Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν αγνόησε την έκκληση του Τραμπ: Back off ήταν το μήνυμα…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται στους συνέδρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα από τη μεσολάβηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ -διότι τελικά επρόκειτο περί μεσολάβησης- είναι ότι τον αγνόησε ο «φίλος» του, Ταγίπ Ερντογάν. Στην πραγματικότητα ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε την έκκληση του κ. Τραμπ για αποκλιμάκωση και έναρξη διαλόγου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, και όταν αυτός τον ρώτησε τι θέλει να κάνει για να βοηθήσει, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τρεις φορές δύο λέξεις μιλώντας για την Τουρκία: Back off, πέστε (στον κ. Ερντογάν) να κάνει πίσω, ήταν το μήνυμα του. Ο κ. Τραμπ μετέφερε το νόημα των λόγων του Έλληνα πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο.

Τις προάλλες ο κ. Τραμπ κόμπαζε ότι μόνο αυτός μπορεί να συνετίσει τον Ερντογάν. Η άρνηση του, όμως, να αποδεχθεί τις συμβουλές του Αμερικανού προέδρου, έφερε τον κ. Τραμπ σε δύσκολη θέση. Όπως συνηθίζουν να λένε στην Ουάσιγκτον, ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος παρεμβαίνει στις διεθνείς κρίσεις λίγο πριν «γίνει το κακό» και πρέπει η πρωτοβουλία του να καταλήξει σε επιτυχία.

Και πριν, αλλά περισσότερο παρά ποτέ τώρα, ζούμε στον αστερισμό της απρόβλεπτης διπλωματίας.

  • Το ερώτημα είναι αν θα επανέλθει ο κ. Τραμπ και θα προσπαθήσει ξανά ή θα εγκαταλείψει την αμερικανική μεσολάβηση και να δώσει ξανά τα ηνία στην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Θα είναι λάθος.

Βεβαίως, γίνονται και πράγματα που δεν ανακοινώνονται ποτέ. Θυμίζω ότι η Αμερική, σε όλο το διάστημα της αμερικανο-τουρκικής κρίσης, διατηρεί και στρατιωτικό κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα, το οποίο δεν επηρεάστηκε ούτε από την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Πληροφορίες που διοχετεύονται από διάφορες πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά αναμένει την τελική τουρκική απάντηση στα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν θεωρεί την απάντηση του Ερντογάν τελική. Οι απαιτήσεις της Τουρκίας, όμως, εκτός από παράνομες είναι και εξωπραγματικές. Ζήτησε να αποσυρθούν οι ελληνικές δυνάμεις, να συνεχιστεί η ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis και να ξεκινήσει ο…διάλογος.

Μέχρι και ο κ. Τραμπ, που δεν γνωρίζει και τα θέματα, θα βγήκε από τα ρούχα του. Πρέπει να τονίσουμε ότι η αμερικανική εισήγηση είναι καθαρή: όταν ομιλεί για αποκλιμάκωση και διάλογο εννοεί με ακρίβεια απόσυρση των δυνάμεων των δύο χωρών και έναρξη διαπραγματεύσεων.

Είναι επίσης σημαντικό και πρέπει να πειστεί να παραμείνει ενεργός στη μεσολάβηση ο κ. Τραμπ. Πιστεύουν οι περισσότεροι -ακόμα και αν «έφαγε» …πόρτα- από τον Τούρκο πρόεδρο, πως είναι ο μόνος που μπορεί να τον σταματήσει. Το έκανε με ελάχιστη προσπάθεια το καλοκαίρι του 2018. Δυστυχώς, οι Γερμανοί δεν μπορούν πολλά, διότι στην πραγματικότητα δεν θέλουν να θιχτούν τα συμφέροντά τους από τη σχέση που διατηρούν με την Τουρκία.

  • Ομιλούμε πάντα και λέμε μέχρι της στιγμής, που γράφονται αυτές οι γραμμές, διότι οι εξελίξεις, όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα, τρέχουν:
  • Περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα, αλλά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου, δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, για την ώρα το μόνο αποτέλεσμα είναι αρνητικό: ο Ταγίπ Ερντογαν ανακοίνωσε νέα προκλητική ενέργεια -η πηγή εννοεί τη ΝAVTEX- παρατείνοντας έτσι την παραμονή του Orus Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα- και μάλιστα πιο βόρεια προς την Ρόδο.

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Ο Ερντογάν αγνόησε τον Πρόεδρο της Αμερικής. Και λογικό είναι -λόγω και του χαρακτήρα του κ. Τραμπ- να έχει ενοχληθεί από την απόρριψη των εισηγήσεων του, που αφορούν την επιβολή της ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουμε επιβεβαιώσει από επίσημη πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος και γενικά η αμερικανική διπλωματία δυσφορούν από τη στάση του Ερντογάν και την παραβατικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Μας λένε ότι: Όπως δεν επιθυμεί το Βερολίνο ένα πόλεμο στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ίδιο και ο Λευκός Οίκος δεν θέλει με τίποτα ελληνοτουρκική σύγκρουση στη διάρκεια της εκλογικής αλλά και της μετεκλογικής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πάντα υπάρχει μία αβεβαιότητα.

Το ζητούμενο βέβαια είναι η επιβολή μόνιμης ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που με τα σημερινά δεδομένα είναι ένα όνειρο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είχαμε και νέο επεισόδιο μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας για την κάλυψη που προσφέρει προσωπικά ο Ερντογάν στην ηγεσία της Χαμάς, την οργάνωση που η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική.

Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (το περίφημο NSC) του Λευκού Οίκου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χρησιμοποιούνται βαριές κουβέντες για την Τουρκία. Είναι φράσεις που χρησιμοποιεί η αμερικανική διπλωματία κυρίως για το Ιράν.

Υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι εάν δεν τερματίσει τις σχέσεις της με την Χαμάς, η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στις χώρες που υποθάλπτουν την τρομοκρατία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι η φιλοξενία από την Τουρκία της Χαμάς, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, δεν προάγει την ειρήνη. Νομιμοποιεί την τρομοκρατική τακτική τους, πυροδοτεί εντάσεις, υπονομεύει τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ηγεσία της Τουρκίας και προκαλεί χάος.

Πόσο, μα πόσο ορθά, τα λέει το αμερικανικό NSC, του οποίου -για όσους δεν τον γνωρίζουν- προεδρεύει ο πρόεδρος Τραμπ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο “μεσολαβητής” Τραμπ δεν τα κατάφερε ακόμα: Αν επιβάλει κυρώσεις μπορεί και να επανεκλεγεί άνετα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: