Ένα κρίσιμο λάθος-παράλειψη: Πολύ καλός ήταν πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, αλλά…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στις ερωτήσεις της Κριστιάν Αμανπούρ για το CNN. Φωτογραφία Μέγαρο Μαξίμου




Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ*

Πριν από λίγο παρακολούθησα σε ζωντανή μετάδοση μια εξαιρετική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην εκπομπή της γνωστής δημοσιογράφου του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, η οποία του έθεσε ερωτήσεις για όλα:

Την ελληνοτουρκική κρίση, το μεταναστευτικό και τα αρνητικά δημοσιεύματα διεθνώς όπως αυτό των New York Times, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κ.α.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εντυπωσιακή και θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πολλαπλασιαστής επικοινωνιακής ισχύος. Δηλαδή, να προσθέσει σ’ έναν τομέα στον οποίο όφειλε η Ελλάδα να δίνει μεγαλύτερη έμφαση εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, “ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, ειδικά εάν αυτό το καλύτερο είναι ρεαλιστικό.

  • Ο Μητσοτάκης, λοιπόν, τα πήγε καλά, αλλά είχε όλα τα περιθώρια να τα πάει καλύτερα. Μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν τα πήγε καλύτερα, επειδή έπεσε θύμα της ασφάλειας που αισθανόταν ότι μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω της εκ μέρους του άριστης χρήσης της αγγλικής γλώσσας. Μου έδωσε, λοιπόν, την εντύπωση ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος, με αποτέλεσμα να χάσει μία μοναδική ευκαιρία.

Δεν αρκεί ο πρωθυπουργός να λέει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εμπιστευθεί την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ούτε ήταν αρκετή η επισήμανσή του ότι η Τουρκία επέλεξε να κλιμακώσει μονομερώς και να προβεί σε έμπρακτη, διά της στρατιωτικής παρουσίας, αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ούτε ακόμα ήταν αρκετή η δήλωσή του πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο και όχι για “στρατιωτικούς τσαμπουκάδες”, χωρίς όμως και να υποχωρεί στην τουρκική προσπάθεια στρατιωτικού καταναγκασμού.

Η έμπειρη δημοσιογράφος του απάντησε, παραπέμποντας στη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας ότι και η Άγκυρα δηλώνει ότι επιδίωξή της είναι ο διάλογος με την Ελλάδα. Κάπου εκεί χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία. Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε πειστικά, διότι απλώς επανέλαβε τη θέση που είχε ήδη εκφράσει! Έχασε την ευκαιρία να καταφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στην τουρκική προπαγάνδα διεθνώς.

Τί έπρεπε λοιπόν κατά τη γνώμη μου να τονίσει ο πρωθυπουργός; Έπρεπε να διαβάσει τις λίγες γραμμές από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες όπως οι ηπειρωτικές περιοχές και να δείξει έναν χάρτη με το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

  • Θα είχε κερδίσει 100% τις εντυπώσεις, αλλά και επί της ουσίας. Μιλώντας για την Κρήτη θα μπορούσε να θυμίσει ότι η συζήτηση αφορά τη μεγαλύτερη ελληνική νήσο, ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο, στο οποίο, λόγω της βάσης στη Σούδα, στηρίζεται η ΝΑΤΟϊκή στρατηγική και η θαλάσσια ισχύς των ΗΠΑ στην περιοχή.

Θα μπορούσα να επισημάνω μερικά ακόμη σημεία από τη συνέντευξη, αλλά και η δημοσιογραφική “γκρίνια” πρέπει να έχει όριο. Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η παρουσία του Μητσοτάκη ήταν εντυπωσιακή και ενίσχυσε σημαντικά τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.

*Ο Ζαχαρίας Β. Μίχας είναι Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ / ISDA)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Defence Point

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η προεκλογική εκστρατεία στην Αμερική θα είναι μία “κόλαση” μέχρι το Νοέμβριο: Η Ελλάδα ας μείνει μακριά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: