Για τις τουρκικές προκλήσεις θα μιλήσει ο Μητσοτάκης σε μια Σύνοδο Κορυφής που «καίγεται» μόνο για τη Λευκορωσία…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας θα θέσει ο Πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, κύριο θέμα της οποίας ωστόσο αποκλειστικό θέμα είναι η κρίση στο καθεστώς της Λιθουανίας και οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις.

Στην πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να παρέμβει για τα ελληνοτουρκικά στάθηκε χθες με δηλώσεις της (Θέμα FM) η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τον λόγο για να ενημερώσει τους ομολόγους του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών που η χώρα μας θεωρεί ότι είναι η μόνη εκκρεμότητα με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η Καθημερινή, είχε προκύψει διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εξεδίδετο στο πέρας συνεδρίασης.

Η ελληνική πλευρά, κατά την ίδια πηγή, είχε επιμείνει σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε – μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση. Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Σημειώνεται ότι η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμως θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδό του της 24 – 25ης Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο ΝΕWS GOOGLE

“Βόμβες” από Ισραήλ: Όχι συμφωνία με την Τουρκία, δεν θα ακυρώσουμε ότι υπογράψαμε με την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: