Η “δειλία” της Αμερικής να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία: Μπορεί ο Ερντογάν να καταστρέψει τον Τραμπ;

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε την Τρίτη το βράδυ σε μία κίνηση που αφορά τη συνολική παραβατικότητα της Τουρκίας. Και θα έλεγα ότι μετά από καιρό, η αμερικανική τοποθέτηση αγγίζει αρκετά τις ελληνικές θέσεις.

Πρόκειται, κατά την ταπεινή μου γνώμη, για μία καλή δήλωση αρχών, που καλύπτει τις περισσότερες ανησυχίες της Ελλάδας, αλλά -όπως πάντα- το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών δεν προχωρεί στο διά ταύτα, στις πράξεις, δηλαδή, και στο έξτρα βήμα που θα αναγκάσει την Τουρκία σε άτακτη υποχώρηση.

  • Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2018, με μία απλή ανάρτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε αρνάκι, διότι είχε καταρρεύσει η οικονομία του μόνο με την προεδρική απειλή για επιβολή κυρώσεων.

Την Τρίτη, η Ουάσιγκτον απείλησε την Τουρκία για την φιλοξενία που παρέχει ο Τούρκος πρόεδρος στους τρομοκράτες της Χαμάς. Στην ανακοίνωση διακρίνεται η πρόθεση των ΗΠΑ ακόμα και να εντάξουν την Τουρκία στις χώρες που υποθάλπτουν την τρομοκρατία. Η αμερικανική επίθεση προσωπικά στον Ερντογάν δείχνει και τη δύναμη του Εβραϊκού Κράτους, βεβαίως.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ έστειλε επιστολή στο Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο, όπου «δένει» σε ένα πακέτο τα προβλήματα που ξεκίνησαν λόγω της ασύστολης παραβατικότητας της Τουρκίας, τα οποία προβλήματα χαρακτηρίζει προκλητικές ενέργειες.

Η μελέτη της επιστολής του Αμερικανού υφυπουργού, προκαλεί θετικές εντυπώσεις. Αλλά, απουσιάζει το …μαστίγιο. Διότι η αμερικανική γραφειοκρατία κυριαρχείται και από δειλία, όταν πρόκειται για την Τουρκία.

Ο κ. Ρίκερ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ευρύτερη γειτονιά μας, πρόσθεσε και ένα άλλο στοιχείο. Ότι οι πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Άρα, με τη λογική της αμερικανικής γραφειοκρατίας η Τουρκία υπονομεύει και τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Αλλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, προφανώς δεν συμφωνεί με τους Αμερικανούς, στους οποίους και οφείλει τη θέση του. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τον κ. Στόλντενμπεργκ. Πρόκειται περί ενός ανθρώπου ανίκανου, που δεν έχει ιερό και όσιο. Στη διάρκεια της ηγεσίας του το ΝΑΤΟ έχει καταστεί ένας άβουλος οργανισμός. Επέτρεψε να τον βραχυκυκλώσει εντελώς η Τουρκία. Και δέχεται μεγάλες ήττες από τη Μόσχα σε στρατηγικό πάντα επίπεδο.

Είναι επικίνδυνος για τα ελληνικά συμφέροντα. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε ήδη να τον έχει καταγγείλει.

Ενώ λοιπόν το παραδέχεται ο κ. Ρίκερ, ότι οι τουρκικές πράξεις είναι υπονομευτικές, η Ουάσιγκτον δεν κάνει τίποτα άλλο, πέρα από δηλώσεις, παρεμβάσεις και συμβουλές. Στο σημείο που έχει οδηγήσει τα πράγματα η Τουρκία και επειδή η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι πολύ επικίνδυνη, απαιτούνται έργα από την Αμερική.

Σύμφωνα με τον κ. Ρίκερ, λοιπόν, η Αμερική χαρακτηρίζει προκλητικές ενέργειες, που δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης αλλά αυξάνουν την ένταση και έρχονται σε αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Αμερικής, τις εξής παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης:

Οι ΗΠΑ έχουν διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια είναι προκλητικές.

ΕΠΙΣΗΣ:

  • Οι «γεωτρητικές δραστηριότητες» της στα ύδατα της Κύπρου, είναι προκλητικές.
  • Η υπογραφή του παράνομου μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, είναι προκλητική πράξη, και,
  • Η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του παράνομου μνημονίου αποτελει επίσης προκλητική και μη βοηθητική ενέργεια που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο κ. Ρίκερ υπονοεί ακόμα ότι οι εντάσεις στη Μεσόγειο στην ουσία εξυπηρετούν τη Ρωσία. Αλλά, πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να σταματήσει η υπονόμευση του ΝΑΤΟ από τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτές οι εντάσεις», αναφέρει, «περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης».

Η αναφορά του κ. Ρίκερ στη θέση των ΗΠΑ για το ρωσικό σύστημα S-400 είναι η γνωστή, αλλά προσθέτει και την επιθυμητή νέα παράμετρο, να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη.

Αυτό που δεν λέει, διότι προφανώς μόνο ο πρόεδρος Τραμπ το γνωρίζει, είναι πότε θα επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις. Προφανώς ποτέ… Εκτός αν κάποιοι δημοσκόποι, αποδείξουν στον Πλανητάρχη ότι η φιλία του με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας προκαλεί ζημιά στις πιθανότητες επανεκλογής του στην αμερικανική προεδρία. Τότε θα ζήσουμε «ωραίες στιγμές»…

Εάν οι Δημοκρατικοί μπορέσουν να παρουσιάσουν ορθά και με στοιχεία -και υπάρχουν πολλά- την πραγματική σχέση του κ. Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, η νίκη τους το Νοέμβριο ειναι εξασφαλισμένη…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Τι σημαίνει το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Ερντογάν από τον Πομπέο; Τι Τουρκία, τι Ιράν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: