Αυτή είναι η αλήθεια: Αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR Αθηνών τα τουρκικά μαχητικά…

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 σε κλειστό σχηματισμό από τα μαχητικά F-16 Block 52 plus της 337 Μοίρας “φάντασμα” που πέταξαν μαζί έως και τα Σκόπια. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Επιχείρησαν να φτάσουν στις Κυκλάδες αλλά δεν τα κατάφεραν
-Οι «βουτιές» των τουρκικών F-16 δυτικά της Ικαρίας
-Το ΓΕΕΘΑ απαντά με αλήθειες στο επικοινωνιακό σόου της Άγκυρας

Οι Τούρκοι πιλότοι, επιχείρησαν να πετάξουν δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, καλυπτόμενοι πίσω από τη νατοϊκή πτήση του Β-52, αλλά και από την πάγια απαράδεκτη πολιτική του ΝΑΤΟ, αυτή των ίσων αποστάσεων.

Το στόχαστρο της Άγκυρας είναι διαχρονικά ο 25ος Μεσημβρινός, και πολλές φορές Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι μέχρι εκεί φτάνει το τουρκικό όριο αμφισβητώντας ευθέως το FIR Αθηνών. Μάλιστα εδώ και καιρό στην Πολεμική Αεροπορία είχαν παρατηρήσει ότι το Τουρκικό Επιτελείο «ενοχλούνταν» από τις εκπαιδευτικές πτήσεις των Ελληνικών φτερών στο ανατολικό τμήμα του FIR Αθηνών, πάνω από τα ακριτικά νησιά.

Η προσπάθεια των Τούρκων πιλότων ήταν να φτάνουν μέχρι τον ουρανό των Κυκλάδων, χωρίς να υπολογίζουν την ιδιαίτερα δυναμική αντίδραση των «φαντασμάτων» της 337 Μοίρας.

Το readiness της Σκύρου απογειώθηκε άμεσα ώστε να διώξει τους απρόσκλητους στο FIR «συμμάχους», που είχαν σπεύσει να εκμεταλλευτούν τη νατοϊκή αποστολή ώστε να αμφισβητήσουν κάτι που τους ενοχλεί ιδιαίτερα, το εύρος του εναέριου χώρου ευθύνης της Αθήνας.

  • Η άφιξη των Μπλε Φτερών της 337 Μοίρας που ήταν στη Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου και ο τρόπος προσέγγισης, ήταν αρκετή για την απομάκρυνση των Τούρκων, οι οποίοι ήταν περίπου στα 4 μίλια πιο πίσω από τον σχηματισμό των Ελληνικών F-16 και του Β-52.
  • Τα πάντα έχουν καταγραφεί και από το πλήρωμα του Β-52 το οποίο συνέχιζε την πορεία του πλαισιωμένο από τα «Μπλε φτερά». Το ΓΕΕΘΑ και η Πολεμική Αεροπορία ήταν σχεδόν σίγουροι πως οι Τούρκοι δεν θα τηρούσαν ούτε τη νατοϊκή συμφωνία, ειδικά τώρα που διανύουμε μια σοβαρή Ελληνοτουρκική κρίση.

Μέτρα αποτροπής, τα φυσικά “αεροπλανοφόρα” και οι Σμηναρχίες Μάχης με τους πιλότους και τα μαχητικά αυξημένης επιφυλακής. Το γεγονός πάντως της τουρκικής ανάρτησης ότι το Αμερικανικό Β-52 συνοδεύτηκε στον ουρανό του Αιγαίου ήταν η σταγόνα στο ποτήρι των διαχρονικών αξιώσεων, που ξεχείλισε και έδωσε την λαβή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε μια αποστομωτική ανακοίνωση.

Η ανάρτηση του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter που αναφέρει προκλητικά ότι το Β-52 συνοδεύτηκε στον «ουρανό του Αιγαίου»

Το ΓΕΕΘΑ αναφέρει μεταξύ άλλων,

«Παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του Αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η Ελληνική τετράδα F-16.

Δύο ζεύγη Α/Φ F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι’ αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ τα Τουρκικά αεροσκάφη.»

  • Απάντηση και για το fake video της αερομαχίας με Ελληνικό μαχητικό

Το Ελληνικό Επιτελείο πάντως εκτός από την παράθεση των γεγονότων με το Β-52 και την αντι-συμμαχική συμπεριφορά των Τούρκων, καταδεικνύει με εύσχημο τρόπο τα όσα οι Τούρκοι έχουν αναρτήσει στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου άμυνας στο Twitter.

Ήδη πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημείωναν για το συγκεκριμένο οπτικό υλικό, ότι η μεγάλη πρόκληση ήταν να καταφέρουν τα Ελληνικά φτερά να κάνουν την αποστολή των αεροσκαφών στον «στόχο» με μηδενική όμως προειδοποίηση, μέγιστο αιφνιδιασμό και ελαχιστοποίηση κόστους.

Τρεις διαφορετικές αποστολές που στέφθηκαν με επιτυχία για το Ελληνικό Επιτελείο που έστειλε σκληρό επιχειρησιακό μήνυμα στην Τουρκία διότι τα Ελληνικά φτερά ουσιαστικά «ξεδόντιασαν» την τουρκική αεράμυνα.

Η μετάβαση της 336 Μοίρας με τα δυο F-16, η αποστολή των έξι μαχητικών στο FIR Λευκωσίας για την τετραμερή άσκηση, το support των ακόμη τεσσάρων μαχητικών από τις 340 και 343 Μοίρες, η επιστροφή των δυο αεροσκαφών που είχαν μετασταθμεύσει στην Πάφο, ήταν χτυπήματα στο μαλακό υπογάστριο του τουρκικού Επιτελείου και του υπουργείου Άμυνας που καλούνταν να διαχειριστούν επικοινωνιακά ένα ολοκληρωτικό Βατερλό.

Σχηματισμός Ελληνικών και Γαλλικών μαχητικών κατά την άσκηση του τετραμερούς άξονα της Μεοσγείου “ΕΥΝΟΜΙΑ”
Πηγή: Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας- Εθνική Φρουρά

Η δημοσιοποίηση του βίντεο με κλειδωμένο ένα υποτιθέμενο Ελληνικό F-16, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι μια απόπειρα για ισοφάριση κυρίως στα μάτια της Ελληνικής κοινής γνώμης και λιγότερο στην Τουρκική.

Σίγουρα πάντως την δεύτερη και τρίτη φορά, δηλαδή κατά την επιστροφή των έξι μαχητικών στην Κρήτη και των δυο στον Άραξο από την Κύπρο, υπήρχε τουρκικό καρτέρι, άρα και αερομαχία.

  • Παρ’ όλα αυτά το βίντεο της Τουρκίας αληθοφανές δείχνει, αληθινό δεν είναι. Οι πρώτες αναλύσεις έρχονται από τα ηχητικά που ακούγονται και σίγουρα αυτά δεν παραπέμπουν στην ίδια ημέρα με εκείνες από την επιστροφή των Ελληνικών φτερών από τη Μεγαλόνησο.

Όμως η ξεκάθαρη απάντηση που αμφισβητεί επίσημα, αν και εμμέσως, τις τουρκικές αναρτήσεις είναι και πάλι από το ΓΕΕΘΑ. Αναφέρει σχετικά:

«Με τέτοιου είδους πειρατικές συμπεριφορές, οι επιχειρησιακές δυνατότητες επικράτησης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και όχι μόνον, δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, όπως απεδείχθη και κατεδείχθη προς όλους τους ενδιαφερομένους με την πρόσφατη μαζική, αφανή, τελεσφόρα και απολύτως επιτυχή μετάβαση, εκτέλεση επιχειρήσεων και επιστροφή 8 μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Τετραμερή Πρωτοβουλία Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας και στην πρώτη επιχειρησιακή δράση της με την επωνυμία EUNOMIA, η οποία έλαβε χώρα από 26 έως 28 Αυγούστου στο FIR Λευκωσίας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Προκλήσεις δίχως τέλος: Η Άγκυρα αμαύρωσε τη Νατοϊκή πρωτοβουλία αλληλεγγύης με το Β-52 με αερομαχίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: