Δημοκρατία αλά …Τούρκα: Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαψε τα χέρια του με το αίμα της Εμπρού Τιμτίκ

Η νεαρή δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ. Photo via stockholmcf.org




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν έβαψε για άλλη μία φορά με αίμα τα νύχια του.

Την τελευταία της πνοή -μετά από απεργία πείνας 238 ημερών σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης -άφησε την περασμένη Πέμπτη η νεαρή δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ.

Τι ζητούσε; Μια δίκαιη δίκη!

Η Εμπρού είχε συλληφθεί από το καθεστώς Ερντογάν το 2017 μαζί με άλλους 16 δικηγόρους της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (ÇHD) με την κατηγορία της τρομοκρατίας επειδή υπεράσπιζε ως συνήγορος τις οικογένειες ανθρακωρύχων που είχαν χάσει τη ζωή τους στα ορυχεία της Σόμα και του Ερμενέκ!

Η υπόθεση εναντίον των δικηγόρων βασίστηκε σε δήθεν αποδεικτικά στοιχεία που είχαν μεταφερθεί από άλλη έρευνα το 2013 και το ψηφιακό αρχείο δεν είχε αντιγραφεί σωστά. Ενας μυστικός πράκτορας κατηγόρησε την Εμπρού ότι «υποθάλπει την τρομοκρατία» και η νεαρή δικηγόρος καταδικάστηκε το 2019 σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών.

Συνολικά, οι δικηγόροι καταδικάστηκαν σε 159 χρόνια κάθειρξης.

  • Η Εμπρού, μαζί με τον επίσης φυλακισμένο συνάδελφό της Αϊτάκ Ουνσάλ -μέλη και οι δύο της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (ÇHD), ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 3 Φεβρουαρίου υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη τους δεν είχε τεκμηριωθεί.
  • «Όλοι ήξεραν ότι βαδίζει προς το θάνατό της από τότε που ξεκίνησε την απεργία πείνας», δήλωσε το ηγετικός στέλεχος του Κουρδικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) Δρ. Ομέρ Φαρούκ Γκερζερλίογλου.«Για 238 ημέρες,οι τουρκικές αρχές αγνόησαν τις κραυγές μας».

Ο συνάδελφός της Αϊτάκ Ουνσάλ συνεχίζει την απεργία πείνας και οδεύει δυστυχώς προς το τέλος του, καθώς το καθεστώς Ερντογάν εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις δικηγορικών οργανώσεων για την επανάληψη της δίκης! Στις 24 Αυγούστου μια ομάδα Βέλγων δικηγόρων είχε συγκεντρωθεί μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξει την Εμπρού και τον Αϊτάκ.

Η Avocats, μια ένωσης 8.000 Βέλγων δικηγόρων, είχε καλέσει επίσης την κυβέρνηση Ερντογάν να απελευθερώσει τους δύο δικηγόρους. Φωνή βοώντος…Δημοκρατία αλά Τούρκα! Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν άλλωστε φυλακισμένοι στην Γείτονα με σαθρές κατηγορίες. Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της Ισλαμικής πίστης!Μετατρέποντας προκλητικά σε τζαμιά την Αγιά Σοφιά, την Μονή της Χώρας και ότι άλλο βάλει στόχο! Για να ανεβάσει την δημοτικότητά του που πέφτει συνεχώς.

«Mετά τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923,ο Κεμάλ Ατατούρκ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ιδέες της «κατάκτησης» και της «επέκτασης» στις ομιλίες του»γράφει η ιστοσελίδα Axval.«Η έννοια της κατάκτησης έχει διαγραφεί από το λεξικό μας για πάντα», έλεγε τότε ο Κεμάλ.Σήμερα, το καθεστώς Ερντογάν ξεκινά τόσο την κατάκτηση όσο και την επέκταση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

  • Ένας ύπουλος πόλεμος συνεχίζεται στη χώρα, ενάντια σε κάθε αντίθετη φωνή. Πολίτες τιμωρούνται, φυλακίζονται, βασανίζονται, πέφτουν θύματα απαγωγών,δολοφονούνται, απελαύνονται από την πατρίδα – ή καταδικάζονται σε κοινωνικό θάνατο, στερημένοι από κάθε κοινωνικό δικαίωμα» γράφει η τουρκική,αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα.

Αλλά και αυτά τα απαράδεκτα βήματα,δεν φαίνεται να βοηθάνε τον Σουλτάνο.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «MetroPOLL Research»έδειξε ότι η μετατροπή της Αγια Σοφιάς σε τζαμί δεν είχε κανένα αποτέλεσμα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στην πρόθεση ψήφου όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας,Εζλέρ Σεντσάρ.”Για όσους είναι περίεργοι, η έρευνα που έγινε τον Αύγουστο έδειξε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν έχει καμία επίδραση στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων» δήλωσε ο διευθυντής του «MetroPOLL Research».

Άλλωστε αυτό που μετράει είναι τι υπάρχει στις …τσέπες των πολιτών!

«Είναι η οικονομία ηλίθιε»…που έλεγε και ο Κλίντον. Και με την λίρα να βρίσκεται σε συνεχή πορεία υποτίμησης,παρά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα. Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η τουρκική εφημερίδα Dunya «έχουν εκτιναχτεί οι πωλήσεις …χρηματοκιβωτίων στην Τουρκία , καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να κρατάνε στα σπίτια ή στις επιχειρήσεις τους ξένο συνάλλαγμα και χρυσό».

«Οι άνθρωποι που αγόραζαν μάλιστα μικρά χρηματοκιβώτια τώρα αρχίζουν να αγοράζουν μεγαλύτερα για σπίτια και γραφεία», δήλωσε ο Ορχάν Κιρατλί , πρόεδρος της εταιρείας «Kıratlı Çelik Kasa» , ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Τουρκίας που ιδρύθηκε το 1943.

Ο Κιρατλί είπε ότι τα αποθέματα χρηματοκιβωτίων της εταιρείας του σε αποθήκες στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και το Γκαζίαντεπ είχαν πλέον εξαντληθεί εντελώς. «Η εταιρεία άνοιξε μια νέα γραμμή παραγωγής για χρηματοκιβώτια υψηλής ασφάλειας, αλλά εξακολουθούμε να λέμε στους πελάτες μας ότι πρέπει να περιμένουν 15 ημέρες για παράδοση», τόνισε.

Σημαδεμένα» τα χαρτιά της Ευρώπης αν και η Τουρκία απειλεί με πόλεμο: Έχουμε φίλους …μάλαμα!

Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Ερντογάν και του γαμπρού του ,υπουργού Οικονομικών Αλμπαϊράκ ότι η οικονομία της Τουρκίας ανακάμπτει, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολλοί Τούρκοι έχουν στραφεί στο δολάριο και το χρυσό ως ασφαλή καταφύγια για τις αποταμιεύσεις τους.

Η λίρα υποτιμήθηκε στο χαμηλό όλων των εποχών των 7,41 ανά δολάριο αυτήν την εβδομάδα, υποχωρώντας σχεδόν κατά 20% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα από τον Ιανουάριο στο σχεδόν 20%. Οι τουρκικές αρχές υποχρέωσαν μάλιστα τις τράπεζες να φορολογούν τους κατόχους καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, δήλωσε ο Χαλούκ Ντουντάρ , πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Kasataş. «Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τώρα να κρατήσουν τα μετρητά σε συνάλλαγμα στο σπίτι»,πρόσθεσε.

Και πως απαντά ο Ερντογάν; Με πολεμικές ιαχές,μήπως και υποδαυλίσει τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά των πολιτών για να ξεχάσουν τις …τσέπες τους. «Το Casus belli ισχύει» απειλεί η ισλαμο-συντηρητική εφημερίδα Yeni Safak. Όπως γράφει μάλιστα «Η Ελλάδα προσπαθεί να επιτύχει ψυχολογική υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο,προσπαθώντας να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των …αμφισβητούμενων νησιών του Αιγαίου».Η ερντογανική εφημερίδα επαναλαμβάνει φυσικά ότι «αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια η απόφαση αυτή θα θεωρηθεί πολεμική πράξη και αιτία πολέμου».

Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο “Europe1” στην ηλεκτρονική του σελίδα «Ο Ερντογάν επιλέγει τη διπλωματία της αντιπαράθεσης για να παραμείνει στην εξουσία… Η προκλητική, αντι-δυτική και αντιευρωπαϊκή δήλωση του Ερντογάν ότι δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση» είναι σήμερα η βάση της πολιτικής του Τούρκου προέδρου».

  • Σύμφωνα με την ανάλυση του Europe1, μέσα από την εξύψωση του μεγαλοπρεπούς παρελθόντος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Ερντογάν επιδιώκει την κινητοποίηση της ισλαμικής-συντηρητικής εκλογικής του βάση…Είναι μία από τις μοναδικές πιθανότητές για τον Erdogan να παραμείνει στην εξουσία μετά από 17 χρόνια εξουσίας με μάλλον μέτρια, αν όχι θλιβερά, οικονομικά αποτελέσματα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η δήλωση έγινε στην επέτειο των 950 ετών μιας μάχης που έλαβε χώρα στην Ανατολία και η οποία σηματοδοτεί τη νίκη του σελτζούκου Σουλτάνου επί του αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Ο Ερντογάν χτίζει κομμάτι-κομμάτι μια διπλωματία συστηματικής αντιπαράθεσης με την Ευρώπη. Είτε σε συμβολικό επίπεδο, με τη μετατροπή της της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είτε σε στρατηγικό με μια ναυτική εκστρατεία εκφοβισμού που στοχεύει στη μετατροπή της Μεσογείου σε μια εσωτερική θάλασσα της Τουρκίας»μ σχολιάζει το Europe1.

Τι θα ακολουθήσει λοιπόν με την Τουρκία; διερωτάται η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung με άρθρο του Κλάους Ντίτερ Φρανκενμπέργκερ.

«Θα ήταν ωραίο εάν η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούσαν να επιλύσουν τη διαφωνία τους για τα εδάφη και τις πρώτες ύλες στην Ανατολική Μεσόγειο με διάλογο.Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: η Άγκυρα, η οποία θέλει να γίνει μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, έρχεται σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι η ΕΕ και οι Ευρωπαίοι εταίροι των δύο χωρών να δείχνουν την αλληλεγγύη τους και να μην εκφοβίζονται από τον αυτοκράτορα Ερντογάν» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Από λόγια χορτάσαμε όμως…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το «ανέκδοτο» των κυρώσεων, η Λευκορωσία και η Τουρκία: Ο Ταγίπ έχει …θείο στο Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: