Εξουσία των πολιτοφυλακών ενισχυμένη, ηλεκτρονική λογοκρισία: Ένα Kαλοκαίρι κατά της ελευθερίας στην Τουρκία

File Photo: Στιγμιότυπο από την καθημερινότητα στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA




Ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της εφημερίδας Le Figaro στην Κωνσταντινούπολη Delphine Minoui αναφέρεται σχετικά με τη ψήφιση, στις 11 Ιουνίου, του νόμου για ενίσχυση της εξουσίας των δυνάμεων των “bekçi”, των «φρουρών της γειτονιάς», που παρακολουθούν τη νύχτα πόλεις και χωριά.

Όπως σημειώνει, ο νέος νόμος, τον οποίον υπερασπίστηκαν έντονα τα μέλη του AKP, εξουσιοδοτεί αυτές τις αστυνομικές δυνάμεις να σταματούν τα άτομα, προκειμένου να τα ελέγξουν ή να τα ψάξουν, αλλά πάνω απ’ όλα να μεταφέρουν και να χρησιμοποιούν όπλο, αν χρειαστεί.

«Είναι μια πολιτοφυλακή μεταμφιεσμένη, η πόρτα ανοίγει για οποιαδήποτε κατάχρηση. Σε ένα καταναγκαστικό Κράτος, όπου η αυθαιρεσία είναι βασιλιάς, όπου η καταστολή είναι λεγεώνα, δεν πρέπει να φοβόμαστε, ότι αυτή η αστυνομία θα ενεργήσει σύμφωνα με τις εντολές της εξουσίας, όπως το ιρανικό «basidji» ή το συριακό «shabihas»; », διερωτάται μια νεαρή.

  • Μέχρι τη δεκαετία του 1990, αυτοί οι «νυχτερινοί φύλακες» είχαν εξαφανιστεί από το αστικό τοπίο, αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων, και από την εμφάνιση καμερών βιντεοπαρακολούθησης. Η ξαφνική επανεμφάνισή τους το 2017 δικαιολογήθηκε καταρχάς από την ψύχωση της ασφάλειας, που προκλήθηκε από τις επιθέσεις του ισλαμικού κόσμου και του PKK, αλλά και από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

«Η Τουρκία διαθέτει ήδη 256.000 αστυνομικούς, 190.000 χωροφύλακες και 21.000 bekçi. Γιατί να ενισχύσει αυτούς τους φρουρούς ; Σημαίνει περισσότερη δύναμη στο κυρίαρχο κόμμα, προώθηση της δημιουργίας ενός δικού τους στρατού», διαμαρτύρεται ο Saruhan Oluç, βουλευτής του HDP, του κοσμικού φιλο-κουρδικού κόμματος.

Όμως οι φίλα προσκείμενοι στον Erdogan δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αυτό το καταστροφικό παραλήρημα. Αντίθετα. Εκμεταλλευόμενοι το Καλοκαίρι, αυξάνουν τα δρακόντεια μέτρα. Την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, το Κοινοβούλιο «χτύπησε ξανά» ψηφίζοντας νομοσχέδιο, στηριζόμενο φυσικά από το AKP, το οποίο διευρύνει τον έλεγχο της εξουσίας στο Twitter και στο Facebook.

  • «Τα κοινωνικά δίκτυα είναι υψίστης σημασίας για πολλούς ανθρώπους, που τα χρησιμοποιούν για ενημέρωση. Αυτός ο νόμος αποκαλύπτει μια σκοτεινή περίοδο διαδικτυακής λογοκρισίας», υποστηρίζει η Human Rights Watch.

Αυτές οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις είναι ακόμη πιο ενοχλητικές, καθώς επιβεβαιώνουν την αναγκαστική διάβρωση της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία δεν αποτελεί μέρος της κοινωνίας των πολιτών: δικηγόροι υποβλήθηκαν πρόσφατα σε αυξημένο έλεγχο, στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης της δομής των δικαστηρίων, βουλευτές της αντιπολίτευσης καθαιρέθηκαν από την εντολή τους, λόγω διαφόρων δικών, δημοσιογράφοι έγιναν στόχος για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία» ή για αποκαλύψεις «κρατικών μυστικών», μετά από άρθρα που επικρίνουν την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη …

«Είναι ένα αστικό πραξικόπημα», αναφέρει με λύπη η νεαρή Deniz.

ΠΗΓΗ: Pouvoir des milices renforcé, censure en ligne… Un été liberticide en Turquie

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

“Η ευχή και η κατάρα της Κωνσταντινούπολης”: Η WSJ για τη διολίσθηση Ερντογάν στον αυταρχισμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: