Ελλάδα και Κύπρος να αποτρέψουν την «τουρκοποίηση» της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

File Photo: Oι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) και Νίκος Χριστοδουλίδης (Δ). Φωτογραφία , πηγή, ΚΥΠΕ




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Σε πραγματικό πρόβλημα κινδυνεύει να αναδειχθεί ο Ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Εμφανίζεται πλέον και λειτουργεί ως ενδιάμεσος τρίτος σε μια αντιπαράθεση δυο ουδέτερων κρατών κρατώντας ίσες αποστάσεις, ξεχνώντας ότι ο ρόλος του είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ε.Ε., και προώθηση των συμφερόντων και στρατηγικών στόχων της ΕΕ.

Ο κ. Μπορέλ τόσο στην επίσκεψη του στην Άγκυρα πριν μερικές εβδομάδες που οι δηλώσεις του ήταν εντελώς προβληματικές, όσο και στην συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν την επίσκεψη του τελευταίου στη Λιβύη για συνάντηση με τον Σάρατζ, αναδεικνύεται σε προβληματικό παράγοντα στην διαμόρφωση μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Τουρκίας υπονομεύοντας τελικά και την στρατηγική της Ε.Ε. για την παρουσία της στην Μεσόγειο, στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

  • Εκφράζοντας μια πολιτική αντίληψη την οποία ασπάζεται σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία αλλά και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης ο κ. Μπορέλ επιδιώκει συστηματικά το τελευταίο διάστημα τον εξευμενισμό της Άγκυρας, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις προκλήσεις προς την ίδια την Ε.Ε., και τις απροκάλυπτες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Προκειμένου να εμποδίσει τη διαμόρφωση εντός της Ε.Ε. συγκεκριμένης πολιτικής έναντι της Τουρκίας, η οποία δεν θα διαμορφώνεται στην βάση των εκβιασμών και των απειλών του κ. Ερντογάν αλλά στη βάση των συμφερόντων της Ε.Ε. συνολικά, ο κ. Μπορέλ εμφανίζεται συστηματικά με δηλώσεις που κρατούν ίσες αποστάσεις, με τρόπο όμως που τελικά δικαιώνουν και νομιμοποιούν τον θύτη, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή δήλωση του κ. Μπορέλ χρειάσθηκε το ΑΠΕ να επικαλεσθεί δήλωση «πηγής της Ε.Ε.» για να μετριασθούν οι αρνητικές εντυπώσεις, αλλά το πρόβλημα παραμένει καθώς υπάρχει το γεγονός των αυθεντικών δηλώσεων Μπορέλ.

Έτσι οι «πηγές» έσπευσαν να δηλώσουν στο ΑΠΕ ότι «αυτό που θέλει να επιτύχει η Ε.Ε. είναι η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις αντιπαραθέσεις και να ξεκινήσει επιτέλους να συμπεριφέρεται σαν κανονικός πολιτισμένος εταίρος, ο οποίος επιλύει τα ανοιχτά ζητήματα μέσω του διαλόγου και όχι μέσω των απειλών και των μονομερών ενεργειών».

Όμως ο κ. Μπορέλ (και αυτή είναι η επίσημη δήλωση που εκφράζει την Ε.Ε. και όχι οι πηγές της ΕΕ στο ΑΠΕ) είχε προβεί σε μια απολύτως προβληματική δήλωση όπου απουσιάζει παντελώς η λέξη «Τουρκία» όταν περιέγραφε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας την εντύπωση ότι απέδιδε μερίδιο ευθύνης και στην Ελλάδα όταν έκανε λόγο για « τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η δήλωση του κ. Μπορέλ είναι η εξής:

«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

  • Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. αντί να απαιτήσει από την Άγκυρα τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, προσφέρεται να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή προφανώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο όπως λέει (όχι την προάσπιση των δικαιωμάτων του κράτους μέλους) να αποφευχθεί μια κατάσταση που «δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ε.Ε. ούτε της Τουρκίας»

Η απάντηση στον κ. Μπορέλ πρέπει να είναι άμεση και έντονη από την Αθήνα και την Λευκωσία, καθώς ο Ισπανός πολιτικός είναι προφανές ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό όπλο που έχουν στα χέρια τους Ελλάδα και Κύπρος έναντι της Τουρκίας.

Οι κύριοι Δένδιας και Χριστοδουλίδης, δεν πρέπει να αφήσουν πλέον τον κ. Μπορέλ να αυτοσχεδιάζει σε μείζονα ζητήματα που άπτονται της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δυο χωρών. Και ας εξηγήσουν στον κ. Μπορέλ και σε όσους τον στηρίζουν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η άλλοτε διακριτική και άλλοτε απροκάλυπτη στήριξη της Τουρκίας υπάρχει και η «τακτική Όρμπαν» την οποία μπορεί να βρουν μπροστά τους.

Γιατί αν ο κ. Όρμπαν βραχυκυκλώνει την Ε.Ε. για να μην πάρει 1000 μετανάστες, Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερους κλυδωνισμούς προκειμένου να αποτρέψουν την τουρκοποίηση της Εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.. Και σε αυτή την αποστολή, δεν θα είναι μόνες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κερδίσαμε ή χάσαμε; Τι σημαίνει η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: