Δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λευκορωσία η ΕΕ: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κάποιοι από τους 27ηγέτες που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL




Ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες συνομιλιών η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την Λευκορωσία.

«Οι εκλογές στη Λευκορωσία δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής Σαρλ Μισέλ και ως εκ τούτου η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω του λογαριασμού του στο twitter, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος».

Παράλληλα ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι “η ΕΕ θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις σε σημαντικό αριθμό ατόμων που ευθύνονται για την βία, την καταπίεση και την εκλογική νοθεία”.

Επίσης με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτερ, ανέφερε: “Οι πολίτες της Λευκορωσίας έχουν το δικαίωμα σε ένα [εκλογικό] αποτέλεσμα που θα αντανακλά επακριβώς την ψήφο τους. Η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, δεν μπορεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών.”

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο «στερείται δημοκρατικής νομιμότητας» έπειτα από μια εκλογική νίκη που δεν αναγνωρίζεται, δήλωσε από την πλευρά του ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ΕΕ σκοπεύει να εκφράσει «καταδίκη και απόρριψη» του καθεστώτος Λουκασένκο, δήλωσε ο Μπορέλ.

Με πληροφορίες από Associated Press/ Reuters/AΠΕ – ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Επιβεβαίωσαν οι αρχές της Λευκορωσίας τρίτο νεκρό διαδηλωτή: Από σφαίρα στο κεφάλι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: