Δένδιας στο OPEN TV: Έχουμε μία νόμιμη συμφωνία, αν η Τουρκία επιθυμεί να είναι ταραξίας είναι δικό της θέμα, δεν φοβόμαστε

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις μετά τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Στο κεντρικό δελτίο του Open TV βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας, λίγες ημέρες μετά την ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ .

Ο υπουργός εξωτερικών, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας μία ακόμη φορά ότι «Δεν φοβόμαστε. Αν η Τουρκία επιθυμεί να είναι ταραξίας είναι δικό της θέμα».

Μιλώντας λοιπόν αρχικά για την συμφωνία στο Κάιρο είπε μεταξύ άλλων: «Είναι μία δίκαιη συμφωνία. Υπόδειγμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το άκουσα και από τον κ. Ιγνατιου. Έχουμε ένα παράδειγμα μίας νόμιμης συμφωνίας που κατοχυρώνει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και ένα παράδειγμα μία ανύπαρκτης συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης». Σε ότι αφορά την ενημέρωση της Ανγκελα Μέρκελ για το ζήτημα ο κύριος Δένδιας απάντησε:

«Εκτιμώ πάρα πολύ την παρουσία της καγκελαρίας και της γερμανικής προεδρίας στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε διακρίνει σαφή προσπάθεια της. Δεν υπήρχε χρόνος να ενημερώσουμε όλες τις χώρες και τη γερμανική προεδρία».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε: «Εγώ εξέφρασα την ελπίδα μου για αλλαγή. Αυτό ευχόμαστε να αντιληφτεί και να συνεργαστεί. Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είχαν μία οξύτητα, αλλά κανείς δεν χάνει την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να αλλάξει».

Στην περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει την επιθετική της γραμμή: «Θα κάνουμε το καθήκον μας. Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν εξαιρώ τις ελληνικές ένοπλές δυνάμεις. Δεν απειλούμε κανένα, ούτε έχουμε μεγαλοστομίες και υστερικές αντιδράσεις όπως κάνουν άλλες χώρες.

Εμείς εργαζόμαστε για την ασφάλεια στην περιοχή. Αν η Τουρκία επιθυμεί να λειτουργεί σαν ταραξίας είναι δικό της θέμα. Εμείς είμαστε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε φύγει από την εποχή των κανονιοφόρων. Εμείς διαρκώς δηλώνουμε ότι είμαστε ανοιχτεί στο διάλογο. Και πιστεύουμε σε αυτό. Υπάρχει μία ελληνοτουρκική διαφορά υπαρκτή. Δεν φοβόμαστε».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Πηγή: ethnos.gr, open tv

 

Αυτή είναι η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ: Τη δημοσίευσε το BHMA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: