Μπορέλ για συνάντηση με Τσαβούσογλου: Να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες-Οι καλές σχέσεις, συμφέρον όλων

Οι δύο άντρες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Πέμπτη 6 Αυγούστου στη Μάλτα. Photo via Twitter, Josep Borrell Fontelles @JosepBorrellF




Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Josep Borrell συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu στην Βαλέτα της Μάλτας.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η συνάντηση ήταν συνέχεια των εντατικών διαβουλεύσεων τους που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, και εσχάτως μέσω τηλεφώνου στις 23 Ιουλίου.

  • Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΕΔ, «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και «τα κράτη μέλη της ΕΕ επιθυμούν να ενισχύσουν τις αμοιβαίες σχέσεις, αντιστρέφοντας τις τρέχουσες αρνητικές τάσεις”.

Σημειώνεται ακόμη ότι «οι συνομιλίες στη Βαλέτα πραγματοποιήθηκαν πριν από την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στις 27-28 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου οι σχέσεις με την Τουρκία θα συζητηθούν ξανά, ως συνέχεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων το Βρυξέλλες στις 13 Ιουλίου».

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε στον Υπουργό Çavuşoğlu το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης», αναφέρεται. «Είχαν μια ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για βασικά περιφερειακά ζητήματα, ιδίως για συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία», καταλήγει η ΕΥΕΔ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter το πρωί της Παρασκευής 7 Αυγούστου:
“Οι καλές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διαφορές μέσω του διαλόγου και να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες. Στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, οι σχέσεις με την Τουρκία θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Σε βέρτιγκο ο Τσαβούσογλου: Ανακάλυψε δυσαρέσκεια ΕΕ για τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: