Έχουν πάθει παράκρουση στην Άγκυρα: Πάνω από 150 ελληνικά νησιά διεκδικούν τώρα οι Τούρκοι!

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον εθνικιστή ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στο Προεδρικό Μέγαρο. Photo via Turkish Presidency




Tου ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Με …«χάρτινη τίγρη» παρομοιάζει την Ελλάδα ο Τούρκος ακροδεξιός ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απειλώντας μάλιστα ότι «το τουρκικό έθνος δεν αστειεύεται και είναι γνωστό τι κάνει στους εχθρούς»!

Επίγονος των διαβόητων «Γκρίζων Λύκων» ο Μπαχτσελί δεν είναι όποιος και όποιος στην τουρκική πολιτική σκηνή. Είναι ο συνεταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χάρη στον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος και το κόμμα του διατηρούν την πλειοψηφία στην τουρκική βουλή. Τον «κρατάει» λοιπόν τον Ερντογάν ο Μπαχτσελί, αν δεν τον σέρνει κιόλας σε ακόμη πιο σκληρές επιθετικές και ψυχροπολεμικές βλέψεις στην περιοχή.

Οι επικίνδυνες απόψεις του ακροδεξιού Μπαχτσελί δεν αποτελούν όμως δυστυχώς τη μειοψηφία στην Γείτονα. Να δώσει η Ελλάδα «λογαριασμό στο Αιγαίο» καλεί την Αθήνα η φιλο-ερντογανική ισλαμοσυντηρητική εφημερίδα Yeni Safak στο κύριο άρθρο της.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Αιγαίο εάν κλιμακωθεί η ένταση,μετά την πειρατική συμφωνία που υπέγραψε με την Αίγυπτο, παρόλο που δεν έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο» γράφει προκλητικά η τουρκική εφημερίδα και απειλεί ανοικτά τα ελληνικά νησιά.

  • «Αν οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία εξελιχθούν σε έναν πόλεμο, ο πρώτος στόχος του Tουρκικού στρατού θα είναι τα νησιά που έχουν εξοπλιστεί παράνομα από τους Έλληνες στο Αιγαίο» γράφει χωρίς περιστροφές στο κύριο άρθρο της η Yeni Safak.

To ψυχροπολεμικό παραλήρημα της τουρκικής εφημερίδας δεν σταματά εδώ: Αυτοανακυρησσόμενη προφανώς σε … χωροφύλακα, η εφημερίδα λέει ότι «οι Έλληνες, που έχουν γίνει πηγή έντασης στη Μεσόγειο με τις ενέργειές τους, παραβιάζουν εδώ και χρόνια το νόμο στο Αιγαίο, εξοπλίζοντας επίμονα τα νησιά του Αιγαίου όπου απαγορεύονται τα βαριά όπλα. Τα 16 νησιά που υπάγονται στο «μη στρατιωτικό καθεστώς» με βάση τις Συμφωνίες του 1923 στη Λωζάνη και του Παρισιού το 1947, έχουν μετατραπεί σε φρούριο» γράφει η Yeni Safak και προσθέτει ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν προσεκτικά τις …πειρατικές δραστηριότητες της Ελλάδας στα νησιά».

Και αν μέχρι τώρα οι Τούρκοι μιλούσαν για 18 «αμφισβητούμενα» νησιά στο Αιγαίο,η Yeni Safak δεν διστάζει να μετατρέψει σε «γκρίζες ζώνες» περισσότερα από εκατόν πενήντα ελληνικά νησιά.

«Η Αθήνα συνεχίζει τις πειρατικές της πρωτοβουλίες στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, συνολικά σε 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με τις δύο συμφωνίες» ισχυρίζεται προκλητικά η τουρκική εφημερίδα.

Στα διεκδικούμενα από την Τουρκία ελληνικά νησιά του Αιγαίου η Yeni Safak περιλαμβάνει την Γαύδο,τους Φούρνους,την Καλόλιμνο,το Γαιδουρονήσι και το Κουφονήσι… Επικρίνει μάλιστα ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «νομιμοποιούν τις παράνομες δραστηριότητες στα νησιά που εξοπλίζονται από την Αθήνα, στέλνοντας κατά καιρούς στα λιμάνια τους πολεμικά σκάφη»!

  • Και το κερασάκι στο απύθμενο θράσος; «Με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη… λεγόμενη κυριαρχία της στα νησιά»! Ναι καλά διαβάσατε! Η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «λεγόμενη» ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Στις ανιστόρητες και προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις -τις οποίες έχει προβάλει και ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έχει απαντήσει πολύ εμπεριστατωμένα ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας:

«Ας το καταλάβει καλά η Τουρκία ότι η κάθε μορφής αμυντική θωράκιση όλων, ανεξαιρέτως, των νησιών μας στο Αιγαίο -συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της στρατιωτικής τους θωράκισης- είναι όχι απλώς δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας”…

“Το δικαίωμα αυτό θεμελιώνεται σαφώς, ιδίως στις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, οι οποίες παρέχουν στα κράτη το δικαίωμα της προληπτικής άμυνας ακόμη και σε περίπτωση επικείμενης απειλής και στην περίπτωση της Ελλάδας η επικείμενη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας είναι αυταπόδεικτη, όχι μόνο λόγω των καθημερινών προκλήσεων και απειλών της αλλά και διότι, κατά τρόπο εντελώς αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο, συντηρεί το «casus belli» ως προς την καθ’ όλα νόμιμη επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με άλλες λέξεις της αιγιαλίτιδας ζώνης μας», είχε επισημάνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Μαρώνειας-Σαπών στη Ροδόπη.

Σημείωσε μάλιστα ο Προκόπης Παυλόπουλος ότι «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν στο Αιγαίο, όπως σαφώς προκύπτει από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με αμάχητο μάλιστα πρόσθετο νομικό τεκμήριο ιδίως το Πρόγραμμα «Natura 2000», το οποίο στο πλαίσιο των περιβαλλοντικώς προστατευόμενων κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία περιοχών καθορίζει, ως την πιο μικρή λεπτομέρεια και μεταξύ άλλων, τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή και, άρα, στην Ελληνική Επικράτεια».

Ειναι απλό λοιπόν,όπως γράφει και η γερμανική Handelsblatt: Η Τουρκία πιστεύει ότι «εκπροσωπεί το δίκαιο του ισχυρού και προκαλεί τη Δύση… Παρόλα αυτά η Ευρωπαική Ενωση παραμένει ανήμπορη. Το γεγονός ότι η ΕΕ απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις είναι ένδειξη της ανημπόριας της, καθώς έχει καταστήσει τον εαυτό της εξαρτημένο από την Τουρκία λόγω της προσφυγικής κρίσης. Προκειμένου η Ευρώπη να διατηρήσει την ευημερία της χρειάζεται κάτι παραπάνω από την επίκληση της τήρησης των κανόνων» παραδέχεται η γερμανική εφημερίδα.

Μόνο που το Βερολίνο περιορίζεται σε φιλικές συστάσεις προς την Αγκυρα, εξισώνοντας θύμα και θύτη, βάζοντας πάνω απ` όλα τα γερμανικά και όχι τα ευρωπαικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι «η Αγκυρα χρειάζεται μια νέα κρίση με την Ελλάδα στη Μεσόγειο», όπως γράφει η ισραηλινή Jerusalem Post γιατί «ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί μια κρίση κάθε μήνα με διάφορες χώρες της περιοχής για να υποδαυλίσει τον εθνικισμό και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και να αποσπάσει έτσι την προσοχή των πολιτών από την άσχημη κατάσταση της οικονομίας».

Πώς λειτουργεί η στρατηγική «κρίση του μήνα» για τον Ερντογάν; Κάθε μήνα επιλέγει είτε μια νέα εισβολή στο Ιράκ, είτε στη Συρία, ή να κινηθεί εναντίον της Ελλάδας ή της Αιγύπτου ή της Κύπρου…

Με την τρέχουσα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν δίνει στον φιλο-κυβερνητικό Τύπο κάτι να γράψει … Αντί να ασχολείται με την συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της λίρας και να απαντά στα πιεστικά ερωτήματα για τους καταστροφικούς χειρισμούς της πανδημίας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι Τούρκοι αλωνίζουν στη Μεσόγειο προβλέποντας μόνο… λόγια (για την Ελλάδα) από την αναξιόπιστη Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: