Απόψε ο επαναπατρισμός των Κυπρίων από τη Βηρυτό: Και η ιατροφαρμακευτική βοήθεια στο Λίβανο

File Photo: Από την αναχώρηση του ελικοπτέρου της Αστυνομίας της Κύπρου για το Λίβανο. ΚΥΠΕ, Hermes Airports
Για τη Βηρυτό αναχωρεί στις 7 το βράδυ, από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, η ναυλωμένη πτήση με σκοπό τον επαναπατρισμό των Κυπρίων που επιθυμούν να επιστρέψουν από το Λίβανο και την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη γειτονική χώρα.

Το αεροπλάνο θα αναχωρήσει από τη Βηρυτό για να επιστρέψει στην Κύπρο γύρω στις 8.30 το βράδυ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου είπε ότι οι ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών για αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω των φονικών εκρήξεων στη Βηρυτό, κινούνται σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο, ανέφερε, αφορά στον επαναπατρισμό όσων Κυπρίων επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο και στην παροχή βοήθειας στους Κύπριους που διαμένουν στο Λίβανο και είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης είτε έχουν τραυματιστεί ή χρειάζονται οποιασδήποτε άλλης βοήθειας. «Γι’ αυτό και ενεργοποιήσαμε αμέσως το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων», είπε.

  • Ο κ. Κορνηλίου είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν στην Κύπρο γύρω στους εξήντα Κύπριους, ενώ δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να μεγαλώσει μέχρι την αναχώρηση της πτήσης για τη Βηρυτό που είναι προγραμματισμένη για τις 7 το βράδυ.

Το δεύτερο επίπεδο, είπε, αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς Λίβανο, στη βάση των αναγκών που υπάρχουν και σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Η βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί, πρόσθεσε, περιλαμβάνει ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Είναι συγκινητικό, ανέφερε ο κ. Κορνηλίου, το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ιδιωτικοί φορείς, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες της Δημοκρατίας για να βοηθήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους Λιβανέζους πολίτες σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούν.

Ο κ. Κορνηλίου είπε επίσης ότι σχεδιάζεται και μια αποστολή εθελοντών γιατρών από την Κύπρο για παροχή βοήθειας.

  • Ανέφερε, τέλος, ότι τόσο η πρεσβεία της Κύπρου όσο και η κατοικία του Κύπριου Πρέσβη στη Βηρυτό έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες αναχώρησαν για τον Λίβανο, δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας, μεταφέροντας δύο ομάδες της ΕΜΑΚ και ΜΑΔΔ αποτελούμενες από συνολικά 8 ανιχνευτικούς σκύλους και τους χειριστές και δύο επικεφαλής λοχίες, για να συνδράμουν στο έργο έρευνας και διάσωσης επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που άφησε πίσω της οι εκρήξεις.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Βηρυτός: Διαψεύδει η Κύπρος για τον ιδιοκτήτη του πλοίου «Rhosus»-Δεν έχει κυπριακό διαβατήριο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: