Ένας διάσημος αυταρχικός ηγέτης ο Ερντογάν, λέει ο γερουσιαστής Μενέντεζ: Η διεθνής κοινότητα μπορεί να τον σταματήσει…

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, αναμένεται να είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. EPA, GREG NASH / POOL




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Καταπέλτης, για μία ακόμη φορά, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, επιτίθεται εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ψέγει για το γεγονός ότι δεν επαναφέρει στην τάξη τον ταραξία πρόεδρο της Τουρκίας.

Ένας εκ των πλέον ισχυρών Αμερικανών πολιτικών στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μενέντεζ δεν κρύβει τα λόγια του, ιδιαίτερα για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Τον θεωρεί ένα επικίνδυνο ηγέτη, ο οποίος έχει λάβει μια σειρά αποφάσεων για να χωρίσει τους δρόμους του με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας με τρόπο, που θα πρέπει να μας ανησυχεί.

  • Το γεγονός, λέει ο γερουσιαστής στη Hellas Journal, είναι ότι ο Ερντογάν παραμένει ένας «διάσημος» αυταρχικός ηγέτης, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι και φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συμπεριφορά του, σημειώνει, αντιβαίνει όλο και περισσότερο στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας.

Ο κ. Μενέντεζ είναι απόλυτος στη θέση του ότι η διεθνής κοινότητα έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τον Ερντογάν και να σταματήσει την επίθεση του εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αφού αναφέρεται στην παρέμβαση της κ. Μέρκελ στον Ερντογάν, που οδήγησε στην αποκλιμάκωση, αν και η Τουρκία ετοιμάζεται για νέα αντιπαράθεση στα νερά του Καστελόριζου, αλλά και στο ρόλο που παίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας και τη βοήθεια που προσφέρει στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο γερουσιαστής υπογραμμίζει:

Ο Ερντογάν θα υποχωρήσει όταν η διεθνής κοινότητα είναι ξεκάθαρη και σαφής. Δυστυχώς, δεν είχαμε την ίδια σαφήνεια από την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζει, ο πρόεδρος της Αμερικής μιλά με τον Ερντογάν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη. Και τι έχουμε να δείξουμε για αυτό; Ρωτά ο κ. Μενέντεζ και δίνει μόνος του την απάντηση.

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει το ρωσικό σύστημα S-400 και δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νόμων των ΗΠΑ.

Η Τουρκία συνεχίζει να επιτίθεται στους Κούρδους συμμάχους μας στη Συρία. Η Τουρκία συνεχίζει να παρεμβαίνει στη Λιβύη προκειμένου να κερδίσει στον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο. Για όλες αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν, δεν φαίνεται να λαμβάνουν οι ΗΠΑ καθόλου και τίποτα σε αντάλλαγμα. Πρόκειται για διπλωματική παράβαση στον υψηλότερο βαθμό, σημειώνει.

  • Τέλος αναφέρει ότι τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του έστειλε μια επιστολή που ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο παίρνει στα σοβαρά τις ευθύνες του, βάσει του νόμου CAATSA και ότι προτίθεται να συμμορφωθεί πλήρως με το νόμο και να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον γερουσιαστή οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν, όπως είναι υποχρεωμένη να πράξει η κυβέρνηση του κ. Τραμπ, διότι όπως σημειώνει οι S-400 αποτελούν κίνδυνο για την περιοχή και τους αληθινούς συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ

  • Από τις πληροφορίες που έχετε, πιστεύετε ότι ο Ερντογάν θα ξεκινήσει επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου;

Το γεγονός είναι ότι ο Ερντογάν παραμένει ένας «διάσημος» αυταρχικός, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι και φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συμπεριφορά του αντιβαίνει όλο και περισσότερο στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας. Για να είμαι σαφής, δεν γνωρίζω καμία πληροφορία σχετικά με επικείμενες επιθέσεις κατά της Ελλάδας ή της Κύπρου. Αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει λάβει μια σειρά αποφάσεων για να χωρίσει τους δρόμους του με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τις βασικές αρχές της δημοκρατίας με τρόπο, που θα πρέπει να μας ανησυχεί.

  • Μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τον Ερντογάν; Και αν μπορούν, γιατί δεν τον σταματούν;

Η διεθνής κοινότητα έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τον Ερντογάν. Η Καγκελάριος Μέρκελ έστειλε ένα σαφές μήνυμα τον περασμένο μήνα, και ως αποτέλεσμα ο Ερντογάν έχει μειώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα. Κάπως έτσι μοιάζει η επίδειξη ηγεσίας. Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει επίσης μιλήσει με ισχυρό και ειλικρινή τρόπο όσον αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και τις εισβολές της στις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Ερντογάν θα υποχωρήσει όταν η διεθνής κοινότητα είναι ξεκάθαρη και σαφής. Δυστυχώς, δεν είχαμε την ίδια σαφήνεια από την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος μιλά με τον Ερντογάν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη. Και τι έχουμε να δείξουμε για αυτό; Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει το ρωσικό σύστημα S-400 και δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νόμων των ΗΠΑ. Η Τουρκία συνεχίζει να επιτίθεται στους Κούρδους συμμάχους μας στη Συρία. Η Τουρκία συνεχίζει να παρεμβαίνει στη Λιβύη προκειμένου να κερδίσει στον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο. Για όλες αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν, δεν φαίνεται να λαμβάνουν οι ΗΠΑ καθόλου και τίποτα σε αντάλλαγμα. Πρόκειται για διπλωματική παράβαση στον υψηλότερο βαθμό.

Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μου έστειλε μια επιστολή που ανέφερε ότι ο υπουργός Πομπέο παίρνει στα σοβαρά τις ευθύνες του, βάσει του νόμου CAATSA και ότι προτίθεται να συμμορφωθεί πλήρως με το νόμο. Ωστόσο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την παράδοση των S-400, οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι S-400 αποτελούν κίνδυνο για την περιοχή και τους αληθινούς συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ανησυχώ ότι το τμήμα 231 της CAATSA – το τμήμα του νόμου που επιβάλλει κυρώσεις στους ρωσικούς τομείς άμυνας και πληροφοριών – χάνει το αποτρεπτικό του αποτέλεσμα λόγω της έλλειψης δράσης της Τουρκίας. Το τμήμα 231 έχει γίνει διεθνώς γελοίο καθώς χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σερβία προχωρούν σε σημαντικές αγορές από τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα (σε όλους) που να ξεκινά με την επιβολή των κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία.

  • Οι Έλληνες είναι ευγνώμονες για τη βοήθεια που παρέχετε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ποιο είναι το μήνυμά σας στον ελληνικό και τον κυπριακό λαό;

Χαίρομαι που είδα τα στρατεύματα των ΗΠΑ να κινούνται μέσω της Ελλάδας στο δρόμο τους για τις ετήσιες ασκήσεις στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα εντείνουν τους δεσμούς ασφαλείας τους και ότι η σχέση μας είναι όντως η καλύτερη που υπήρξε ποτέ.

Δεν μπορούμε όμως να στηριζόμαστε στις δάφνες μας και πρέπει συνεχώς να πιέζουμε για τρόπους που θα εμβαθύνουν περαιτέρω αυτήν τη σχέση. Ο νόμος East Med Act προσπάθησε να σχεδιάσει μια στρατηγική πορεία για την περιοχή, που εμβαθύνει τις σχέσεις με τους στενότερους δημοκρατικούς εταίρους μας: την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε δράση για να ενοποιήσουμε αυτά τα κέρδη. Αυτό σημαίνει να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα IMET με την Κύπρο, αυτό σημαίνει την επέκταση της ασφάλειας και των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα και, φυσικά, τη συνέχιση της κρίσιμης σημασίας σχέσης μας με το Ισραήλ.

Παραμένω πολύ ανήσυχος για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι κατανοούν την κατάσταση και έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για αυτές τις ενέργειες. Οι Η.Π.Α. πρέπει να είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες και να μιλήσουν δυνατά για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ.

Ανησυχώ επίσης πολύ για τις τουρκικές προσπάθειες για την ανάπτυξη των Βαρωσίων. Αυτό θα ανατρέψει κάθε ελπίδα για ειρήνη στο νησί και αποτελεί προσβολή για τους χιλιάδες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή το 1974. Η πόλη ενσωματώνει τόσα πολλά που συμβαίνουν στην περιοχή αυτές τις μέρες. Η εξωτερική παρέμβαση από την Άγκυρα είναι η πηγή τόσων προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο λαός της Κύπρου θα μπορούσε να βρει έναν ειρηνικό δρόμο προς τα εμπρός χωρίς παρέμβαση από την Τουρκία. Δυστυχώς όμως, η τάση κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και φοβάμαι ότι η κατάσταση υπό τον Ερντογάν θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Εν αναμονή της εξόδου του τουρκικού στόλου: Σε επιφυλακή οι Ε.Δ. της Ελλάδας και της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: