Η απόλυτη αβεβαιότητα: Και η αποκλιμάκωση στο πιάτο, αλλά και η “απόλυτη κλιμάκωση”…

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνοδεύεται από πολεμικά πλοία στην περιοχή του Καστελόριζου. Φωτογραφία via Twitter, @tcsavunma




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Διακρίνουμε τις τελευταίες 24 ώρες μία διπλωματική προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της αποκλιμάκωσης στην περιοχή του Καστελόριζου και να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων που ασκεί η παραβατική Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, το ερευνητικό Oruc Reis προσπαθεί να θολώσει τα νερά, αν και βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις του «προδίδουν» την έναρξη της διαδικασίας της έρευνας. Διπλωματική πηγή με την οποία μιλήσαμε υποστήριξε ότι απόψε την αποκλιμάκωση από την απόλυτη κλιμάκωση χωρίζει μία κλωστή.

Ο φόβος που εκφράζει είναι σοβαρός: Μήπως, ερωτά, υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν την απόλυτη κλιμάκωση για να οδηγήσουν τις δύο χώρες στο διάλογο. Υπάρχει, ωστόσο, και ο αντίλογος. Ότι αν ανάψει η φλόγα δύσκολα θα σβήσει. Θα πάρει χρόνο και οι δύο χώρες θα μετρήσουν νεκρούς.

  • Βεβαίως, το ερώτημα σε ότι αφορά τις διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης, είναι πάντα ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η αντίδραση του το τελευταίο 48ωρο είναι εντελώς αλλοπρόσαλλη. Από τη μία διέταξε την έξοδο του Oruc Reis συνοδεία εννέα πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Καστελόριζου και από την άλλη, την ίδια ημέρα, ζήτησε και διάλογο. Διάλογο με τους δικούς του όρους.

Από την πλευρά της, η Αθήνα δέχεται βεβαίως το διάλογο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αλλά όχι κάτω από εκβιασμό. Πρέπει προηγουμένως να αποσυρθεί και το τουρκικό γεωτρύπανο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν και το προστατεύουν. Θα ήταν ορθό ο όρος να επεκταθεί και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Να αποσυρθεί και από εκεί το Μπαρμπαρός, διότι ο χώρος είναι ενιαίος.

Αυτή η προσπάθεια για αποκλιμάκωση είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Απομένει να δούμε αν θα έχει επιτυχία. Με δεδομένη τη σχιζοφρενική κατάσταση του Ερντογάν, δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι για τίποτα.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το διάλογο. Φυσικό και λογικό είναι να μην υποστηρίζουν τον πόλεμο. Και μάλιστα μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία ήδη έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη Δυτική Συμμαχία, όπου και το ζήτημα του ρωσικού συστήματος S-400 αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ.

  • Ο κ. Πάιατ συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος τον ενημέρωσε με ακρίβεια για την κατάσταση στο Καστελόριζο και του εξήγησε τι αναμένει η Ελλάδα από τους συμμάχους της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχρέωση έναντι της Ελλάδας. Και ας μην ξεχνάμε ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπέγραψε μία σημαντική αμυντική συμφωνία με τον κ. Δένδια.

Ο κ. Πάιατ μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, επιβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη σε ένα διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρέσβης γνωρίζει πως για να ξεκινήσει ο διάλογος, η Τουρκία πρέπει να αποσύρει το στόλο της.

Επιβεβαίωσε επίσης την αμερικανική δέσμευσή για την ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που θα προωθείται η συνεργασία και θα παρέχονται τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.

Σημειώνω στο σημείο αυτό, ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ. Επίσης στηρίξει και τη συνεργασία της Αθήνας και της Λευκωσίας με την Αίγυπτο.

Ο κ. Πάιατ είπε ακόμα ότι ως ζήτημα αρχής, οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αποφεύγοντας, -όπως είπε- ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την δυσπιστία.

  • Η μόνη χώρα που δεν επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της και ξεκινά πολέμους για να αποκτήσει ότι δεν δικαιούται, είναι η Τουρκία.

Οι Αμερικανοί έχουν λάβει μία καλή θέση για τη νέα επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Είναι καιρός -και το γνωρίζουν- ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταλήξουν σε μία τελική απόφαση για τον ταραξία της Μεσογείου. Δεν είναι δυνατό να συντάσσονται και σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν όταν απειλεί όλους τους πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου, αλλά οι Αμερικανοί απαιτούν να την κλείσει πάραυτα: Θα το πράξει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: