Δεν ήταν βασικό θέμα στον Τύπο των κατεχόμενων το Oruc Reis: Εφημερίδες δεν το είχαν καν στην πρώτη σελίδα

File Photo: Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Φωτογραφία υπουργείο Ενέργειας




Η πορεία του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις, η έκδοση NAVTEX και το κάλεσμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χώρες της Μεσογείου για διάλογο είναι το κύριο θέμα στον τουρκικό Τύπο σήμερα.

Με τον τίτλο «Η εξάμηνη πορεία του Ορούτς Ρέις πανικόβαλε», η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ γράφει: «Δεν υποχωρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX και το Ορούτς Ρέις απέπλευσε για 6 μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο για σεισμικές έρευνες. Ο τελευταίος σταθμός του πλοίου, που θα κατευθυνθεί στο Καστελόριζο, στη Ρόδο και στα νότια της Κρήτης, είναι το σημείο των συνόρων της ΑΟΖ που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη και που πανικόβαλε την Ελλάδα και την Αίγυπτο».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι το Ορούτς Ρέις (Oruç Reis), που θα διεξάγει έρευνες μαζί με τα πλοία Αταμάν (Ataman) και Τσενγκίζ Χάν (Cengiz Han), έριξε τα καλώδια στην πρώτη περιοχή που θα διεξάγει έρευνες ανοικτά της Κύπρου και άρχισε δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι οι σεισμογραφικές έρευνες, που ξεκίνησε χθες το Ορούτς Ρέις θα διαρκέσουν έξι μήνες και θα έχουν έκταση γύρω στα 15 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πρώτο στάδιο θα διεξαχθούν δισδιάστατες έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, στο δεύτερο στάδιο θα κατευθυνθούν προς νότια της Κρήτης και στο τελευταίο στάδιο θα επεκταθούν στο συνοριακό σημείο της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα χωρίσει την ΑΟΖ της μετά την συμφωνία με την Λιβύη σε 7 οικόπεδα και οι σεισμικές έρευνες θα αρχίσουν στα εν λόγω οικόπεδα. Επιπρόσθετα, οι γεωτρήσεις θα διεξαχθούν στις τοποθεσίες που θα καθορισθούν σύμφωνα με τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών του Ορούτς Ρέιτς.

H Σοζτζιού με τίτλο «Τεντώνεται το σχοινί στην Μεσόγειο», γράφει ότι η Ελλάδα έκανε παράνομη συμφωνία με την Αίγυπτο και η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες που θα διεξάγει το πλοίο Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ακσιάμ με τίτλο «Το κάλεσμα της Μεσογείου», γράφει ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τις χώρες της Μεσογείου: ‘Ελάτε, ας βρούμε μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία είναι αποφασισμένη θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε κάθε πεδίο». Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες και έστειλε το Ορούτς Ρέις στην περιοχή. Ο τουρκικός ναυτικός στόλος προστατεύει το ερευνητικό σκάφος.

Η Καράρ με τίτλο «Ένταση Navtex στην Μεσόγειο», γράφει ότι μετά την δήλωση του Προέδρου Ερντογάν στις 7 Αυγούστου ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες τους στη περιοχή, γιατί η Ελλάδα δεν κράτησε την υπόσχεσή της, το Ορούτς Ρέις αγκυροβόλησε ανοικτά της Κύπρου για έρευνες υδρογονανθράκων.

Η Γενί Ακίτ με τίτλο «Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι πανικοβλήθηκαν», γράφει ότι ο ενώ η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αναφέρεται στην κυβέρνησης της ΚΔ, άρχισε τηλεφωνική διπλωματία με Ελλάδα και Αίγυπτο, ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε συναγερμό ακυρώνοντας τις στρατιωτικές άδειες.

Η Τζουμχουριέτ με τίτλο «Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου» γράφει για κρίσιμο βήμα στην 100η επέτειο της συνθήκης των Σεβρών. «Το Ορούτς Ρέις στην περιοχή, η ένταση κορυφώνεται».

H Τούρκιγιε με τίτλο «Η τελευταία προειδοποίηση για λύση», γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση στις χώρες της Μεσογείου για εξεύρεση λύσης. Σε άλλο σημείο, στο πρωτοσέλιδό της, γράφει «Θα θάψουμε αυτόν που θα αγγίξει το Ορούτς Ρέις» και στη συνέχεια σημειώνει ότι ο νομικός για το ναυτικό δίκαιο Αλί Κουρούμαχμούτ, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ατού στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η κυριαρχία του Μαύρου νησιού (δυτικά του Καστελόριζου) και του νησιού Φάρος / Fener adası (ανατολικά του Καστελόριζου) στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πέρασε ποτέ στην Ελλάδα.

Η Γενί Σοζ γράφει: «Θα κτυπήσουμε όποιον πλησιάσει το Ορούτς Ρέις», «Η Ελλάδα είναι η πλευρά που χάλασε την συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Αϊντινλίκ με τίτλο «Το Ορούτς Ρέις πάλι στην Μεσόγειο», γράφει ότι όταν εξεδόθη η Navtex, ο τουρκικός ναυτικός στόλος άρχισε ασκήσεις με αληθινά πυρά.

Η Χουριέτ με τίτλο «Ξύπνησαν με το Ορούτς Ρέις», γράφει: «Η Ελλάδα, που υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο και αγνόησε τις κινήσεις καλής θελήσεως της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν είδε χθες το πρωί το Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά της Κύπρου, πανικοβλήθηκε».

Η Σαμπάχ με τίτλο «Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις ακτές», γράφει για την έκκληση του Ερντογάν στις χώρες της Μεσογείου για συνεργασία, δημοσιεύοντας χάρτη για την περιοχή που ξεκίνησε το Ορούτς Ρέις έρευνες. H εφημερίδα προσθέτει ότι σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Αμπτουλλάχ Αγάρ του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, «η Ελλάδα σίγουρα θα πληρώσει το τίμημα».

Η Μιλλιέτ με τίτλο «Το Ορούτς Ρέις σε ταξίδι», γράφει ότι πολεμικά πλοία των Τουρκικών ναυτικών δυνάμεων συνοδεύουν το Ορούτς Ρέις.

Οι εφημερίδες στα κατεχόμενα

Σε αντίθεση με τον τουρκικό Τύπο, στις εφημερίδες στα κατεχόμενα, το θέμα αποτέλεσε κυρίως δευτερεύον στα πρωτοσέλιδα ή και καθόλου, ενώ μόνο μία εφημερίδα, η Βατάν, το είχε κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Πανικός ‘Ορούτς Ρέις’ στον ελληνοκυπριακό τομέα και στην Ελλάδα!»

Η Βατάν αναφέρει ότι το τουρκικό πλοίο θα διεξάγει έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου και σημειώνει τις ενέργειες των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας μετά από την έκδοση της τουρκικής NAVTEX. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πλοία Ορούτς Ρέις, Αταμάν και Τζένκιζ Χαν θα συνεχίσουν τις σεισμικές τους έρευνες στην περιοχή που ανακηρύχθηκε προηγουμένως στα ανοικτά της Κύπρου. Εξάλλου, η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα και τον ισχυρισμό του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ότι «η πλευρά της Ελλάδας είναι αυτή που χάλασε την συμφωνία και κλόνισε την εμπιστοσύνη».

Με τίτλο «Το Ορούς Ρέις στα ανοικτά της Μεσογείου», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι πανικόβαλε την Ελλάδα η ανακοίνωση εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ ότι άρχισε τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο το Ορούτς Ρέις.

Η Γκιουνές, που πρόσκειται στο ΚΕΕ, στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Πανικός Ορούτς Ρέις στον Ελληνοκυπριακό Τομέα και στην Ελλάδα».

Με τίτλο «Το κλίμα είναι τεταμένο», η Ντιαλόγκ γράφει ως δευτερεύον θέμα ότι ενώ η έλευση του Ορούτς Ρέις για έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου αύξησε την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Πρόεδρος Έρντογαν πρότεινε να εξευρεθεί μια φόρμουλα, η οποία να προστατεύει τα δικαιώματα όλων.

Η Γενί Μπακίς έχει τίτλο «Αυξάνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά δεν είναι κύριο θέμα.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

 

Τιμή στη μνήμη Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού: 24 χρόνια από τις δολοφονίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: