Ερωτούμε: Μπορεί να λεχθεί στο πιο ψηλό επίπεδο πως για την Ελλάδα επίθεση κατά της Κύπρου από Τουρκία είναι casus belli;

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) και ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ (2ος Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

-Βλάπτουν τα εθνικά θέματα τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Αθήνας. Η κατοχική Τουρκία ακολουθεί την τακτική Κυπριακού και στο Αιγαίο

Στην πρίζα είναι όλοι οι βασικοί παίκτες ενόψει των προσπαθειών για έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και της ανακοίνωσης για συμφωνία μερικής/ τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Θα είναι δυο παράλληλες εξελίξεις, οι οποίες προδήλως αλληλοεπηρέαζονται.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως στη μεγάλη εικόνα είναι και το επικοινωνιακό κομμάτι, που ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις.

Η Αθήνα μετά από ένα διήμερο που προσπαθούσε να «καταπιεί» την τουρκική κίνηση στην Κύπρο, με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», ανέκρουσε πρύμναν, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων.

  • Η αρχική τοποθέτηση, που σαφώς προέκυψε μετά από συνεννόηση Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών γιατί ήταν ταυτόσημες και σχεδόν ταυτόχρονες οι δηλώσεις, ξεκαθάριζε πως άλλο είναι το «ΟρούτςΡέις» και διαφορετικό το «Μπαρπαρός».

Πρόκειται για μια εδραιωμένη άποψη, η οποία έχει ως πυρήνα το δόγμα «η Κύπρος κείται μακράν». Όποιες εξηγήσεις και να έχουν δοθεί στη συνέχεια, αυτό που μένει είναι η αρχική τοποθέτηση, που αναπαράχθηκε, με ιδιαίτερο ζήλο, από τα συστηματικά ΜΜΕ, μέσα από τιςγνωστές αναφορές για «μαξιμαλισμό» των Ελληνοκυπρίων.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» ( στο δημοσιογράφο Μάριο Πούλλαδο), θέλοντας να αλλάξει την εικόνα που διαμορφώθηκε και να κατευνάσει αντιδράσεις είπε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η Ελλάδα στο πλευρό της».

Είναι, βέβαια, ο ίδιος που δήλωσε πως «δεν είναιη πρώτη φορά», που παραβιάζεται η κυπριακή ΑΟΖ ( από την Τουρκία).

Κάθε συνέχιση της συζήτησης αυτής δεν ωφελεί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας πού στέκεται και πού πατά. Εάν, όμως, επίσημα η Ελλάδα θεωρεί πως η επίθεση στην Κύπρο από την Τουρκία είναιcasusbelli, τότε θα πρέπει να το πει ο ίδιοςο Πρωθυπουργός. Σε αυτά τα ζητήματα, δεν πρέπει να επικρατούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια, αλλά η ουσία.

Τα παλάτια στην άμμο: Επενδύοντας στον Πούτιν, τον Μακρόν και στην κότα με τα «χρυσά αυγά»

Την ίδια ώρα, η Αθήνα και το Κάιρο αναμένεται να ανακοινώσουν τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την γνωστή περιοχή εκτός. Η Αίγυπτος, πάντως, έδωσε το στίγμα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία σχολιάζει επικριτικά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEXτης 21ηςΙουλίου.

Με πολύ καθυστέρηση αντέδρασε το Κάιρο, αλλά αυτό έχει λιγότερη σημασία. Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η τουρκική NAVTEX παραβιάζει και μέρος της αιγυπτιακής ΑΟΖ και μάλιστα συγκεκριμένα την όγδοη συντεταγμένη, που αφορά το σημείο 33 52.98 N – 027 59.97 E.

Το Κάιρο που εάν ακολουθήσει τις προτροπές της Άγκυρας για μεταξύ τους συμφωνία για ΑΟΖ θα έχει να κερδίσει περισσότερη θαλάσσια περιοχή, ήταν μεν επικριτικό με την τουρκική στάση, αλλά έστειλε και ένα μήνυμα προς την Αθήνα, με την οποία βρίσκεται στο παρά πέντε της ανακοίνωσης μιας συμφωνίας. Αν και επικείμενη συμφωνία, τμηματικής οριοθέτησης, θα φορτώσει με δώρα την Αίγυπτο, ωστόσο, το Κάιρο έσπευσε να θέσει τις διεκδικήσεις του, πάνω σε μια μόνιμη βάση.

  • Δεν δέχεται την επήρεια του Καστελλόριζου, ούτε και τη μέση γραμμή.

Η Αθήνα, που έκανε υποχωρήσεις για να επιτευχθεί η συνεννόηση με την Αίγυπτο, επιδιώκει με τη συμφωνία να σπάσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κατά πόσο αυτό θα πετύχει και τι θα κερδίσει, στο τέλος, η Ελλάδα, αυτό είναιένα άλλο ζήτημα.

Είναι σαφές πως η διπλωματική κινητικότητα προσφέρει χρόνο για διαχείριση. Όσοι πιστεύουν πως η Τουρκία δεν θα επανέλθει με ερευνητικά σκάφη και πολεμικές φρεγάτες, είναι αφελείς. Ζουν σε μια ψευδαίσθηση. Η Άγκυρα επιδιώκει το διάλογο, ανοικτής ατζέντας, με όλα τα θέματα στο τραπέζι, με όλες τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις της στη διαπραγμάτευση.

  • Η κατοχική Τουρκία ακολουθεί την τακτική Κυπριακού: Είτε πετύχει είτε αποτύχει ο διάλογος, οι παράνομες διεκδικήσεις αποτελούν κεκτημένο τηςδιαδικασίας. Την ίδια ώρα, σαφώς και θα συνεχίζει και την τακτική των NAVTEX των παράνομων ερευνών, σε «αμφισβητούμενες» ή μη περιοχές.

Η Αθήνα, μέχρι στιγμής, δηλώνει πως συζητά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Μια σωστή διαχρονική θέση. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πως διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο συνεχίζονται οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Και κάτι άλλο: Με το τουρκολιβυκό τι γίνεται; Θα παρακαθήσει η Αθήνα στις συνομιλίες χωρίς να ακυρωθεί;Ο Αύγουστος, με τις θερμοκρασίες και τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται, θα είναι δύσκολος ενώ δεν αποκλείονται και μπουρίνια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Σύντομα, φαίνεται, θα εξαγγελθεί ελληνοτουρκικός διάλογος: Η Άγκυρα, πάντως, δεν εγκαταλείπει τα σχέδια της

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal