Χάσαμε την Kemal Reis, STOP: Οι Τούρκοι αναζητούν μάταια ρεβάνς για το τσακισμένο ηθικό τους

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνοδεύεται από πολεμικά πλοία στην περιοχή του Καστελόριζου. Φωτογραφία via Twitter, @tcsavunma




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

-Με ρήγμα η φρεγάτα ΜΕΚΟ του τουρκικού στόλου.
-Αποσοβήθηκαν τα χειρότερα χάρις την Ελληνική ναυτοσύνη
-Αναζητά την ισοφάριση η Τουρκία

Η εξαφάνιση της φρεγάτας «KEMAL REIS» από τη νηοπομπή του σεισμογραφικού, αλλά και το άφαντο στίγμα του από τις Ελληνικές φρεγάτες παραπέμπει στην αποχώρηση του από τη Μεσόγειο, μετά την πρόσκρουση με την φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ».

Μπορεί η εξαφάνιση αυτή να σχετίζεται και με τον καιρό που έχει ήδη «φορτώσει» στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Μεσόγειο, εκεί δηλαδή που κινούνταν μέχρι πρότινος η Τουρκική φρεγάτα. Άλλωστε πως θα μπορούσε να συνεχίσει να πλέει με τη θάλασσα φουρτουνιασμένη και κυματισμό που φτάνει σχεδόν τα 2,5-3 μέτρα, όταν το ρήγμα που έχει προκληθεί είναι κι εκείνο σχεδόν τρία μέτρα…

Ένα πολεμικό πλοίο δεν φεύγει εύκολα από το πεδίο των επιχειρήσεων, εξηγούσαν Αξιωματικοί, λέγοντας ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να προστατεύσουν την φρεγάτα τους μέχρι να φτάσει στο πιο κοντινό ναύσταθμο για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Η Ελληνική φρεγάτα τύπου S, με το μασίφ σίδερο περίπου τεσσάρων μέτρων στην πλώρη του, επακούμβησε την «KEMAL REIS» στο υπόστεγο που τοποθετείται το ελικόπτερο και στο κύριο κατάστρωμα. Οι λανθασμένοι υπολογισμοί και οι επικίνδυνοι ελιγμοί του Τούρκου κυβερνήτη είχαν ως συνέπεια την πρόκληση του ρήγματος 3χ1.

Αν ο Έλληνας κυβερνήτης δεν έδινε εντολή οι μηχανές του «ΛΗΜΝΟΣ» να κινηθούν ανάποδα, τώρα δεν θα μιλούσαμε για «επακούμβηση» αλλά και κάτι πολύ χειρότερο, σημειώνεται από αξιόπιστες πηγές.

Στο χθεσινό ρεπορτάζ θυμίσαμε το επεισόδιο επακούμβησης της Κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» με το σκάφος της ακτοφυλακής της Τουρκίας, το 2018. Πλέοντας σε Ελληνικά νερά ο Έλληνας κυβερνήτης δεν άλλαξε ούτε πορεία, ούτε ταχύτητα δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την πρόθεση που είχε να συνεχίσει κανονικά τον πλου του μη δεχόμενος τις παρενοχλήσεις, όχι μόνο από τη μια ακταιωρό αλλά κι από άλλα τουρκικά σκάφη που έπαιζαν με την τύχη τους περνώντας μπροστά από την πλώρη της Κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ».

Τότε κατά τη διάρκεια των περιπολιών το πλοίο επιτήρησης του Ελληνικού στόλου, μετά το πάθημα των Τούρκων, είχε δέσει στο ακριτικό λιμάνι των Λειψών και οι κάτοικοι είχαν σπεύσει να ετοιμάσουν υποδοχή ηρώων στον κυβερνήτη και το πλήρωμα.

Άλλωστε οι νησιώτες και ειδικά όσοι ασχολούνται με την αλιεία στην περιοχή έχουν αισθανθεί στο πετσί τους τις προκλήσεις των Τούρκων ακτοφυλάκων και νιώθουν το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό ως τους φύλακες Άγγελούς τους.

Ο Πλωτάρχης Γεώργιος Λαϊάκης, κυβερνήτης τότε της Κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» συγκινημένος είχε ευχαριστήσει τους ακρίτες και είχε σημειώσει κάτι που επανέρχεται στις μέρες μας και δείχνει ότι οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων του στόλου έχουν την ίδια ναυτική κουλτούρα. «Όποιο πλοίο και να ήτανε, όποιος Κυβερνήτης, θα έκανε ακριβώς το ίδιο…»

Αναζητούν τη ρελάνς οι Τούρκοι…

Αμέσως μετά το ναυτικό επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα στις δυο φρεγάτες, οι Τούρκοι φαίνεται πως αναζητούν μια ρελάνς σε μια ακόμη προσπάθεια να εξυψώσουν το καταρρακωμένο ηθικό των στελεχών τους.

Δεν είναι λίγες οι προκλητικές ενέργειες και οι ελιγμοί που κάνουν πλοία του Τουρκικού στόλου, αναζητώντας ταυτόχρονα το Ελληνικό πλήρωμα και τον Κυβερνήτη που θα είναι πιο «χαλαρός», ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο επεισόδιο.

Όμως οι πληροφορίες που φτάνουν σε μας, περισσότερο λένε ότι τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων είναι πανέτοιμα να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή και τ’ αντανακλαστικά τους βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα, που βλέπουν κάθε μέρα τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, περιγράφουν πως μόνο επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν δείχνουν, αντιθέτως προκλητική συμπεριφορά και χαλαρότητα.

Η αναζήτηση της «ισοφάρισης» από τους Τούρκους ήταν κάτι αναμενόμενο για τα επιχειρησιακά στελέχη του Στόλου αλλά και για τα Επιτελεία, γι’ αυτό και το καμπανάκι προς όλους όσοι πλέουν με τα μπλε πλοία. Γι’ αυτό επίσης τα Επιτελεία από την αρχή του συμβάντος κράτησαν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους χωρίς να επιβεβαιώνουν το περιστατικό.

Μάλιστα η επίσκεψη Ακάρ στο κέντρο επιχειρήσεων του Τουρκικού στόλου ήταν ακόμη ένα δείγμα για τους Επιτελείς, καθώς ο πρώην Αρχηγός των Τουρκικών Ε.Δ. και ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί το χουνέρι που έλαχε για την πιο νέα φρεγάτα ΜΕΚΟ του στόλου του.

Μπορεί πάντως οι Τούρκοι να έδειξαν ξανά και ξανά την «KEMAL REIS» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά σίγουρα δεν την έδειξαν όπως θα ήθελαν ακόμη και οι ίδιοι…

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ξιφουλκεί ο Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στις κυρώσεις και τις απειλές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: