Ευτυχώς έληξε ομαλά η επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη παρά τις αθλιότητες της Τουρκίας [video]

File photo: Αεροδιακομιδή από κρουαζιερόπλοιο, ανοικτά της Ρόδου. Πηγή φωτογραφίας: Πολεμική Αεροπορία




Η ψυχραιμία των ελληνικών πληρωμάτων και η τύχη βοήθησαν να ολοκληρωθεί ομαλά η επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης, μετά από ναυάγιο πλοιαρίου, στο οποίο επέβαιναν 96 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Τουρκία προκλητικά και με απίστευτες αθλιότητες όχι μόνον επιχείρησε να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην έρευνα και διάσωση επιχειρώντας να γκριζάρει την περιοχή αλλά και προσπάθηε να δημιουργήσει ακόμη και ατύχημα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, τα Ε/Π SAR που πραγματοποιούσαν την περισυλλογή των ναυαγών παρενοχλήθηκαν από Τουρκικές SG με LASER.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης, μία τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί, ο οποίος είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται και ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα, ενώ η Αθήνα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol.

Συγκεκριμένα, πλοιάριο με 96 επιβαίνοντες, ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες από το Μπόντρουμ της Τουρκίας και ανοικτά της Ρόδου, περίπου 21 νμ δυτικά της Χάλκης εξέπεμψε SOS.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, με αποτέλεσμα να διασωθούν και οι 96 επιβαίνοντες.

Στην περιοχή, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η μεγάλη επιχείρηση, ωστόσο, έγινε συνοδεία δύο τουρκικών ακταιωρών, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN στη Ρόδο, δε δίστασαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η επιχείριση, ενώ παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στο ελληνικό FIR, αγνόησαν τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Πολεμικού Ναυτικού να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Λόγω της συγκέντρωσης πολλών πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας, παρατηρείται ότι για άλλη μια φορά η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Ευτυχία Πενταράκη, οι Τούρκοι επιβίβασαν 19 άτομα και κατευθύνθηκαν προς τα νότια παράλια της Τουρκίας, ενώ δε δίστασαν να χωρίσουν ακόμα και μέλη οικογενειών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους διασωθέντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ρόδο, υπάρχουν και τραυματίες, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

https://www.tvopen.gr/watch/36713/xalkhmegalhepixeirhshdiasoshsprosfygonkaimetanaston

Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ενημερώθηκε άμεσα για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Επιχειρεί νέα Ίμια; Η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και διάσωσης μεταξύ Καρπάθου και Χάλκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: