Διάλογος Ελλάδος-Τουρκίας  μετά τις σεισμικές έρευνες και το τετελεσμένο: Το πάρτι στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχίζεται

Τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ, και Γιαβούζ. Photo via Twitter, @tcsavunma, τουρκικο υπουργείο Άμυνας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εάν οι τουρκικές παράνομες  δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους «Όρουτς Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος αντιμετωπίζονται χλιαρά από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και τα άλλα κράτη, οι συνεχιζόμενες επιδρομικές ενέργειες  της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θεωρούνται πλέον «μέρος του τοπίου».

Θεωρούνται μέρος μιας «άλλης κανονικότητας», που επιβάλλει ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν και την ανέχεται η λεγόμενη διεθνής κοινότητα.

Η Άγκυρα έχει, ως γνωστό, εκδώσει νέα NAVTEX, με την οποία παρατείνει την παρουσία του γεωτρύπανου «Γιαβούζ», στο θαλασσοτεμάχιο 6, στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, στην κυπριακή ΑΟΖ διενεργεί σεισμικές έρευνες το σκάφος «Μπαρμπαρός».

  • Παρά τις προσπάθειες της Λευκωσίας, που κάποιες φορές ήταν μόνη, στάση εταίρων μας και μη η Τουρκία προελαύνει ανενόχλητη. Κι αυτή η ανοχή, που έχει αποθρασύνει την κατοχική Τουρκία, οδήγησε και στις παράνομες δράσεις της σε βάρος της Ελλάδος.

Γιατί εκδόθηκε η νέα παράτυπη τουρκική NAVTEX, με ισχύ μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2020; Ανεξαρτήτως πώς θα κινηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, η Τουρκία από την κυπριακή ΑΟΖ δεν πρόκειται να αποχωρήσει. Άλλωστε, όταν σημειώθηκε η πρώτη λεγόμενη αποκλιμάκωση, που έγινε με παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ, η Άγκυρα άφησε το «Όρουτς Ρέις» στο λιμάνι της Αττάλειας και έστειλε το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Και το μήνυμα ήταν σαφές.

Η περιοχή αντιμετωπίζεται από την Τουρκία ενιαία, έκανε ένα βήμα πίσω στο Αιγαίο, πήρε ανταλλάγματα και μετά προέβη σε κίνηση εδραίωσης της παρουσίας της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, μετά που θα λήξει η παράτυπη NAVTEX για το «Όρουτς Ρέις», που χρονικά τοποθετείται στις 23 Αυγούστου, ενδεχομένως θα ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα. Όλα αυτά όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και επιβληθεί τετελεσμένο. Την ίδια ώρα, θα συνεχίσει τις παράνομες δράσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Στο θαλασσοτεμάχιο 6, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία, ΤΟΤΑΛ- ΕΝΙ, το τουρκικό «Γιαβούζ» από τον περασμένο Απρίλιο διενεργεί γεώτρηση. Εκ πρώτης όψεως οι ενδείξεις είναι πως δεν έχουν φθάσει στο προγραμματισμένο βάθος. Ενδεχομένως για τεχνικούς λόγους.

Η γεώτρηση θα συνεχιστεί και για πολιτικούς λόγους. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να δώσει εντολή αποχώρησης του «Γιαβούζ» με τη λήξη της NAVTEX (18 Αυγούστου), αλλά δεν το κάνει. Δεν έχει λόγο να το κάνει, δεν αισθάνεται πίεση. Οι Γερμανοί του κλείνουν το μάτι, οι Αμερικανοί έχουν άλλες προτεραιότητες, έχουν άλλωστε αποχωρήσει από την περιοχή ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αναζητεί ρόλο «μεσολαβητή», κρατώντας ίσες αποστάσεις! Προφανώς κάποιοι από τους συμβούλους του, έμειναν «κολλημένοι» στο 2004 και έχουν διάθεση ρεβανσισμού.

Συνεπώς, θα έχουμε, κατά πάσα πιθανότητα, το εξής σκηνικό: Ελληνοτουρκικό διάλογο και παράλληλα συνέχιση ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Γερμανία και οι συνοδοιπόροι της ξέπλυναν την κατοχική δύναμη: Ευρωπαϊκό χαλί για ολοκλήρωση των τετελεσμένων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: