Χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν κατά της οικογενειακής βίας στην Τουρκία: Και κανένας δεν μιλά…

Γυναίκες στην Τουρκία, φορώντας μάσκες, διαδηλώνουν εναντίον της οικογενειακής βίας. Το στιγμιότυπο είναι από την Κωνσταντινούπολη. EPA, ERDEM SAHIN




Στην διαδήλωση χιλιάδων γυναικών χθες, Τετάρτη 5 Αυγούστου, σε ολόκληρη την Τουρκία με αίτημα τη μη απόσυρση της Τουρκίας από την διεθνή συνθήκη του 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρεται ειδησεογραφικά η εφημερίδα Le Figaro avec AFP.

Σημειώνει, ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, συντηρητικοί σύλλογοι και ΜΜΕ προτρέπουν τον Τούρκο πρόεδρο να αποσύρει την Τουρκία από αυτήν τη συνθήκη, θεωρώντας, ότι «βλάπτει τις οικογενειακές αξίες» και «ομαλοποιεί την ομοφυλοφιλία».

Αξιωματούχοι του Ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του Erdogan, έχουν εγείρει την πιθανότητα απόσυρσης, προκαλώντας ανησυχία σε πολλές ενώσεις, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, το AKP πρόκειται να λάβει απόφαση την επόμενη εβδομάδα.

Για τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών, η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποδυναμώσει τον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ κατηγορούν τις αρχές για μη εφαρμογή με αρκετή ακρίβεια των νόμων που ψηφίστηκαν, μετά την επικύρωση της συνθήκης το 2012, κάτι εξηγεί την αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα «Θα θέσουμε τέρμα στις γυναικείες αυτοκτονίες», το 2019 σκοτώθηκαν 474 γυναίκες στην Τουρκία, έναντι 440 το 2018 και 180 το 2010. 

ΠΗΓΗ: Turquie: des milliers de femmes manifestent contre les violences

Το Aljazeera “ξεπλένει” την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας: “Αμυντική και πραγματιστική”!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: