Επικίνδυνη έκρηξη κρουσμάτων: Είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα λένε οι επιστήμονες

File Photo: Υγειονομικό προσωπικό σε οίκο ευγηρίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται και πάλι η χώρα μας έναντι της πανδημικής κρίσης με τις υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για την πριν από τον Δεκαπενταύγουστο να παραμένει ανοιχτό.

Ο χθεσινός απολογισμός που ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥ με τον αριθμό των 262 θετικών κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 151 καταγράφηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ δίνοντας το στίγμα της κατάστασης.

Πέρα από τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, σε ύψιστο συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές μετά την εστία κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε έναν από τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς, τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός ότι μόλις τα 22 από τα 262 κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, δείχνει ότι ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα εγείροντας μεγάλο προβληματισμό λόγω της «μεταφοράς πληθυσμού» λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και ενόψει Δεκαπενταύγουστου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας απηύθυνε χθες ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η εξέλιξη του  πανδημικού φαινομένου παραπέμπει σε δεύτερο κύμα:

«Δυστυχώς ο ιός σκοτώνει. Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων. Είναι κρίσιμη η στιγμή και μπορεί να εκτραπούν τα πράγματα. Φοβόμαστε πως όταν επιστρέψουν στα αστικά κέντρα αυτοί που παραθέριζαν στα νησιά θα την πληρώσουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι», ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης.

Και πρόσθεσε:

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός. Αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις».

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν προοιωνίζονται ευνοϊκές εξελίξεις.

«Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοϊό (Μέσος όρος τα 36 έτη), επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία», για τα οποία όπως υπενθύμισε σε Γαλλία και Ισπανία έγινε «Βατερλώ».

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή για παράδειγμα ένα ανώτατό όριο παρευρισκομένων σε μία παρέα.

Καταλήγοντας, ο κ. Σύψας επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα υφιστάμενα μέτρα ασφάλειας.

«Δεν πρέπει να παίζουμε με την επιδημία. Σκοτώνει και δεν κάνει διακρίσεις. Απευθύνω ύστατη έκκληση στους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα.  Η επιδημία δείχνει τα δόντια της».

Τσιόδρας: Από το προσωπικό προήλθαν τα κρούσματα στο γηροκομείο

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε χθες από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης όπου μετέβη εκτάκτως ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Η ημερήσια εξέλιξη των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Στα 36 χρόνια ο μέσος όρος όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο

Νέο μήνυμα στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, έστειλε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που σε ανάρτησή του σε κοινωνικά δίκτυα αποκάλυψε πως ο μέσος όρος όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πλέον στα 36 χρόνια.

Μετά από τα ανησυχητικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, που δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον προ των πυλών του δεύτερου κύματος, ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζει πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοϊός από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Η επικινδυνότητα του κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…» έγραψε ο Βασίλης Κικίλιας.

Συναυλία στη Χαλκιδική βάζει σε κίνδυνο 36 ηλικιωμένους στο Ασβεστoχώρι..

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: