Δύο φορές τις ζημιές της Βηρυτού αυξήθηκε από το Μάρτιο η περιουσία των 21 πλουσιότερων ανθρώπων της Μ. Ανατολής

Άποψη των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων της έδρας της κρατικής διοίκησης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Λιβάνου, μία ημέρα μετά από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. 5 Αυγούστου 2020. EPA, IBRAHIM DIRANI, DAR AL MUSSAWIR




Η περιουσία των 21 πλουσιότερων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όλων τους ανδρών, αυξήθηκε κατά περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο, με άλλα λόγια κατά ποσό διπλάσιο από τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθεί η Βηρυτός μετά την έκρηξη που κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της, τονίζει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα η Oxfam.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού επιτείνει τις ανισότητες στην περιοχή, καθώς ακόμη 45 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια.

Αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται σε αυτήν τον Μάρτιο, «οι 21 πλουσιότεροι άνδρες στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΒΑ) είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια δολάρια», ή περίπου 8,5 δισεκ. ευρώ, τονίζει η Όξφαμ.

Το ποσό αυτό είναι «πενταπλάσιο των κεφαλαίων που ζητήθηκαν στην ανθρωπιστική έκκληση του ΟΗΕ για να καταπολεμηθεί η COVID-19 στην περιφέρεια ΜΕΒΑ», θυμίζει η ΜΚΟ.

«Η πανδημία εξέθεσε τις βαθιές ανισότητες και τις τεράστιες αποτυχίες των οικονομικών μας συστημάτων, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην περιφέρεια χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση υγείας ή δυνατότητα περίθαλψης, χωρίς κανένα είδος κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο Νάμπιλ Άμπντο, από τους βασικούς συμβούλους της Όξφαμ για την περιφέρεια.

Η ΜΚΟ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της περιφέρειας να «δράσουν γρήγορα, να αυξήσουν τα έσοδά τους για να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας», επιβάλλοντας φόρο στις μεγάλες περιουσίες.

Επίσης κάνει παραλληλισμό ανάμεσα στο ποσό των δέκα δισεκ. δολαρίων, αριθμό τον οποίο συνήγαγε με βάση δεδομένα του περιοδικού Forbes, και των ζημιών που προκάλεσε η πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την 4η Αυγούστου.

Πρόκειται για «σχεδόν διπλάσιο ποσό από αυτό που εκτιμάται ότι χρειάζεται για να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη πρωτεύουσα του Λιβάνου», σύμφωνα με την ΜΚΟ, που βασίζεται σε υπολογισμούς της διεθνούς εταιρείας λογιστικού ελέγχου PwC μετά την έκρηξη η οποία κατέστρεψε δεκάδες κτίρια και έκανε μη κατοικήσιμα τουλάχιστον 3.400 άλλα.

Συνολικά, υπέστησαν ζημιές 40.000 ακίνητα.

Η έκρηξη, η οποία σύμφωνα με τις αρχές οφειλόταν σε φωτιά στην αποθήκη όπου βρισκόταν παρατημένη επί σειρά ετών τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 180 ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 6.500 και άφησε περίπου 300.000 άστεγους,

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 55% του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πλέον «παγιδευμένος στη φτώχεια».

Ακολoυθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βηρητός Λίβανος

Νέα Ζηλανδία: Ισόβια επέβαλε το δικαστήριο στο μακελάρη του Κράιστσερτς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: