Έρχεται “εβδομάδα αφύπνισης” από τον εφησυχασμό, λέει ο Πέτσας: 3 εστίες ανησυχίας

File photo: Κόσμος, στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Τρεις εστίες ανησυχίας έχουν εντοπιστεί όσον αφορά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωναΪού στην Ελλάδα, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του στο  Mega, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, «η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσιόδρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι χτυπάμε εδώ και εβδομάδες, μια καμπάνα κινδύνου και χθες έπρεπε να την χτυπήσουμε πολύ πιο δυνατά. Και αυτό γιατί βλέπουμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν, εξαιτίας όχι τόσο των εισαγομένων, όπως πολλοί φοβόντουσαν όταν ανοίγαμε τις πύλες μας στον κόσμο, αλλά κυρίως λόγω της χαλάρωσης στο εσωτερικό. Έχουμε εντοπίσει τρεις εστίες ανησυχίας:

Η μια είναι οι συχνότατες διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής για διανυκτερεύσεις και επιστροφή.

Η δεύτερη πηγή ανησυχίας είναι οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε μιλάμε για τους νέους στα μπαρ, είτε μιλάμε για γάμους, βαπτίσεις και κοινωνικές συναθροίσεις.

Και η τρίτη πηγή ανησυχίας είναι τα μέσα μεταφοράς.

Σε αυτές τις τρεις εστίες θα δώσουμε το βάρος μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Για να μπορέσουν όμως να αποδώσουν τα μέτρα θα πρέπει να ακούμε όλοι τις συστάσεις των ειδικών και ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο καταλληλότερος να τις απευθύνει στους πολίτες».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε ετοιμάζεται «εβδομάδα αφύπνισης», στο πλαίσιο της οποίας μέσω μηνυμάτων και καθημερινών ανακοινώσεων πρόσθετων μέτρων «να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφησυχασμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα στα μέσα μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στα πλοία, όπου είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρα ανακοινώθηκαν και χθες, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση επταήμερης καραντίνας σε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, μετά το Δεκαπενταύγουστο».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε επίσης πως «παρακολουθούμε καθημερινά, όχι μόνο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενες, αλλά κυρίως το πόσοι άνθρωποι από αυτούς οι οποίοι θα χρειαστεί να νοσηλευθούν καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή διασωληνώνονται. Ευτυχώς μέχρι και σήμερα τα νούμερα σε Μ.Ε.Θ. και σε διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλά και πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επομένως, τυχόν επιπλέον μέτρα θα συνδέονται με την ένταση των φαινομένων και την πίεση στο Σύστημα Υγείας». Πρόσθεσε ωστόσο πως «είναι πάντα μέσα στις επιλογές μας η επιβολή τοπικών μέτρων, τοπικών lockdown. Είχαμε πολλές τέτοιες αποφάσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είτε αυτό αφορούσε την περιοχή της Ξάνθης, είτε της Λάρισας, είτε πιο πριν περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Καστοριάς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στην περιφρούρηση, στην περιχαράκωση και στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. Αν χρειαστεί να πάρουμε τέτοια μέτρα, θα τα πάρουμε. Πάντα θα ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών».

Απάντησε επίσης αναφορικά με την πληρότητα των πλοίων και τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν και τόνισε διευκρινιστικά: «ένα βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι μάσκα δεν είναι μόνο, η λεγόμενη ιατρική-φαρμακευτική, της μιας χρήσης, αυτή που μπορούμε να προμηθευτούμε. Έχουμε δώσει οδηγίες και προδιαγραφές για χρήση υφασμάτινης μάσκας, δηλαδή χρησιμοποιούμενης πολλές φορές με πλύσιμο και τακτική καθαριότητα, ακόμη και αυτοσχέδιας. Άρα, το κόστος για το νοικοκυριό είναι πολύ χαμηλότερο. Ο κορονοϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας κάνουμε ό,τι πρέπει όλοι για να του στερήσουμε αυτό το οξυγόνο, τηρώντας τα μέτρα των ειδικών».

Επανέλαβε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως «η κατεύθυνση των μηνυμάτων έχει να κάνει με τη συνεργασία όλων: Κράτους, ειδικών και πολιτών, ώστε να ελέγξουμε την κατάσταση. Πάντως, επιδημιολογικά η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από άλλες χώρες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη με ειδικό κάλεσμα στους νέους για την αποφυγή διασποράς του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: