Άξονας εναντίον της Άγκυρας από την Κάρπαθο ως το ανατολικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

File Photo: Η Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Φρεγάτες και αντιτορπιλικά των Ηνωμένων Πολιτειών
-Από την Κάρπαθο ως το ανατολικό όριο της υφαλοκρηπίδας απέραντη γαλανόλευκη
-Τετραμερές push out της Άγκυρας

Από την Κάρπαθο μέχρι και την Κύπρο η συγκέντρωση των δυνάμεων που «σπρώχνουν» διπλωματικά εκτός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, δεν είναι λίγες.

Και την στιγμή των προκλήσεων της Τουρκίας, η Ελλάδα και το Επιτελείο απαντά με ένα μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων δείχνοντας εμπράκτως πως η Αθήνα βρίσκεται τουλάχιστον δυο βήματα μπροστά από τις παρανομίες της Άγκυρας.

  • Φρεγάτα S, αντιτορπιλικό Arleigh Burke και F-16…

Μια εκ των Ελληνικών φρεγατών που παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τουρκικών πλοίων έχει αποσπαστεί και από το πρωί της Δευτέρας συνεργάζεται σ’ ένα γεμάτο πρόγραμμα εκπαίδευσης με το αντιτορπιλικό Arleigh Burke «Churchill», νότια της Κρήτης.

Παράλληλα τα Ελληνικά F-16 βρέθηκαν και αυτά στον ουρανό πάνω από τα πλοία προσφέροντας έτσι τόσο στην Ελληνική φρεγάτα, όσο και στο αμερικανικό αντιτορπιλικό ένα ακόμη εκπαιδευτικό αντικείμενο που έχει να κάνει με την αεράμυνα.

Την Τρίτη θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των μονάδων επιφανείας του Ελληνικού στόλου εντός της ιδιαίτερα μεγάλης περιοχής που έχει κλειδώσει η Αθήνα με ναυτική οδηγία για άσκηση μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνουν ότι πρόκειται να γίνουν πολλές δραστηριότητες και αντικείμενα «ναυτικού πολέμου» και μόνο από τα Ελληνικά πολεμικά πλοία.

  • Γαλανόλευκη navtex

Μάλιστα το τμήμα του στόλου που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μετακινείται πιο νότια, στα νερά της Μεσογείου για ν’ αναπτυχθεί εκεί και να γεμίσει την θαλάσσια περιοχή της παράνομης Τουρκικής navtex με τη γαλανόλευκη.

Το Ελληνικό Επιτελείο φέρεται να περίμενε με ιδιαίτερη υπομονή να πάρει το πράσινο φως για τα επόμενα βήματα και φαίνεται ότι μέσα στο τετραήμερο της επέκτασης της παράνομης navtex της Τουρκίας, έρχονται όλα μαζί:

Η εκπαίδευση με το Αμερικανικό Arleigh Burke, η περίπου δεκαπέντε ημερών συνεκπαίδευση με τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και το τετραμερές «χαστούκι» προς την Τουρκία από Ελλάδα- Κύπρο- Γαλλία- Ιταλία.

  • Ελλάδα-Κύπρος-Γαλλία-Ιταλία «σπρώχνουν» την Τουρκία

Και μάλιστα η τετραμερής αυτή αεροναυτική άσκηση έρχεται την ώρα που η επέκταση της ναυτικής οδηγίας εκθέτει ιδιαίτερα την Άγκυρα στα μάτια της κας. Μέρκελ η οποία έχει κάνει πολλά για να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και να βάλει στο τραπέζι την Αθήνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται με συμμαχικές δυνάμεις να επιχειρεί σε διάφορες «ανεξάρτητες» φαινομενικά δραστηριότητες από τα Δυτικά της Κρήτης μέχρι και τα Ανατολικά της Κύπρου. Μάλιστα η πρώτη ισχυρή χώρα, η Γαλλία, που πρώτη έσπευσε εν μια νυκτί να βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας, ενισχύει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην Αν. Μεσόγειο με την αποστολή επιπλέον φρεγατών για να λάβουν μέρος στην άσκηση.

Η Ιταλία με την οποία η Ελλάδα πρόσφατα συμφώνησαν για την ΑΟΖ, αποστέλλει φρεγάτα ενώ από την Κύπρο λαμβάνουν μέρος τα Πλοία Ανοιχτής Θαλάσσης που διαθέτουν. Και την στιγμή όπου οι μονάδες επιφανείας, όλες μαζί θα εκπαιδεύονται, στον αέρα και εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα τα Ελληνικά F-16 με τα Γαλλικά Rafale θα προχωρούν τόσο σε αεροπορικά σενάρια, όσο και σε συνεργασίες με τα πολεμικά πλοία.

  • Επιπροσθέτως πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο αυτά τα βήματα, που ήρθαν όλα μαζί να συμπληρώσουν ένα παζλ κατά της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας που επιχειρεί την ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή. Ακολουθούν κι άλλες ενέργειες δυναμικές μέσα από τις οποίες η γείτονα θα κατανοήσει καλύτερα ότι δεν μπορεί να βλέπει μονίμως τη Μεσόγειο ως μια τουρκική λίμνη…

Τα πάντα θέλουν υπομονή σ’ αυτό το στρατηγικό παίγνιο και την κατάλληλη στιγμή. Υπομονή πάντως και αιφνιδιασμό φαίνεται ότι διαθέτει το Ελληνικό Επιτελείο, όπως και την επιχειρησιακή ετοιμότητα…

Και τώρα εκείνο που αναδεικνύεται δεν είναι ότι η Ελλάδα προστρέχει σε σύμμαχες χώρες ώστε ν’ αντιμετωπίσει την Τουρκία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως το έσχατο μέσο της διπλωματικής φαρέτρας έχουν την ισχύ ν’ αντιμετωπίσουν με επαγγελματισμό ένα τυχόν θερμό επεισόδιο.

Ωστόσο οι σύμμαχες χώρες βλέπουν τις παράνομες ενέργειες του κου. Ερντογάν γι’ αυτό στοιχίζονται στο πλευρό της Αθήνας…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στα όρια κινούνται οι Τούρκοι: Νέα παράνομη navtex για άσκηση δίπλα στη δική μας [χάρτες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: