Εγκρίθηκε η απαλλοτρίωση ή αγορά της οικίας Κωστή Παλαμά: Περνά στο υπ.Πολιτισμού

Αυτή την άθλια εικόνα παρουσιάζει σήμερα η οικία του Κωστή Παλαμά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ/STR




Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων εγκρίθηκε η απαλλοτρίωση ή η απευθείας αγορά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της οικίας Παλαμά, στη Πλάκα.

Το θέμα εισήχθη στο Συμβούλιο με εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη προκειμένου να αποκατασταθεί και να μετατραπεί το κτήριο σε χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.

Πρόκειται για την οικία της οδού Περιάνδρου 5, που είχε κηρυχτεί το 1999 ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο το κτήριο, στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς» (ΦΕΚ Β΄1579 (06.8.1999).

Το διώροφο κτίριο, το οποίο οικοδομήθηκε στη δεκαετία 1920-1930, φέρει χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου, με τα ακροκέραμα του γείσου του και τις σιδεριές στα μπαλκόνια.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κωστής Παλαμάς, και σε μεγάλη ηλικία, αναγκάστηκε να μετακομίσει στην οδό Περιάνδρου 5, μετά την έξωσή του από την κατοικία επί της οδού Ασκληπιού 3, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

Έζησε σε ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά, μαζί με άλλους ενοίκους. Εκεί, ο ποιητής έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή, στις 27 Φεβρουαρίου 1943.

Μια πλάκα πάνω από την κύρια είσοδο του σπιτιού αναγράφει: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: