκβιασμό και απειλές. Σε αυτό συμφωνούν και οι Αμερικανοί. Και επιθυμούν να προωθήσουν την ιδέα. Πρέπει να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις για να καθίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι η Αθήνα. Εξαιρετική στάση και πρέπει να τηρηθεί.

Το ερώτημα είναι αυτό: ποιο θα είναιτο επόμενο βήμα μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια: Ο κ. Πομπέο θα επιδιώξει να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Πρέπει… Θα ζητήσει να πάει στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν; Ή το επόμενο βήμα είναι το τηλεφώνημα του προέδρου Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του; Θα το πληροφορηθούμε την Παρασκευή.

Πρόκειται πραγματικά περί μίας πολύ κρίσιμης συνάντησης, διότι ο κ. Δένδιας θα ακούσει την πραγματική θέση της Αμερικής από το στόμα του κ. Πομπέο. Είναι η μεγάλη ευκαιρία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν ποιοι είναι οι γνήσιοι σύμμαχοί τους…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Η απόλυτη αβεβαιότητα: Και η αποκλιμάκωση στο πιάτο, αλλά και η “απόλυτη κλιμάκωση”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: