Δεν εντόπισαν δηλητήριο στον Ναβάλνι οι Ρώσοι, αλλά ούτε τον δίνουν στους Γερμανούς

Ενας από τους επικεφαλής γιατρούς στο νοσοκομείο του Ομσκ κατα την ενημέρωση των δημοσιογράφων. EPA/MAXIM KARMAYEV




Κανένα ίχνος δηλητηρίου στον οργανισμό του Αλεξέι Ναβάλνι δεν εντόπισαν οι γιατροί στις εξετάσεις που του έγιναν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου στη Σιβηρία, στο οποίο νοσηλεύεται ο εκ των ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας», σημείωσε ο Ανατόλι Καλινιτσένκο.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο έχει ήδη μια πλήρη διάγνωση για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί ακόμη να την κοινοποιήσει.

Νωρίτερα, και ενώ το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος από τη Γερμανία έχει ήδη καταφθάσει στη Σιβηρία για να παραλάβει τον Ναβάλνι, ο επικεφαλής των γιατρών που τον περιθάλπουν δήλωσε ότι η κατάσταση του πολιτικού έχει βελτιωθεί λίγο, αλλά εξακολουθεί να είναι ασταθής και η απόπειρα να μεταφερθεί μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για τη ζωή του.

Ο γιατρός, ο Αλεξάντρ Μουραχόφσκι, δήλωσε πως υπάρχουν πέντε πιθανές διαγνώσεις για την κατάσταση του Ναβάλνι και πως τα αποτελέσματα των τεστ θα ήταν διαθέσιμα μέσα σε δύο ημέρες. Αρνήθηκε πάντως να απαντήσει στην ερώτηση αν ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι θέλουν να τον μεταφέρουν εκτός Ρωσίας για να νοσηλευθεί, όμως ο Μουραχόφσκι δήλωσε πως, πριν μπορέσει να συμβεί αυτό, θα πρέπει να λυθούν πολλά νομικά ζητήματα. Πρόσθεσε πως κορυφαίοι γιατροί έφθασαν αεροπορικώς από τη Μόσχα για να περιθάλψουν τον Ναβάλνι.

Περιμένουν να χαθούν οι τοξίνες

Στο μεταξύ, το «δεξί χέρι» του αντιπολιτευόμενου, ο Λεονίντ Βολκόφ, κατήγγειλε από την πλευρά του μια «πολιτική και όχι ιατρική απόφαση». «Περιμένουν να βγουν οι τοξίνες και να μην μπορούν να ανιχνευθούν στο σώμα. Δεν υπάρχει διάγνωση ούτε ανάλυση. Η ζωή του Αλεξέι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», έγραψε στο Twitter.

Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν χθες, Πέμπτη, έτοιμες να προσφέρουν «κάθε ιατρική βοήθεια», ενώ ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο ναυλώθηκε στη διάρκεια της νύκτας από μια μη κυβερνητική οργάνωση στη Γερμανία για να μεταφέρει στη συνέχεια εκεί τον Αλεξέι Ναβάλνι.

«Είναι σαφώς πιο ασφαλής μέσα σ’ ένα σύγχρονο αεροπλάνο απ’ ό,τι είναι στο νοσοκομείο στο Ομσκ, μεταφέρετέ τον το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Βολκόφ.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Θρίλερ στη Σιβηρία: Το ρωσικό νοσοκομείο αρνείται τη μεταφορά του Ναβάλνι στο Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: