Επιτέλους κατάλαβαν ότι η Κύπρος είναι κοντά… Θυμόμαστε: Το νησί προδόθηκε αλλά επανήλθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Επέστρεψε με άτσαλο τρόπο, και προκλητικό συνάμα, εκείνη η φράση από το παρελθόν, ότι «η Κύπρος είναι μακριά», που προσφέρει δυστυχώς την έωλη δικαιολογία στους χουντικούς, που πρόδωσαν την Ελλάδα και το νησί, να ισχυρίζονται ψευδέστατα ότι για την κυπριακή τραγωδία «τη βασική ευθύνη έχουν οι Έλληνες πολιτικοί».

Δεν έχουν έτσι τα πράγματα, διότι την προδοσία την εκτέλεσαν οι Έλληνες δικτάτορες, μερικοί εκ των οποίων ήταν και γνώστες του σχεδίου του Χένρι Κίσιγκερ, ότι, δηλαδή, θα ακολουθούσε η τουρκική εισβολή, η οποία έχει εξελιχθεί σε κατοχή. Για 46 χρόνια, η πληγωμένη και προδομένη Κύπρος περιμένει τη λύτρωση. Για να ακούσει ξανά, αυτή τη φορά, ότι άλλο Ελλάδα και άλλο Κύπρος.

Ο κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε χθες μία καλή προσπάθεια για να διορθώσει τις πολύ κακές εντυπώσεις που άφησαν οι δηλώσεις του. Θεωρώ ότι διόρθωσε ένα τεράστιο λάθος, το οποίο θύμωσε -έχω πληροφορηθεί- τον Πρωθυπουργό. Αν έχουν έτσι τα πράγματα, μπράβο του. Ο κ.Διακόπουλος μας πίκρανε πολύ. Διότι το μόνο αποκούμπι των Ελλήνων της Κύπρου, που βιώνουν καθημερινά την κατοχή, είναι η Ελλάδα.

ΕΔΩ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η φράση, λοιπόν, του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ατυχέστατη, χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν πιστεύω ότι αποκαλύπτει πως ο τότε Πρωθυπουργός δεν ήθελε να βοηθήσει την Κύπρο. Μελετώντας την περίοδο εκείνη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κουβέντα του Καραμανλή απεδείκνυε τη δεινή θέση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα, η οποία -ενώ σίγουρα το ήθελε- αδυνατούσε να υποστηρίξει στρατιωτικά το νησί.

  • Δεν έχω την παραμικρή πρόθεση να «αθωώσω» τον Καραμανλή -άλλωστε δεν είμαι …δικαστής, ούτε ιστορικός. Αντιδρώ, όμως, στην προσπάθεια των χουντικών, που βρήκαν καταφύγιο στη ναζιστική Χρυσή Αυγή, να παραποιήσουν την πρόσφατη ελληνική ιστορία με τα ψέματα τους και να αποσείσουν από τις πλάτες του την προδοσία του 1974.
  • Επίσης, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η δικτατορία επιβλήθηκε στην Ελλάδα, το 1967, όχι για τον δήθεν «κομμουνιστικό κίνδυνο», αλλά για να εκτελεστεί το έγκλημα της διχοτόμησης της Κύπρου.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, αποδεικνύεται μέγα εθνικό λάθος, η προσπάθεια του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Μεγάρου Μαξίμου, να διαχωρίσει την Ελλάδα από την Κυπριακή Δημοκρατία, και ενώ γνωρίζει πως με τις λίγες δυνάμεις της η Λευκωσία, στάθηκε δίπλα στη «Μητέρα Πατρίδα» στις Βρυξέλλες και σε μία στιγμή κατά την οποία και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ένιωσαν μοναξιά ανάμεσα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που σίγουρα κάνει τα δικά του λάθη, στάθηκε βράχος χρησιμοποιώντας την τουρκική κατοχή και το κυπριακό βέτο για να συνεφέρει τους φιλότουρκους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αξίζει να θυσιαστεί η Κύπρος για ένα ερμαφρόδιτο διάλογο; Ο Ερντογάν σπάει το εθνικό μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας…

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν, αποφασίζει υποτίθεται να αποχωρήσει από το Καστελόριζο και την ίδια στιγμή στέλνει τα πολεμικά του και το Barbaros στην Αμμόχωστο, δεν μπορεί η Αθήνα να θυμάται ξαφνικά ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Διότι ήταν και χθες, και προχθές, και πριν ένα μήνα ανεξάρτητο κράτος. Και θα συνεχίσει να είναι αν απορρίψουμε την φιλοτουρκική λύση που προωθούν οι Βρετανοί.

Το ίδιο λάθος έκανε αρχικά και ο κ. Δένδιας, για να διορθώσει μετά, αλλά οι κακές εντυπώσεις έμειναν. Και κυρίως επανήλθαν οι πολύ κακές μνήμες. Το «η Κύπρος είναι μακριά» το ακούσαμε εν μέσω των τουρκικών άνανδρων βομβαρδισμών και ενώ οι «εθνικόφρονες» προύχοντες στα χωριά μας, διαβεβαίωναν τους χωριανούς μας να μην ανησυχούν, διότι έρχονται τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα… Δεν ήρθαν ποτέ. Στα 16 μας είμασταν τότε. Νοιώσαμε απελπιστικά μόνοι.

Ένιωσαν οι άνθρωποι αυτό το αίσθημα της «προδοσίας» διότι δεν γνώριζαν ότι η χούντα άφησε πίσω της συντρίμμια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν διαλυμένες… Τι να έκανε ο Καραμανλής το 1974; Σκέφτηκε ότι θα έθετε σε κίνδυνο και την Ελλάδα. Τώρα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι ελληνικές Ε.Δ. είναι ισχυρές.

  • Δεν γνωρίζω τι σκεφτόταν, όταν έκανε τη δήλωση ο κ. Διακόπουλος, που νύχτα-μέρα συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό για τα θέματα ασφάλειας και των τουρκικών απειλών κατά της ελληνικής κυριαρχίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που μας προβληματίζουν οι δηλώσεις του, αλλά και άλλων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη.

Χωρίς αμφιβολία σέβομαι τις απόψεις όλων των ανθρώπων. Αλλά, όταν οι συγκεκριμένοι συνεργάτες βρίσκονται στην τόσο ευαίσθητη θέση να συμβουλεύουν τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χώρας, που έχει την ευθύνη για την Ελλάδα στις πλάτες του, τις προσωπικές τους απόψεις πρέπει να τις αφήνουν στο …σπίτι τους. Και ο κ. Διακόπουλος, και ο κ. Ντόκος, ίσως νομίζουν ότι είναι και σήμερα μέλη ινστιτούτων και λένε και καμιά …μαλαγιανιά για να περνά η ώρα.

Τα μηνύματα που εστάλησαν στους Έλληνες της Κύπρου προκάλεσαν κατάθλιψη, αλλά ακολούθησε η οργή. Διότι, ότι και να λένε οι εκπρόσωποι της αθηναϊκής ελίτ, η αλήθεια είναι μόνο μία. Η συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου οφείλεται στην προδοσία των Ελλήνων χουντικών. Η Δημοκρατία επέστρεψε τέσσερις μέρες στην Ελλάδα, διότι η χούντα κατέρρευσε λόγω της προδοσίας της.

Το γνωρίζω, ότι ενοχλούνται αρκετοί που το επαναλαμβάνω, αλλά δεν θα ξεχάσουμε και την ιστορία επειδή 2-3 σύμβουλοι του Πρωθυπουργού θεωρούν την Κύπρο βάρος, το οποίο αρνούνται να σηκώσουν. Άλλωστε, δεν τους ζήτησε κανένας να αναλάβουν τις ευθύνες. Όμως, όταν συνδέεται η δήθεν αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Καστελόριζο με την αποστολή του Barbaros στην Κύπρο, μας ενοχλεί πάρα πολύ και στέλνει το μήνυμα ότι το νησί και οι Έλληνες που ζουν εκεί θα είναι πάλι μόνοι τους.

Στο σημείο που έχουν έρθει τα πράγματα, και άσχετα από τη διόρθωση του κ. Διακόπουλου, απαιτείται μία δημόσια διευκρίνιση και από τον Πρωθυπουργό. Διότι όταν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο, άλλα είπε στους Αμερικανούς συνομιλητές του. Και πολύ ορθά τα είπε, και ήταν πειστικός: Και για την Κρήτη, και για το Αιγαίο και για την Κύπρο. Και αυτός ήταν ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έσπευσε -και ορθά έπραξε- να ενημερώσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εκείνη την έκφραση αποφασιστικότητας του κ. Μητσοτάκη, την είδαμε στον Έβρο τον Μάρτιο, την είδαμε και τώρα στο Καστελόριζο. Και θλίβομαι όταν όλοι προσφέρουν τα εύσημα στην Καγκελάριο Μέρκελ και όχι στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα βήμα πίσω διότι ήταν βέβαιος πια ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει και θα απαντήσει εάν παραβιαστεί η εθνική ανεξαρτησία της. Και αυτό το εξαιρετικό κλίμα της ευφορίας, που δημιουργήθηκε το κατέστρεψε η επαναφορά του εφιάλτη: ότι δηλαδή η Κύπρος είναι μακριά… Δεν είναι μακριά. Πολύ κοντά είναι.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά τον ουρανό και τ’ άστρα από τον Μητσοτάκη και τον Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: