«Έτοιμες για όλα» η Ελλάδα και η Τουρκία, λένε οι Γάλλοι: Τελευταία πράξη ενός ψυχρού πολέμου…

Η επίδειξη σημαίας από το Πολεμικό Ναυτικό και η διαρκής επαφή με τους ακρίτες των νησιών είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί ούτε σε εικόνες ρεπορτάζ ούτε σε κείμενα. Αυτό το ζουν μόνο τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού με τους νησιώτες. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




Ως ‘τελευταία πράξη ενός ψυχρού πολέμου’ μεταξύ της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών της και κυρίως με την Ελλάδα, χαρακτηρίζει το δημοσίευμα της γαλλικής Lci την αποστολή τουρκικού ερευνητικού πλοίου για σεισμικές έρευνες συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, σε μια αμφισβητούμενη ζώνη της Μεσογείου στην οποία υπάρχουν αποθέματα αερίου.

Οι δύο χώρες φαίνονται έτοιμες για όλα προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της.

Η αποστολή του σεισμογραφικού είναι μια προσβολή για την Αθήνα η οποία καταγγέλλει παραβίαση των συνόρων της, ενώ για την Ε.Ε. είναι μια πηγή ανησυχίας. Σύμφωνα με τους συντάκτες, η συνέχιση των τουρκικών ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο είναι απάντηση στην υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας – Καϊρου, η οποία προκάλεσε την οργή της Άγκυρας. Η  συμφωνία αποσκοπεί στον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και μοιάζει να είναι μια άμεση απάντηση σε παρόμοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Erdogan πέρασε αμέσως στις πράξεις: το ελληνικό ναυτικό εντόπισε την Τρίτη (11 Αυγούστου) το Oruc Reis νοτιοανατολικά της Κρήτης, συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, υπό την επίβλεψη του ελληνικών πολεμικών πλοίων. Επισήμως αυτό το πλοίο θα προβεί εντός των προσεχών ημερών σε έρευνες σε μια ζώνη που αποτελεί θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.

Αναφορά στο αίτημα σύγκλησης έκτακτου ΣΕΥ από το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην λεκάνη του Λεβάντε και διατύπωση της παρατήρησης ότι απομένει να δούμε πως θα μοιραστούν αυτά τα αποθέματα.

Τα αποθέματα, σημειώνουν οι συντάκτες, βρίσκονται στα ανοιχτά του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Αυτές οι χώρες διεκδικούν την πατρότητα των εδαφών. Η Τουρκία όμως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Τα τελευταία χρόνια, οι Τούρκοι πολλαπλασίασαν τις έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου προσελκύοντας την οργή των περισσοτέρων κ-μ της Ε.Ε. που βρίσκονται στην περιοχή, με την Ε.Ε. να καταγγέλλει τις έρευνες ως παράνομες.

Οι δραστηριότητες αυτές εκτυλίσσονται σε ένα εκρηκτικό διπλωματικό πλαίσιο. Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως χώρα και καταλαμβάνει με τον στρατό της από το 1974 το ένα τρίτο του νησιού στα βόρεια. Το δημοσίευμα καταλήγει με την αναφορά στο τουρκολυβικό σύμφωνο που υπογράφηκε τον Νοέμβριο και το οποίο αύξησε τις εντάσεις.

Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, τα νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας φαίνεται να είναι σημαντικά διευρυμένα. Και αυτό εις βάρος της Κύπρου και της  Ελλάδας. Και συγκεκριμένα των νησιών της, κυρίως της Ρόδου και Κρήτης.

ΠΗΓΗ: De l’eau dans le gaz entre la Grèce et la Turquie : que se passe-t-il en Méditerranée orientale?

  • Ελλάδα-Τουρκία: όξυνση της έντασης

Δημοσίευμα στο γαλλικό Marianne, (του Fabien Perrier) που αναφέρεται στο τελευταίο επεισόδιο της όξυνσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την ανακοίνωση για τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή. 

«Όταν βλέπω τί συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι ζούμε σε καιρούς παρόμοιους με την περίοδο του μεσοπολέμου», προειδοποιεί ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (το δεξιό συντηρητικό κόμμα που κυβερνά την Ελλάδα) και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που δε μασάει τα λόγια του καθώς σχολιάζει την όξυνση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην τελευταία τεταμένη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επισημαίνει ότι την πρώτη φορά ασκήθηκε πίεση από την γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, σύμφωνα με διάφορα ελληνικά και γερμανικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι η τελευταία είχε καλέσει τον τούρκο Πρόεδρο Recep Tayep Erdogan.

Αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, συμφωνία που δυσαρέστησε την Αγκυρα, η οποία απάντησε με νέα Navtex και το σεισμογραφικό Oruç Reis στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα “στην ίδια γραμμή που ορίζεται από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Χριστοφής, ειδικός για την Τουρκία και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Shaanxi Normal.

  • Επισημαίνει δε ότι το σεισμογραφικό πλοίο συνοδεύεται από πολυάριθμα στρατιωτικά πλοία. “Στέλνοντας το «βαρύ πυροβολικό» του, ο Erdogan δείχνει στην Ελλάδα ότι δεν αστειεύεται με αυτό το θέμα και ότι είναι έτοιμος για οτιδήποτε”, συνεχίζει ο ερευνητής.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η κλιμάκωση; Το Βερολίνο, όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προέτρεψε την Άγκυρα να σταματήσει την έρευνα. Αλλά “βρισκόμαστε στο χείλος ενός περιστατικού με μια Τουρκία με ανοιχτούς επεκτατικούς στόχους”, εκτιμά ο Άγγελος Συρίγος.

Ο βουλευτής επισημαίνει επίσης τον «οθωμανικό συμβολισμό» που επαναλαμβάνεται τακτικά στα λόγια των τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως και σε πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – μια πρόκληση στα μάτια των Ελλήνων. Και επιμένουμε: “Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα! Η Τουρκία αποτελεί πλέον απειλή για την περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το Νίκο Χριστοφή, «ο Erdogan προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του στην περιοχή, δηλαδή στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ενώ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει  την κοινή γνώμη του από τα εσωτερικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει το καθεστώς του».

ΠΗΓΗ: En Méditerranée, un navire sismique turc proche de mettre le feu aux poudres avec la Grèce

Με τη στάση της η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη στην περιοχή, γράφει το Spiegel

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: