Δρ. Φίλιπ Κότλερ: Γιατί ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να απορρίψει μια συζήτηση με τον Πρόεδρο Τραμπ;

File Photo: Ο πρώην αντιπρόεδρος και προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν στο Μαϊάμι, ΗΠΑ. ΕPA, CRISTOBAL HERRERA




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

– Ο λαός πρέπει να ξέρει για το μέλλον του και όχι ποιος είναι ο καλύτερος σόουμαν!

Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το Μάρκετινγκ, πιθανόν να γνωρίζουν τον Δρα Φίλιπ Κότλερ, τον “πατέρα” του Μάρκετινγκ, καθηγητή που ζει στο Ιλλινόις. Και ο οποίος, παρ’ όλη την ηλικία του, συνεχίζει να γράφει, να διδάσκει και να προσφέρει ασταμάτητα, με τα βιβλία του να διδάσκονται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου.

Μαζί του έχουν μεγαλώσει τρεις γενιές. Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να διαβάσω (για ακόμη μια φορά) τα όσα ενδιαφέρονται ανέφερε, και αφορούν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και τη μάχη που αναμένεται να μεγαλώνει καθημερινά μεταξύ των Τραμπ και Μπάιντεν.

Ο Φίλιπ γνωρίζει σωρεία προεδρικών συζητήσεων (debates) που  έχουν πραγματοποιηθεί σε κάθε προηγούμενη εκλογή των ΗΠΑ. Με αφορμή την πρόθεση Μπάιντεν να πάει σε συζήτηση (debate) με τον Τραμπ, τoν προέτρεψε (τον Μπάιντεν) να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο (ακόμη τουλάχιστον).

  • Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, για τον Μπάιτεν είναι η πρώτη φορά που θέτει υποψηφιότητα για Πρόεδρος και “δικαιούται να το κάνει”. Παράλληλα, (ο Φίλιπ) αντιπαρέθεσε τα γεγονότα για τον Τραμπ ως επίσης “πρώτα”, ως εξής:
  • Ο Τραμπ “δεν παρουσίασε ποτέ τις οικονομικές του καταστάσεις”, “γύρισε την πλάτη του σε όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ”, “έστειλε απρόσκλητα ομοσπονδιακά στρατεύματα με στρατιωτικές στολές σε Πολιτείες”, και άλλα πολλά “πρώτα”!

Στο Μάρκετινγκ, τόσο στο εταιρικό όσο και στο πολιτικό, ένα από τα πρώτα βήματα που διδάσκουμε, είναι ο καθορισμός του στόχου. Χωρίς ένας πολιτικός, κόμμα ή κυνέρνηση να ξέρουν “που στοχεύουν”, κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχει αίσιο τέλος, χάνοντας παράλληλα την ευκαιρία απόκτησης του όποιου πολιτικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος (Αντωνιάδης, 2020). Γι’ αυτό και ο Φίλιπ διερωτάται, δίνοντας παράλληλα και τις δικές του απαντήσεις, απαντήσεις που στηρίζονται στην επιστήμη του σύγχρονου Μάρκετινγκ:

“Ποιος είναι ο σκοπός μιας τέτοιας συζήτησης (debate); Ο στόχος είναι να ενημερωθεί το έθνος όσο γίνεται περισσότερα για τον κάθε υποψήφιο. Ο Τραμπ έχει ήδη ενημερώσει το έθνος για 1000 πράγματα για αυτόν: (1) ότι είναι ο καλύτερος Πρόεδρος ποτέ, (2) ότι γνωρίζει τα σωστά φάρμακα για την καταπολέμηση του Κόβιντ-19, (3) ότι είναι στρατιωτική ιδιοφυΐα”. Αναμφίβολα, ο Τραμπ στοχεύει στην προσοχή του κοινού καθημερινά.

Με τον Φίλιπ να σημειώνει με έμφαση: “Είναι γεγονός ότι η απροσεξία (του Τραμπ) σε σχέση με τον Κόβιντ σκότωσε 170,000 Αμερικανούς.  Είναι γεγονός ότι θέλει την οικονομία να αναβιώσει πριν από το Νοέμβριο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ζωών που χάθηκαν. Ειναι γεγονός ότι υπέστη ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μίσους απέναντι ​​του οποιουδήποτε προηγούμενου Προέδρου”.

Όσο για τον Μπάιντεν, καθηγητής αναφέρει ότι ήταν οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος με τον Ομπάμα και επί του παρόντος έχουν καταγραφεί όλες οι δημόσιες θέσεις του σε βασικά ζητήματα, τονίζοντας ότι “μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τυχόν σφάλματα που εντοπίζει ο Τραμπ στο Μπάιντεν θα μεταδοθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ασταμάτητα από τον Τραμπ και τον κόσμο του!”. Αναμφίβολα, με τη δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ειδικά του Τουίτερ) που διαθέτει ο Τραμπ, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε “γέφυρα” για τον Πρόεδρο, μια γέφυρα που αντίθετα θα κατέρρεε εις βάρος του Μπάιτεν (Αντωνιάδης, Ν., 2020).

  • Σύμφωνα με τον Φίλιπ Κότλερ, υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους ο Μπάιντεν δεν πρέπει να συζητήσει (debate) με τον Τραμπ:

(1)  Ο στόχος του Τραμπ στη συζήτηση θα είναι να χλευάζει και να καταστρέφει τον Μπάιντεν, όπως έκανε σε τόσους πολλούς άλλους ανθρώπους. Ο Τραμπ είναι σόουμαν. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις του έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους οπαδούς του να μισούν όλους τους Δημοκρατικούς και να υποψιάζονται ότι είναι εναντίον του Θεού, εναντίον της Οικογένειας, και ευνοούν τον σοσιαλισμό και τη στρατιωτική αδυναμία.

(2)  Η συμπεριφορά του Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης θα είναι ανεξέλεκτη. Θα μπορούσε το δίκτυο (ΜΜΕ) να αναγκάσει τον Τραμπ να καθίσει, αν σηκωθεί και στριφογυρίζει πίσω από τον Μπάιντεν, όπως έκανε στη συζήτηση με την Κλίντον το 2016; Εδώ το σχετικό βίντεο

Τι θα έκαναν, θα προσπαθούσαν να συζητήσουν μαζί του λογικά, στη ζωντανή μετάδοση της τηλεόρασης; Θα του πουν ότι παραβίασε τους κανόνες και θα τον παρακαλούσαν να σταματήσει; Θα μπορούσαν να μειώσουν τον χρόνο που του έχει διατεθεί; Θα μπορούσαν να “κόψουν” το μικρόφωνό του μετά από περισσότερες από 5 “ατάκες”; Μα αφού θα βρει καινούργια, μόνο για χάρη της συζήτησης, και θα “πιάσει” τους συντονιστές!

Ας το σκεφτούμε και αντίστροφα (συνεχίζει ο Φίλιπ): Εάν το δίκτυο όριζε αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας και σκληρές συνέπειες σε περίπτωση παραβιάσεων τους, θα συμφωνούσε ο Τραμπ για τη συζήτηση; Μπορούμε εύκολα να μαντέψουμε τι θα έκανε ο Τραμπ. Θα αρνηθεί, θα κοροϊδεύει τα πάντα και θα κερδίζει πόντους με τον πυρήνα του και ίσως μερικούς στο περιθώριο.

(3)  Ο Τραμπ δεν κινείται στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας και της λογικής ανάλυσης. Συχνά αντιφάσκει με τον εαυτό του την ίδια μέρα, όπως όταν ζήτησε την απαγόρευση της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου, αλλά στη συνέχεια είπε ότι η Φλόριντα μπορεί να διαχειριστεί τέλεια την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου.

(4)  Ο Μπάιντεν πρέπει να προτείνει έναν καλύτερο τρόπο για να βοηθήσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποιον θα επιλέξουν Ένα συμβούλιο διακεκριμένων Αμερικανών θα μπορουσε να έθετε ένα σύνολο ερωτήσεων για να τοποθετηθούν οι δυο υποψήφιοι. Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ θα μπορούσαν να καθίσουν σε ένα ειδικό χώρο, “σε στυλ παιχνιδιού”, με έναν συντονιστή να υποβάλλει κάθε ερώτηση, με τους δυο υποψηφίους να έχουν στη διάθεση τους μόνο δύο λεπτά για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση. Οι ψηφοφόροι θα έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να επιλέξουν τον καλύτερο προεδρικό υποψήφιο για το 2020.

Με αυτόν τον τρόπο, το αμερικανικό κοινό θα μπορεί να λάβει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Οι Αμερικανοί (όπως και ο κάθε λαός) δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ποιος είναι ο καλύτερος σόουμαν αλλά ποιος μπορεί να βοηθήσει το έθνος, το λαό! Η νέα θεωρία του Σύγχρονου Πολιτικού Μάρκετινγκ (Αντωνιάδης, 2020) αυτό επιτάσσει: “Με το λαό, από τον λαό, για το λαό” (Abraham Lincoln). 

Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Καθηγητής Επικοινωνίας και Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο StJohn της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com και L.AVoice

Βιβλιογραφία:

(1)     Philip Kotler (2020)

 (2)     Nicos Antoniades (2020)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Γερμανία και οι συνοδοιπόροι της ξέπλυναν την κατοχική δύναμη: Ευρωπαϊκό χαλί για ολοκλήρωση των τετελεσμένων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: